Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Дрони, роботи і інші передові технології на навчаннях морпіхів США

З середини квітня на найбільшій базі Корпусу морської піхоти США Західного узбережжя Camp Pendleton пройдуть перші в історії навчання S2ME2 ANTX (Ship To Shore Maneuver Exploration and Experimentation Advanced Naval Technology Exercise), на яких будуть протестовані близько 50 нових військових технологій.

Спектр новинок - від міні-безпілотників до засобів радіоелектронної боротьби, які можна використовувати в майбутніх операціях з десантування на узбережжі противника. Мета навчань - відібрати передові технології, які пройдуть випробування вже в ході інших, більш наближених до реальності, великих осінніх навчаннях Bold Alligator біля східного узбережжя США.

Вітер змін дме з гори все сильніше

Ініціатива підтримується на самих верхах. Руку на пульсі тримає міністр Військово-морських сил США Шон Стеклі, який отримав цю посаду за Трампа, а раніше очолював департамент флоту США з науково-дослідної роботи і закупівлям.

Міністр військово-морських сил США Шон Стеклі

За словами Стеклі, навчання дозволять оцінити технології, які будуть застосовуватися при наступальних десантних операціях морської піхоти США.

Морпіхи поспішають. Раніше оцінка перспективності технологій займала від 18 до 25 місяців, а зараз американці хочуть скоротити цей час до дев'яти місяців.

Ідея такого підходу народилася ще влітку 2016 року, а в жовтні морпіхи почали приймати пропозиції від компаній з найрізноманітніших хайтек-індустрій США. Власне, одна з відмінностей нових навчань - широке залучення громадянського сектора і мінімізація бюрократичних бар'єрів.

Близько 100 інженерів і фахівців флоту і морської піхоти вивчили 124 технологічні заявки. В результаті 50 відібраних технологій будуть протестовані 15-27 квітня, а ще 50 будуть просто представлені для подальшого вивчення без реальних випробувань.

В ході навчань поки не мається на увазі участь умовних сил противника, тобто технології будуть просто продемонстровані в "тепличних" умовах.

Багато технологій, а то й більшість, будуть відкинуті в ході цих двох навчань, але, за запевненням морпіхів, це як раз те, що необхідно робити - і якомога швидше. Краще побачити всі помилки в самому початку, ніж починати робити закупівлі в війська або застосовувати провальні технології в бою.

Що будуть випробовувати

В ході навчань вирішили тестувати не окремі категорії технологій (наприклад, повітряні дрони або системи зв'язку), а розбили всі заявки на шість місій.

Місії в ході навчань визначені в такий спосіб:

  • "Щит". Рання розвідка і рекогностування. Наприклад, рої повітряних, підводних і наземних безпілотників, що діють на великих відстанях, дозволяють вибрати для десантування не самі очевидні і несподівані для противника місця на узбережжі, замість лобової  передбачуваної висадки на зручному пляжі.
  • "Спис". Визначення загрози. Наприклад, безпілотники з розвідувальною апаратурою і датчиками, які здатні максимально близько наблизитися до цікавих для морпіхів об'єктів і передати по безпечних каналах зв'язку детальну інформацію.
  • "Кинджал". Рекогностування і усунення загрози. Знову безпілотники або пілотовані платформи позначають мінні поля і будь-які інші загородження, що перешкоджають десантуванню.
  • "Кортик". Маневрування при висадці. Безпілотні і пілотовані платформи, які доставляють морпіхів на берег. Одноразові повітряні безпілотники, що запускаються в якості помилкових відволікаючих цілей для противника.
  • "Широкий меч". Бойова міць на узбережжі. Безпілотні наземні роботизовані платформи, проводять вогонь по противнику, доставляють боєприпаси і відповідають за матеріальне забезпечення десантування морпіхів; 3D-принтери, які друкують запчастини прямо на березі.
  • "Бойова сокира". Засоби радіоелектронної боротьби і захищення системи зв'язку, що дозволяють як глушити противника, так і управляти всією операцією.

Чому будуть випробовувати

Навчання S2ME2 ANTX - це ще один крок до  активної підготовки Збройних сил США до протистояння з технологічно розвиненим супротивником в умовах так званої "системи обмеження доступу" (A2 / AD, Anti-Access, Area Denial), коли флот і авіація США не можуть ефективно і безпечно оперувати біля узбережжя через російські і китайські  ракети дальньої дії і системи раннього виявлення.

За словами генерал-лейтенанта Роберта Уолша, "загроза змушує рухатися нас швидше". Загрозою можуть бути лише Росія і Китай на сьогоднішній день.

В ідеальному сценарії спочатку рої безпілотників проводять розвідку узбережжя, вибирають місце висадки, складають карту загроз. Потім на берег десантуються роботизовані безпілотні системи і пригнічують вогнем опір ворога. Після цього приступають до дії передові загони морської піхоти і платформи матеріального забезпечення, і, нарешті, висаджуються більші десантні підрозділи.

Полковник Ден Салліван з Лабораторії ведення бойових дій Корпусу морської піхоти США резюмує мету навчань так: "Щоб вважатися великою державою, ви повинні бути спроможними на силовий злам оборони противника".

Нові технології і їх якнайшвидша оцінка в квітні цього року, а потім обкатка в жовтні повинні забезпечити США саме цю здатність в сучасних умовах.

 

Джерело, переклад НО

Наші інтереси: 

Хочеш миру - готуйся до війни. Слабка армія і відстале озброєння - це найбільша провокація для ворога. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи