Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Відеоігри можуть змінювати мозок людини

Процес ігор впливає на нашу увагу: у гравців поліпшується постійна і селективна увага. Області мозку, що відповідають за увагу, більш ефективно використовуються геймерами і вимагають менше часу для активації. Водночас відеоігри призводять до функціональних і структурних змін в нервовій системі, змінюючи нейронні рекаціі і викликаючи залежність.

Відеоігри стають все більш поширеними, зростає число дорослих, які грають в них. Середній вік гравців збільшується і складає 35 років у 2016 році, пише Medical Express.

Відзначається, що з'явилася нова "порода" випадкових геймерів, які грають на смартфонах і планшетах протягом усього вільного часу протягом дня. Чи можуть ігри вплинути на наш мозок і поведінку?

Протягом багатьох років засоби масової інформації робили різні сенсаційні твердження про відеоігри та їхній вплив на наше здоров'я і щастя.

"Ігри іноді хвалили, іноді демонізували, часто без посилання на реальні і дослідження. Ігровий процес є популярною діяльністю, тому, здається, всі мають думки на цю тему", - каже Марк Палаус, перший автор дослідження, нещодавно опублікованого в "Frontiers in Human Neuroscience".

Палаус з колегами вирішили побачити, чи виникли якість тенденції, як відеоігри впливають на структуру та діяльність нашого мозку. Вони зібрали результати 116 наукових досліджень. У 22-х були розглянуті структурні зміни в мозку, а 100 розглядали зміни функціональності мозку та/або поведінки.

З'ясувалося, що процес ігор впливає на нашу увагу і гравці показують поліпшення в декількох типах уваги, таких, як постійна увага або селективна увага. Області мозку, що відповідають за увагу, також більш ефективно використовуються гравцями і вимагають менше часу для активації.

Відеоігри можуть збільшити розмір і ефективність ділянок мозку, пов'язаних з візуально-просторовою орієнтацією. Зокрема, одне з досліджень показало збільшення розмірів гіпокампу у геймерів.

У той же час деякі дослідження відзначають, що такі ігри призводять до функціональних і структурних змін в нервовій системі, змінюючи нейронні рекаціі і викликаючи залежність від відеоігор. Ці нейронні зміни в основному такі ж, як і ті, що спостерігаються при інших залежностях.

У 2011 році Верховний суд США виніс рішення, що "в дослідженнях, спрямованих на вивчення зв'язку між агресивністю геймерів і відеоіграми, вона в кінцевому рахунку виявлена не була".

"Тим не менш, концепція відеоігор вкрай неоднорідна і в межах категорії ми знаходимо безліч ледь порівнянних жанрів. Поведінкові ефекти і нейронні взаємозв'язки залежать не тільки від природи самих відеоігор, але і від індивідуальних особливостей кожного учасника", - зізнаються автори дослідження.

Наші інтереси: 

Ігри розвивають людину. Інший бік медалі - залежність. Але залежність буває не тільки від ігор. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Будь-який сигнал, що потрапляє до мозку, може його змінювати. Стосовно залежності, то подразники, які мозок визнав приємними, можуть приводити до звикання.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Коментарі

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Будь-який сигнал, що потрапляє до мозку, може його змінювати. Стосовно залежності, то подразники, які мозок визнав приємними, можуть приводити до звикання.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)