Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 108
  • Переглядів: 116

Свячений мак захищає від відьом, упирів і ”ходячих покійників”

14 серпня — свято Маковія. В народі його ще називають Першого Спаса, або Спаса на воді. За традицією предків, цього дня необхідно чистити та впорядковувати криниці, джерела. В давнину хворі купалися в річці, бо вода на Маковія вважалася цілющою. За народним звичаєм, цього дня найбільше слід вживати меду, маку та фруктів.
— Маковей — це якби й церковний празник, а в нас він нібито язичницький, — каже 27-річний Олександр Урінов, який приїхав із Києва до батьків у Триліси на свято Маковія.

На свято вранці до церкви несуть святити букети квітів, мед, воду й обжинковий вінок.

— У букет берем квіточки всякі, й м’яту берем, і полин, і чебрець. Свячене зіллячко ставляють на покуті чи затикають за іконами. Мати моя повістувала, шо дуже добре в ньому діток купать, — переповідає Любов Чередниченко.

— Мак святять, бо од зглазу помагає, — додає її сусідка Марія П’ятка, 64 роки. — Коли свадьба — молодим у пазуху кидають, обсипають їх свяченим маком, щоб не зробив ніхто зла.

Освячений мак сипали в криницю, щоб під час посухи викликати дощ. Ним обсипали корову, ”щоб відьма молока не доїла”. Коло, висипане свяченим маком, захищало людину від упирів або ”ходячих покійників”, аби вони не могли заподіяти ніякої шкоди, доки не визбирають усе до зернини.


В тему:

14 серпня - свято Маковія, або медово-маковий Спас

Гіперборійські традиції українців

Три Великодня

Коли святкували Великдень або як церква використала народний календар
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи