Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Військова справа: в пошуку оновлених солдатів і технологій майбутнього

Світ:

Не минає практично і дня, щоб не з'являлися новини про військові технологічні розробки.

Технологічний прогрес дозволяє військовим розробляти нові форми ведення війни, впроваджувати штучний інтелект, створювати нову зброю, екіпіровку і засоби зв'язку, оптимізувати дії і покращувати фізичні здібності військовослужбовців, підвищувати ефективність військової логістики та медичного обслуговування і т.п.

Після деякого затишшя в США помітно активізувалися роботи в цих напрямках, особливо, коли стало ясно, що збройні сили Росії і Китаю стрімко модернізуються і відрив у військово-технологічній перевазі США скорочується.

Не минає практично і дня, щоб не з'являлися новини про військові технологічні розробки в США.

Дослідницька лабораторія армії США запустила проект Human Variability Project. Мета проекту - збір біофізичної інформації для оцінки поведінки людини і розуміння, що відбувається з організмом людини в екстремальних умовах.

Датчиками нашпиговують солдат, навколишнє середовище та імітують різні ситуації. Вся інформація збирається і аналізується в режимі реального часу і на якомога більш тривалих безперервних часових відрізках.

В ідеалі Пентагон повинен отримати модель поведінки кожного військовослужбовця в тій чи іншій ситуації - як кожен солдат буде реагувати на контакт з противником, як буде проявлятися його стрес, як він його буде знімати, коли звільниться.

За останні роки лабораторія закупила комерційних фітнес-трекерів і біомедичних датчиків на два мільйони доларів, але вони виявилися непридатними для військової програми.

Військові намагаються перетворити екіпіровку та одяг в «шкіру з датчиків». Є задумка перетворювати шоломи солдатів в систему електроенцефалографії (ЕЕГ) для зняття сигналів активності мозку. 

В теорії американці говорять про те, що навіть з космосу вони коли-небудь зможуть оцінити насиченість киснем судин головного мозку людини і зрозуміти, що відбувається з людиною і який його психологічний стан. 

Сьогодні мова заходить навіть про військову епігенетику і аналіз РНК.

Вся зібрана і проаналізована інформація повинна допомогти оцінити схильність солдатів до ризику і героїзму, оптимізувати застосування військовослужбовця в тих чи інших завданнях, його тренування, його сумісність з кібер-фізичними системами, екзоскелетом, особистою зброєю, що дозволить, наприклад, індивідуалізувати шолом кожного пілота під його розумові та психофізичні здатності.

Видання Scout Warrior розповідає про проекти DARPA і інших агентств по використанню штучної крові, телепатії (управління роботизованими системами силою думки або за допомогою імплантатів в мозку), модифікації солдатів так, щоб вони не відчували біль і не потребували сну тривалий час.

Навесні цього року сили спеціального призначення США захотіли поглянути , що їм може запропонувати комерційний світ в плані використання фармацевтичних препаратів для підвищення ефективності дій військовослужбовців.

Спецназ цікавило підвищення метаболізму, постачання кисню в мускулатуру, поліпшення розумових здібностей, скорочення необхідності тривалого сну, підвищення терпимості до болю, геноміка, епігенетика і т. Д. При цьому замовники відзначали, що їх цікавить не програмне забезпечення або прилади, а саме конкретні фізичні можливості поліпшення солдатів.

Ще в 2016 році в DARPA була запущена програма NESD (Neural Engineering System Design) з метою розробки бездротових нейроінтерфейсів нового покоління, що імплантуються, які могли б працювати з сигналами одного мільйона нейронів.

Аналогів такого інтерфейсу немає. Днями DARPA вибрало шість дослідних команд, які поділять між собою грант на 65 мільйонів доларів. Випробування нейроінтерфейсів повинні початися в 2021 році, розміри приладу не повинні перевищувати одного кубічного сантиметра.

 І хоча в DARPA заявляють, що такі інтерфейси створюються в терапевтичних цілях і для більш глибокого розуміння роботи мозку, на практиці Пентагон цікавить можливість управління військовими роботизованими системами за допомогою сигналів мозку.

Якщо ж спуститися з небес майбутнього на сьогоднішню землю, то крім біофізичних змін людей збройні сили в першу чергу цікавлять технічні і більш реалістичні додатки технологій.

В цьому році в ході військово-морських навчань Trident Warrior 2017 при бойових стрільбах були випробувані окуляри доповненої реальності, розроблені спеціально для навідників корабельних знарядь.

На кораблях залишилися гармати, які управляються вручну і прицілювання ведеться візуально. Точність вогню не дуже ефективна і виникають проблеми з донесенням наказів стрілку голосом або по радіозв'язку.

Окуляри забезпечують використання високошвидкісного бездротового або проводового каналу зв'язку, за яким на окуляри передаються команди артилерійського офіцера, дані по цілям і дані про самому знаряддю, включаючи залишок боєзапасу.

Стало відомо, що у вересні ці окуляри пройдуть додаткові випробування і десь через рік повинні надійти на флот і, можливо, в армійські частини США.

У липні військово-морські сили США провели в Перській затоці чергове випробування системи лазерної зброї (LaWS), розміщеної на кораблі «Понсе».

У липні ж компанія BAE Systems на полігоні в Вірджинії провела випробування рельсотрона. Рельсотрон зробив два постріли поспіль: перезарядка зайняла всього лише 24 секунди. В теорії подібні знаряддя можуть бути встановлені на кораблях ВМС США.

 

 

Корпус морської піхоти США жадає бачити рої безпілотників, які можна було б використовувати в логістиці для доставки вантажів. 

Це дозволить зберігати життя солдатів, не піддавати ризику дорогі літаки і вертольоти і, найголовніше, не просто скидати вантажі і втрачати частину з них через неточності скидання, а доставляти вантажі дронами точно за призначенням.

Навіть якщо з 100 дешевих дронів тільки 20 або 30 прорвуться до місця призначення - це вже влаштує морпіхів. У наступному році морпіхи повинні отримати в своє розпорядження дрон, який несе до 20 кг корисного вантажу - його випробування йдуть вже сьогодні. На підході і дрон, який несе до 130 кг вантажу.

Компанія BAE Systems недавно отримала контракт на 4,6 мільйона доларів від DARPA на розробку нової системи виявлення підводних човнів. Програма називається Mobile Offboard Clandestine Communications and Approach (MOCCA) і має на увазі використання підводних безпілотників, які оснащені активними сонарами і агресивно шукають човни противника.

Втім і тут не обходиться без фантастичного. Нещодавно згадали навіть стару ідею 1966 року про створення величезних підводних баз на тисячі чоловік. Сучасні технології буріння і енергозабезпечення в теорії дозволяють будівництво чогось подібного, що можна використовувати як пункти базування і ремонту військових підводних човнів і дронів.

Автор: Ілля Плеханов

Наші інтереси: 

Розвиток військових технологій необхідний. Беззбройність - провокація для ворога.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи