Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Самокеровані люди. Нам потрібно зосередитися на майбутньому - засновник Airbnb

Майбутнє належить спільнотам, які навчаться використовувати свої таланти. Найбільший капітал у життя людей - це не їхній будинок, а їхній час і потенціал. Світ повний творців і людей з прагненнями, які чекають на своє розблокування.

17073101.jpg

Brian Chesky, Airbnb’s chief executive. Credit Michael Nagle/Bloomberg

Про це пише Томас Фрідман у своїй статті "Самокеровані люди, яких увімкнув Airbnb" на The New York Times.

Приблизно десять років тому в Каліфорнії з'явилися дві нові платформи. Одна з них Uber, що дозволяла одним дотиком до телефону викликати таксі, оплачувати поїздку і оцінювати її. Компанія розрослася, як на дріжджах, оскільки водієм таксі міг стати хто завгодно. Але Uber чітко визначив наступну і головну мету - безпілотні автомобілі.

Друга платформа називалася Airbnb. Вона створила настільки ефективну платформу довіри, що люди по всьому світу з її допомогою готові здавати порожні квартири незнайомцям.

Поки Uber прагне до самокерованих автомобілів, у Airbnb інша мета - створити самокерованих людей.

Тому не здивуюся, якщо через п'ять років Airbnb стане не просто найбільшим сервісом оренди житла, а й найбільшою платформою з працевлаштування. Ви правильно прочитали. Компанія потихеньку розширювала свою платформу, даючи можливість людям перетворити їхнє захоплення на професію, таким чином збільшуючи кількість самозайнятих людей.

Не хвилюйтеся: у мене нема акцій Airbnb (якби ж то!). Але я стежив за компанією майже з самого початку завдяки спілкуванню з її засновником і головним виконавчим директором Брайаном Ческі. І я хочу звернути на неї вашу увагу, оскільки вона є частиною відповіді на одне з найважливіших і найбільш неприємних питань сучасності: чи відберуть машини роботу в людини?

Відповідь така: тільки якщо ми їм дозволимо. І Airbnb створює платформу, яка цього не допустить.

Ідея компанії починалалася з людей, які здавали в оренду кімнати в своїх квартирах. У них була можливість спілкуватися з клієнтами і говорити: "Ей, сподіваюся, вам сподобається кімната. До речі, я ще чудовий кухар, хочете, щоб я приготував для вас вечерю?" Або: "Я історик-любитель, хочете, щоб провів вам екскурсію містом?". Тепер ця тенденція набирає обертів.

"Ми створили сад і посадили одну рослину - тоді це було спільне проживання, - пояснив Ческі. - Тепер ми намагаємося зрозуміти, що ще може рости в цьому саду".

Ось, наприклад, є Luca & Lorenzo. Вони любителі італійської кухні, з дитинства звикли готувати з бабусями, і зберегли своє захоплення, створивши компанію Lovexfood.

За $152 з людини вони відвезуть сімох людей у Флоренцію в подорож, щоб приготувати з нуля пасту в лісі за містом у старому будинку, оточеному садом з ароматними рослинами, побувавати між пагорбами, де виробляється знамените вино К'янті.

У Дубліні за $85 з людини Джон покаже вам, як робити фото при слабкому освітленні, а ввечері проведе екскурсію найцікавішими місцями міста до його студії, де він "допоможе відредагувати ваші фотографії, піднявши їх на новий рівень для соцмереж і друку".

У Лондоні за $84 з людини ви можете за три години створити єдиний у своєму роді капелюх з допомогою професійного дизайнера капелюхів Сари, використовуючи "набір з пір'я, квітів, мережива і тюлю". Включено "традиційний англійський сніданок з канапе і тістечками".

За $35 з людини Лі Марвін влаштує в Гавані для п'ятьох людей товариський баскетбольний матч три на три. А за $37 Некі проведе чотиригодинний тур по Лісабону та покаже "місто очима іммігранта з Африки. Ви дослідите вплив африканського континенту на місто і відвідаєте місця, де живуть, працюють і грають африканці". Сам Некі з Того, і він любить історію.

Коли туристи приїздять до іншої країни, вони намагаються зрозуміти культуру, відвідуючи музеї і дивлячись на "мистецтво мертвих", відзначає Ческі і питає: "Чому б не навчитися самим створювати мистецтво, вчитися у живих художників  і таким чином зануритися у світ мистецтва? Цей досвід ви зможете забрати з собою".

На його думку, найбільший капітал у життя людей - це не їхній будинок, а їхній час і потенціал. "У нас є будинки, які ми не використовуємо, і у нас є таланти, які ми не використовуємо, - каже він. - Замість того, щоб думати, яку будувати інфраструктуру, чому б не подивитися, які прагнення ми можемо розблокувати. Ми можемо розблокувати так багато різних видів діяльності, що це дозволить розблокувати мільйони підприємців".

Світ повний творців і людей з захопленнями, які чекають на своє розблокування.

У США, однак, сьогодні надлишок страху та бідності уяви, адже "все, на що ми фокусуємося, це те, що уходить", - каже Ческі. - "Нам потрібно зосередитися на майбутньому".

Дійсно, ця епоха гарна тим, що вам не потрібно чекати, коли Ford прийде до вашого міста з автозаводом на 25 тисяч робочих місць. Між іншим, на цій фабриці зараз 2,5 тис. роботів і тисяча людей.

Майбутнє належить спільнотам, які навчаться використовувати свої унікальні риси, ремесла і людські таланти.

В Луїсвіллі, штат Кентуккі, нема Ейфелевої вежі, але є дивовижні винокурні, де виробляють бурбон, який є скрізь. А це створює безліч можливостей для туристичного бізнесу. У Детройті нема пірамід, але є велика історія музики Мотаун (Motown music), і митці різного роду створюють бутік-концерти і тури для відвідувачів.

Те, скільки людей відчувають радість і заробляють на своїх захопленнях, надихає, каже Ческі.

Турист - це людина, яка робить те, чого ніколи не роблять місцеві.  Airbnb дозволяє приїжджим жити, як місцеві - навіть якщо вони тільки гості, в процесі вони збагачують місцеву громаду і дають місцевим роботу.

Багато з того, що в минулому робили компанії, було розблокуванням природних ресурсів для створення необхідного нам матеріалу. Сьогодні нові платформи розблоковують людський потенціал, що дозволяє нам бути тим, ким ми хотіли.

Наші інтереси: 

Найбільший капітал у життя людей - це не їхній будинок, а їхній час і творчий потенціал.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи