Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Від чого відмовився Кевін Маккарті і якою ціною? Спікера Палати представників Конгресу США обрали після 15 голосувань

Категорія:

Були мало не кулачні бійки у священних палатах Конгресу. Але завдяки поєднанню вмовлянь, викручування рук і штовханини, каліфорнійському конгресмену вдалося переконати достатню кількість з 20 республіканців, що утримувалися, підтримати його або, принаймні, не виступати відкрито проти його заявки на спікерський молоток.

23010801.jpg

Кевін Маккарті. 7 січня 2023 року. AP Photo / Alex Brandon

Однак залучити цих непокірних республіканців на свій бік було нелегкою справою, пише англомовний BBC.News. Пану Маккарті довелося дати обіцянки та піти на ключові поступки, які обмежують його власну владу і збільшують вплив консерваторів у Палаті представників.

Поступка 1: тригер для голосування одним депутатом

Однією з ключових вимог республіканців була можливість лише одному законодавцю ініціювати голосування про відставку спікера з посади. Це "спонукання на звільнення" може породити ще один раунд голосування в Палаті, подібно до того, що ми бачили минулого тижня, слугуючи горезвісним мечем, що висить над головою спікера кожну хвилину, коли він тримає в руках молоток.

Ціна цієї поступки: спонукання на звільнення є правилом, яке має довгу історію в Конгресі, але кількість людей, необхідних для його ініціювання, була збільшена до п'яти в останні роки, щоб запобігти загрозі влади спікера з боку одного члена Конгресу. Хоча ті, хто утримався, пообіцяли не зловживати цим привілеєм, якщо його буде відновлено, влада пана Маккарті буде набагато більш нестабільною, якщо він залишиться на посаді.

Поступка 2: легкого шляху для проштовхування законодавства не існує

Студенти, які вивчають громадянські права США, і шанувальники старого дитячого телесеріалу Schoolhouse Rock! можуть пригадати, як законопроекти проходять через Палату представників Конгресу США. Вони вносяться законодавцем, передаються до комітету для розгляду і доопрацювання, виносяться на розгляд Конгресу, до них вносяться подальші поправки, після чого проводиться голосування "за" або "проти".

Сьогодні все відбувається не так, як раніше, оскільки законопроекти про значні витрати обговорюються за зачиненими дверима і приймаються в стислі терміни та з невеликими дебатами.

Пан Маккарті пообіцяв зробити процес прийняття законопроектів більш схожим на старі добрі часи, коли члени Конгресу, які не належать до вищого керівництва, матимуть більше впливу на те, як законопроекти пропонуються, змінюються та приймаються.

Ціна поступки: причина, по якій регулярний порядок в основному закінчився, полягає в тому, що законотворчість, особливо в умовах сучасних партійних розбіжностей, є важкою справою. Розробка нових законопроектів є важким завданням, і цей процес може бути легко торпедований купкою політиків, які мають власний порядок денний.

Хоча повернення до традиційних правил гри є благородною справою, пану Маккарті буде важко виконати цю обіцянку.

Поступка 3: консерватори можуть встановлювати правила

Як пропонується у назви, Комітет з питань регламенту Палати представників, по суті, встановлює правила гри у Палаті представників. Комітет визначає, коли законопроект буде винесений на голосування, як довго він буде обговорюватися і як він може бути змінений шляхом внесення поправок в залі, а також чи може бути змінений взагалі. Пан Маккарті гарантував, що хардкорні консерватори отримають принаймні одне місце в цій потужній групі.

Ціна: місце за столом дозволяє вам вступити в гру. Маючи більше представництва в Комітеті з питань регламенту, консерватори зможуть формувати законодавство, яке виробляє Палата представників ще до того, як воно повністю сформується, і присікати небажані пропозиції в зародку.

Поступка 4: забрати у прихильників найкращі ролі

Деякі з тих, хто утримується, поклали око на посади у впливових комітетах Палати представників. Енді Гарріс з Меріленду, наприклад, висловив зацікавленість в тому, щоб очолити підкомітет з питань охорони здоров'я Комітету з питань асигнувань Палати представників, який контролює мільярдні державні витрати. У п'ятницю в другій половині дня пан Гарріс підтримав пана Маккарті. Пан Маккарті не давав жодних публічних обіцянок, але законодавці будуть уважно стежити за тим, чи не отримає хтось із республіканців винагороду за свою непримиренність.

Ціна: віддати посаду голови тому, хто утримується, означає відібрати її у лояльного до Маккарті прихильника. Пан Маккарті може нажити собі ворогів у власному таборі, якщо пообіцяє занадто багато своїм колишнім опонентам.

Поступка 5: Обмеження витрат

Поширеною скаргою серед хардкорних консерваторів було те, що федеральні витрати зросли до неприйнятного рівня. Під час боротьби за посаду спікера вони попросили пана Маккарті взяти на себе зобов'язання щодо відчутних фіскальних обмежень, таких як скорочення витрат до рівня 2022 року, вимагаючи, щоб будь-яке збільшення суми боргу, що робить уряд, було пов'язане з відповідними бюджетними скороченнями та дозволити вилучати окремі статті витрат з великих законодавчих актів шляхом голосування в залі Палати представників.

Ціна: маючи більшість у Палаті представників, республіканці зможуть ухвалити будь-який рівень бюджету, на який вони погодяться. Пан Маккарті зобов'язується стати на бік бюджетних яструбів у цих внутрішньопартійних дебатах, що вже обурило деяких консерваторів, які побоюються масових скорочень оборонних видатків.

Проте республіканцям у Палаті представників доведеться вести переговори з демократами в Сенаті, щоб ухвалити закон про витрати. Зобов'язання, взяті на себе паном Маккарті, можуть дати йому менше простору для пошуку компромісів, необхідних для того, щоб уникнути припинення роботи уряду пізніше в цьому році.

Поступка 6: Розставити пріоритети

Питання обмеження терміну повноважень Конгресу та безпеки кордонів були частими темами розмов між республіканцями, які утримують позиції. Як повідомляється, пан Маккарті пообіцяв провести голосування з обох питань на початку року.

Ціна: Палата представників, безумовно, швидко розгляне питання імміграції, незалежно від того, що хотіли б ті, хто утримувався, оскільки посилення безпеки кордонів та імміграційної політики було центральним пунктом порядку денного республіканців з початку президентської кампанії Дональда Трампа у 2015 році.

Що стосується обмеження терміну перебування на посаді, то така реформа, ймовірно, потребуватиме внесення поправок до Конституції. Верховний суд вже визнав неконституційними спроби штатів обмежити термін повноважень членів Конгресу.

Наші інтереси: 

Маємо знати, ЩО тепер буде в Конгресі з приходом республіканців в Палату представників. Розуміємо, що попередні закони, які ухвалювалися в Конгресі, коли там переважали демократи, були "пакетними": наприклад, у знаменитому законі про допомогу Україні на 40 млрд доларів, власне Україні (на ЗСУ та війну) було трохи більш як 6 млрд. В цьому "пакетному" законі заклали все, що завгодно – від відновлення посольства США в Києві (яке повністю знищили, коли виїжджали звідти, бо ж були впевнені, що Київ буде захоплений) до допомоги голодуючим Африки та укріпленні кордонів в Азії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Бі-бі-сі – це лівацька контора, тому в цій статті бачимо очевидну спробу затушувати факт того, що в Палаті представників грядуть позитивні зміни. Вимоги так званих "ультраконсерваторів" і "трампістів" цілком розумні та продуктивні. Їх можна звести до наступних пунктів.

1. Повернення до практики переобрання спікера за ініціативою будь-якого представника. Демократка Ненсі Пелоссі скасувала цю практику, обмеживши право такої ініціативи лише лідерам фракцій. 

2. Припинення практики пакетних законопроектів, коли в одному пакеті могли бути і освіта, і свинарники, і оборона. 

3. Надавати представникам тексти законопроектів щонайменше за 72 години до голосування, а не перед самим голосуванням. 

4. Обмежити кількість термінів перебування в Палаті представників, оскільки там уже виросли цілі династії, для яких перебування в Конгресі стало сімейним бізнесом.

5. Представники зобов'язані особисто голосувати за законопроекти, а не доручати їх своїм помічникам (те, що в нас називається "кнопкодавство").

До Маккарті там нема великої довіри, оскільки він вважається членом "вашингтонського болота". Тому "трампісти" вимагали, щоб він дав публічні обіцянки повернутися до нормальної законотворчої практики, споганеної демократами.    

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Бі-бі-сі – це лівацька контора, тому в цій статті бачимо очевидну спробу затушувати факт того, що в Палаті представників грядуть позитивні зміни. Вимоги так званих "ультраконсерваторів" і "трампістів" цілком розумні та продуктивні. Їх можна звести до наступних пунктів.

1. Повернення до практики переобрання спікера за ініціативою будь-якого представника. Демократка Ненсі Пелоссі скасувала цю практику, обмеживши право такої ініціативи лише лідерам фракцій. 

2. Припинення практики пакетних законопроектів, коли в одному пакеті могли бути і освіта, і свинарники, і оборона. 

3. Надавати представникам тексти законопроектів щонайменше за 72 години до голосування, а не перед самим голосуванням. 

4. Обмежити кількість термінів перебування в Палаті представників, оскільки там уже виросли цілі династії, для яких перебування в Конгресі стало сімейним бізнесом.

5. Представники зобов'язані особисто голосувати за законопроекти, а не доручати їх своїм помічникам (те, що в нас називається "кнопкодавство").

До Маккарті там нема великої довіри, оскільки він вважається членом "вашингтонського болота". Тому "трампісти" вимагали, щоб він дав публічні обіцянки повернутися до нормальної законотворчої практики, споганеної демократами.    

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Як не дивно, цих вимог вдалося досягнути завдяки тому, що республіканці отримали мінімальну перевагу в Палаті представників, тому під час виборів спікера важив кожен голос. Якби там республіканців було на два десятки більше, то все б залишилося по-старому. 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Зверніть увагу, що цих представників Республіканської партії, які домоглися таких важливих змін, лівацька пропаганда представляє як напівбожевільних фанатиків і ворогів України.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Вони дають багато підстав, щоб вважати їх ворогами України

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це наслідок роботи пропаганди демпартії, коли з мухи роблять слона. Зазвичай виривається з контексту якась фраза, сказана конгресменом від республіканської партії, і подається як позиція всієї партії або групи "ультраконсерваторів" чи "трампістів".

Це якби взяти якусь заяву умовного "Рабіновича" і представити її як позицію Верховної Ради.

Скажімо, заява Маккарті, що він проти "чистого бланка" для України, була представлена пропагандою як заперечення допомоги Україні, хоча насправді йшлося про те, що допомога Україні не повинна використовуватися демократами для прикривання своїх шахрайських схем.       

На цю тему добре висловився Валерій Чалий: Республіканці вимагатимуть від Байдена більше допомагати Україні, а не фінансувати свої витрати

 

Володимир Самотий wrote: Вони дають багато підстав, щоб вважати їх ворогами України

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!