Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

14 серпня – Медово-маковий Спас, цього дня досхочу їдять мед, впорядковують криниці та джерела

14 серпня українці відзначають маково-медовий Спас, церква – Маковея. За давнім народним звичаєм, на Медовий Спас освячують мед, мак і букети з трав та квітів – «маковійчики». Здавна вважається: якщо освятити квіти на Маковія, то буде квітнути господарство.

У різних областях і навіть у сусідніх селах повний перелік зілля для маковійчика різний, втім основа магічного букета скрізь однакова: калина (дівоче щастя), соняшник (Сонце, тепло), рута та нагідки (від хворі), материнка (родинні зв’язки, сила роду), овес (достаток, добрий урожай), м’ята (мир, злагода), ласкавці (ласка і взаєморозуміння), тирлич («тирлич, мого милого приклич»), полин (від нечисті), ну і звісно ж – маківки. Кладуть у «Маковійську квітку» квіти з поля, лісу, городу: чорнобривці, айстри, васильки, любисток, петрів батіг, деревій.

На житомирському Поліссі до маковійчика додають морквинку, невеликі качани кукурудзи, горох, квасолю, кріп. На Черкащині колись вважали, що на Маковія треба обов'язково посвятити квіти, бо «від цього квітне господарство». Святити несли також вінок із квітів і колосків, посередині якого ставили свічечку.

На Поділлі святили цілий сніп городини та зілля, обв’язаний червоною китайкою. З ним урочисто обходили всю господу, хату, городи, сподіваючись і на наступний рік отримати гарний врожай і примноження в господарстві.

Після освячення маковійчика його кладуть за образами, і там він зберігатиметься аж до весни, а деякими травами та маком будуть користуватися за необхідності, адже «освячене зело до всякої слабості здібне». Весною мак розсівають по городу, а сухі квіти на Благовіщення дівчата вплітають до своїх кіс – «щоб не випало з голови волосся».

В народі це свято часто називають Першим Спасом або Спасом на воді. 19 серпня буде Другий Спас – це Яблучний Спас, а 29 серпня – Третій Спас, який у народі називають Горіховим.

На Перший Спас необхідно чистити та впорядковувати криниці, джерела. В давнину хворі купалися в річці, бо вода в цей день вважалася цілющою.

Цього дня слід їсти мед, мак та фрукти, бо починається Успенський піст (Спасівка), який триватиме до 28 серпня – свята Пресвятої Богородиці.

Наші інтереси: 

Знати народні звичаї й традиції.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Маккавеї це іудеї, що жили до Хреста і боролися за визволення євреїв. Тому це свято не має жодного відношення до хрестиянства.

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Маккавеї це іудеї, що жили до Хреста і боролися за визволення євреїв. Тому це свято не має жодного відношення до хрестиянства.

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

А чому тоді православ'я приурочило до цього дня свято віднайдення Хреста Господнього? Це випадковість?

Поки дихаю - сподіваюсь!