Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Сандармох. Річниця знищення української еліти

27 жовтня - 4 листопада 1937 року в урочищі Сандармох, що неподалік селища Медвежа Гора у Карелії, розстріляли 1111 людей, з них 287 – відомі і видатні українці.

16110403.jpg

Фото: Oleg Vyshniakov / Олег Вишняков

Карельська земля стала останнім притулком для діячів розтріляного українського відродження – Миколи Зерова, Леся Курбаса, Миколи Куліша, Євгена Плужника, Валер’яна Підмогильного, Марка Вороного, Олекси Слісаренко та багатьох інших.

У книзі “Сандармох. Убієнним синам України” відомий український дисидент Василь Овсієнко написав, що Сандармох стався тому, що неукраїнський за складом і духом уряд Радянської України у 20-30-х роках здав Україну Росії. Він навіть своїх в’язнів не мав права утримувати на власній території”.

А письменниця Оксана Забужко в одному з інтерв'ю зазначила, що "Сандармох є символом кінця української інтелектуальної еліти як окремого історичного феномену".

Зараз просто важко собі уявити, що “особливі трійки”, які створювалися представниками НКВС і секретарями обласних, крайових, республіканських організацій ВКП(б), вирішували долю людей – визначали “антирадянські елементи”, які без суда і слідства, без прокурорів і захисників, а здебільшого і без самих звинувачених підлягали розстрілу або висланню.

Ленін учив: “Будьте зразково нещадними. Розстрілювати, нікого не питаючи і не допускаючи ідіотської тяганини!”

5 серпня 2005 р. – в День пам’яті жертв політичних репресій – українці Карелії відкрили пам’ятник – гранітний Козацький хрест “Убієнним синам України”.

В серпні 2006 р. на IV Всесвітньому Форумі українців під часи роботи Секції державно-політичного розвитку світового українства голова правління Карельського товариства української культури “Калина” Лариса Скрипникова презентувала книжку “Сандармох. Убієнним синам України”, в якій уперше надрукований список усіх українців, страчених в Карелії.

Список Сандармоху


В тему: 

Наші інтереси: 

Пам'ятати історію і робити висновки, хто українцям "брати", а хто "кати".

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікавий погляд. Навіть в голову не приходило про це подумати! Ось, що значить бути в полоні стереотипів (будь-яких: зі знаком + чи зі знаком -) і не знати досконально історії!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Для порівняння: Третій Райх і Мордор.

«Посилаючись на свідчення Геральда Пельхау – в’язничного свяще­ника, який у 1963 році випустив книгу “Порядки в середовищі переслі­дуваних”, – дослідники подають таку статистику виконаних у Німеччині смертних вироків: «У 1933 р. були страчені 53 чол., у 1934-му – 97, у 1935-му – 81, у 1936-му – 85, у 1937-му – 99, у 1938-му – 215». За даними міністерства юстиції, наведеними на тій же сторінці, кількість страчених виглядає так: «...У 1937-му р. були страчені 86 чол., у 1938-му – 99, у 1939-му – 123». При цьому треба зважити на те, що справи всіх цих людей розглядалися в су­дах, їх засуджували до страти і вироки виконувалися у встанов­ле­ному законом порядку».

На тлі 99-ти розстріляних нацистами в 1937 році виглядає шо­ку­ючою кількість розстріляних у тому ж 1937 році одним лише капітаном держбез­пе­ки Матвєєвим: за 5 днів він особисто, іноді з участю помічника – коменданта Алафера, розстріляв 1111 осіб – в’язнів Соловецької тюрми особливого призначення

«У Радянській республіці за час з 1917 по 1920 р. радянська влада знищила 2 мільйони чоловік. У 1929–1936 р. знищено 16 мільйонів сільського населення (в основному куркулів і частину середняків)... У 1941–1945 р. – 10 мільйонів чоловік, в основному в’язні ГУЛАГа, але й у результаті чисток чимало. У 1950–1954 р. знищено 450 тисяч чоловік. Окрім двох війн, від одних тільки громадянських розбратів і безладь, від одного внутрішнього політичного й економічного знищення за підрахунком професора статистики І. А. Курганова ми втратили 66 мільйонів чоловік”.

Ось такий він, національний соціалізм

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Несподіваний коментар до цієї події дав на сторінці Фейсбуку Олександр Білецький:

У 1937 в урочищі Сандамрох розстрілювали переважно московських колаборантів та рабів (тих, що у 1918 - 1920 були за мир, під московською окупацією. Це тодішні мотороли і захарченки.) Коли в 30 ці прислужники і зрадники москві стали непотрібні, їх як собак розстріляли. Так що тут треба зовсім інші висновки робити.
Микола Куліш - З початку 1918 — голова Олешківської ради робітничих і селянських депутатів.
У липні 1919 року, перебуваючи в Херсоні, Микола Куліш формує Дніпровський селянський полк у складі Червоної Армії.
За гетьманського правління П. Скоропадського Миколу Куліша було ув'язнено на 5 місяців.
Після повернення Червоної Армії в Україну, він стає начальником штабу групи військ Херсонського та Дніпровського повітових військкоматів.
Лесь Курбас - активний учасник ворожої пропаганди, народний артист УССР (1925)
Валер'ян Підмогильний - активний учасник ворожої пропаганди та прославляння ворога та ворожих цінностей. Ви хоч назви його творів загугліть, а краще почитайте, про що він писав!

Практично УСІ розстріляні були членами ВКП (б).

Конкретно в Сандормоху ВСІ були колаборантами!

Джерело.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Мммдаааааа.......

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Цікавий погляд. Навіть в голову не приходило про це подумати! Ось, що значить бути в полоні стереотипів (будь-яких: зі знаком + чи зі знаком -) і не знати досконально історії!