Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Хай живе економіка спільного споживання

Airbnb - відмінний спосіб побачити нові місця, не витрачаючи на поїздку занадто багато грошей. Можна зняти кімнату, а можна й поповнити свій персональний бюджет, здаючи спальню, поки сам подорожуєш. Здавати, позичати, ділитися - ось загальний знаменник економіки спільного споживання.

Можна розділити з кимось робочі години, якщо не використовуєш їх повністю. Це стосується чого завгодно - від одного квадратного метра в офісі до робочих інструментів.

Фірми-посередники встановлюють контакт між продавцем і покупцем, за що, як правило, отримують компенсацію в кілька відсотків.

Економіка спільного споживання знаходиться зараз на початковому етапі розвитку, але вже ясно, що все більше послуг скоро будуть доступні в такій формі. Уже є такі можливості, як цифрові майданчики для спілкування любителів собак, служба виконання різних заявок, домашні обіди та інші дрібні послуги.

Ще один приклад того, як реалізується на практиці ідея економіки спільного споживання, - це будинки в Лунді 2019. Орендарі цього житла отримають доступ до фонду електромобілів, велосипедів, а також до гостьових квартир. При цьому їх закликають ділитися речами один з одним.

Чому економіка спільного споживання викликає такий інтерес? Завдяки їй знайомляться люди, які інакше ніколи б не зустрілися. Вона будується на взаємній довірі, вчить людей покладатися один на одного. Вона підвищує ефективність використання ресурсів. До того ж вона стимулює нові та інноваційні рішення повсякденних проблем і зміцнює приватний сектор економіки.

Але виникає питання, як визначати і оподатковувати подібну економічну діяльність.

Журналістка Марія Ерікссон (Maria Eriksson) має намір цілий рік жити в системі економіки спільного споживання з метою дослідити її зсередини. За її проектом можна стежити на сайті 366daysofsharing. com і навіть отримати з нього вигоду для себе.

Щоб визначити, де проходять межі, журналістка через додаток Airpnp здає свій туалет в квартирі в Упсалі за один євро в день. Попит не надто високий, однак шведське податкове управління, здається, вже повідомило, що їй доведеться задекларувати ці доходи - за вирахуванням вартості туалетного паперу. Чи доречно це? Сьогодні людина, яка здає приватне житло, отримує приблизно 40 тисяч крон доходу (без урахування податків).

Уряд ініціював дослідження на тему законодавчої бази економіки спільного споживання. Але є ризик, що держава занадто глибоко запустить пальці в цю банку з варенням. Приписи щодо стану, гігієни, ліцензій, страховок повинні оформлятися таким чином, щоб не було подібності з гільдіями або жорстко відрегульованими секторами економіки. Одночасно важливо забезпечити всім рівні права, щоб уникнути несправедливої ​​конкуренції.

Економіка спільного споживання висуне на передній план високі податки і недоречні правила як для користувачів, так і для виробників послуг. Те, у що в майбутньому перетворяться оподаткування та економічне законодавство, вплине на процес виникнення нових пропозицій. Економіка спільного споживання - це найкраще мастило для господарського механізму.

Але, в першу чергу, вона вчить людей допомагати і довіряти один одному.

Наші інтереси: 

Нові часи, нові тенденції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи