Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 4
  • Переглядів: 4

США і Третій Райх – геополітичні союзники чи противники?

Категорія:

Спецтема:

Геополітика – це теорія і практика гармонізації інтересів держав. Все починається з розділення на своїх і чужих, друзів і противників. Кількісну експрес-оцінку загального стану геополітичних стосунків між державами можна здійснити за допомогою геополітичного індексу – ГПІ.

180328lystivkyssha.jpg

Американські вітальні листівки першої третини 20 століття
Американські вітальні листівки першої третини 20 століття

Про методику його застосування ми вже знаємо зі статті Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогів. Нагадаємо, що ГПІ вираховується як сума значень трьох компонентів:

  • «ідеологія» зі значеннями -3, 0 або +3
  • «безпека» зі значеннями -2, 0 або +2
  • «економіка» зі значеннями -1, 0 або +1

У згаданій статті ми розрахували ГПІ для сучасних стосунків України з такими державами:

  • США +6
  • Литва +6
  • Великобританія +3
  • Польща +3
  • Німеччина -1
  • Китай -5
  • Росія -6.

Геополітичний індекс можна розраховувати не лише для оцінки теперішнього стану, а й до геополітичних відносин у минулому. Розгляньмо відносини між деякими великими державами у 1920-30-х роках (до президентства Франкліна Рузвельта з 1933 року).    

США – СРСР: мінус 6  

Ідеологія -3

США – націоналістична республіка, СРСР – комуністична диктатура.

Американський Білль про права (перші десять поправок до Конституції США) гарантує

  • свободу релігії, слова, друку, зборів, звернень до уряду;
  • озброєння громадян, заохочення народного ополчення;
  • недоторканість особи, помешкання, особистих паперів і майна;
  • швидкий і відкритий суд безсторонніх присяжних.

СРСР діяв на протилежних засадах:

  • ліквідація релігійних, національних та громадянських свобод;
  • повне роззброєння громадян;
  • відсутність недоторканості особи і власності;
  • відсутність справедливого суду.

Безпека -2

СРСР просував «всесвітню революцію», для чого створив у 1919 р. підривну організацію Комінтерн, яка діяла і в США за допомогою Компартії. Здійснення комуністичної пропаганди, в тому числі антирелігійної, була однією з головних причин невизнання Штатами Радянського Союзу. США визнали СРСР лише у 1933 році – після приходу до влади президента Франкліна Рузвельта.

Економіка -1

Економічна ворожнеча між США і СРСР була викликана тим, що комуністична Москва, розграбувавши Російську імперію, відмовилась повертати її зовнішні борги.  До 1920 року в США діяло торгове ембарго щодо СРСР.

США – Великобританія: нуль

Ідеологія 0

Обидві країни об’єднує англійська мова і спільне походження, проте негативним чинником були війна США за незалежність від Британії, а також відмінність у соціальних устроях – американська республіка проти британської монархії.

Безпека 0

Держави були ситуативними союзниками, відстоюючи власні інтереси, але в той же час вели військово-морське суперництво.

Економіка 0

Економічно США і Британія майже не співпрацювали між собою.

США – Третій Райх: +6

Ідеологія +3

Націонал-соціалісти вважали США з їх чіткою расовою політикою істинно народною державою, яка багато в чому заслуговує наслідування. Гітлерівці запозичили в США привітальний жест («салют Белламі»), свастику (символ щастя і процвітання), расові закони, позитивне мислення, філософію успіху. Дружнім стосункам сприяла численна німецька діаспора в США. Від 1848 року близько семи мільйонів німців емігрували до Сполучених Штатів. До 1890 року більше 40 відсотків населення з міст Клівленд, Мілуокі, Хобокен і Цинциннаті були німецького походження (сьогодні приблизно 58 мільйонів американців називають себе американцями німецького походження). Адольф Гітлер вважав своїм натхненником Генрі Форда.    

Безпека +2

У першій світовій війні протягом 1917–1918 рр. США воювали проти Німеччини, проте виступили проти Версальського договору, який був руйнівним щодо Німеччини і провокував нову європейську війну. Президент США (1929–1933) Герберт Гувер мав німецьке походження і виступав за те, щоб не втручатися в Другу світову війну і надати Гітлеру Європу. Американці не бажали війни з Третім Райхом, а Франклін Рузвельт у 1940 році втретє став президентом завдяки обіцянці, що «не відправить американських хлопців ні в яку іноземну війну». США і Третій Райх не були військово-політичними конкурентами ні на суші, ні на морі.  

Економіка +1

Після першої світової війни США виступили головним інвестором оздоровлення німецької економіки. З 1924 до 1929 р. діяв американський «План Дауеса». Масштабні інвестиції сприяли відновленню промислового виробництва, яке вже у 1927 р. досягло передвоєнного рівня. Частка Німеччини у світовому експорті збільшилася з 5,73% у 1924 р. до 9,79% у 1929 р. Американські корпорації, особливо «Форд моторс» активно допомагали Третьому Райху. До початку Другої світової війни сукупні внески американських корпорацій у свої німецькі філії і представництва становили приблизно 800 мільйонів доларів. Після початку війни з Третім Райхом продовжували активно взаємодіяти компанії Ford, Standard Oil of New Jersey (нині Exxon), General Motors, ITT, IBM та інші.   

Висновок

Отже, маємо такі геополітичні індекси:

+6 США – Третій Райх

0   США – Великобританія

-6  США – СРСР  

Ці індекси мають сталий характер, для їх зміни потрібні серйозні перетворення. Наприклад, після поразки Третього Райху і післявоєнного «переформатування німецького мозку» (денаціоналізації) відносини США–Німеччина різко погіршилися. Сучасна ФРН дедалі більше орієнтується на Китай і намагається розвивати торгівлю з Росією, зокрема, реалізувати антиамериканський і антиукраїнський проект «Північний потік – 2». Тому геополітичний індекс США-ФРН нині в кращому разі становить -1 (0  0 -1), тобто міждержавні американо-німецькі відносини є приховано ворожими.          

До Другої світової війни геополітичним союзником США був Третій Райх, а геополітичним противником був СРСР. 

Наші інтереси: 

Аналізуємо геополітичні відносини, прогнозуємо майбутнє

В тему: 
Московська агентура в США, або Хто спонукав Франкліна Рузвельта до війни проти Японії і Третього РайхуСталінські агенти в Америці, або Переписуючи історіюЗавдяки своїм агентам Сталін реально впливав на політику США - історичне дослідженняЧому Альгер Хісс став радянським агентом. Розслідування через півстоліттяЯк Сталін перехопив управління державою США (відео)Чи була ідеологія націонал-соціалізму націоналізмом? (відео)Національний Солідаризм – базова ідеологія США від заснування до сьогоденняСША і Україна виступили в ООН проти російської резолюції щодо заборони націонал-соціалізмуСвастика в США – джерело натхнення для Третього Райху80 років тому німці бачили в Америці з її расовими законами обіцянку світлого майбутньогоНавіщо німецькі націонал-соціалісти вивчали расові закони СШАЧи була націонал-соціалістична Німеччина заснована в Америці?Геополітичний індекс, або Як вираховувати геополітичних друзів і ворогівКонтинентальний блок: у 2016 році Китай став головним торговим партнером НімеччиниГеополітична доктрина Третього ГетьманатуКГБ і Штазі керують політикою і економікою ФРН«Газпром» в 2017 році встановив абсолютний рекорд експорту газу, головний споживач - Німеччина
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не можна сприймати США і Великобританію як щось монолітне, цілісне.
І в Америці, і в Великобританії були політичні і бізнесові кола, які підтримували Третій Райх і вважали його союзником; також були політичні і бізнесові кола, які вважали Третій Райх ворогом.

В Англії, перед війною, перемогла "партія війни" лідерами якої були лорд Емері, Остін Чемберлен і Вінстон Черчілль.

10 травня 1940 року уряд Невілла Чемберлена подав у відставку, до влади прийшов У. Черчілль.
23 травня 1940 року керівники та провідні члени "Британського Союзу фашистів" на чолі з сером Освальдом Мослі і його дружиною, Р. Томпсон, були заарештовані. Арешти були проведені на всій території країни, їм піддалося більше 20 тисяч британських крайньо-правих.
«Британський Союз фашистів» припинив своє існування і був розпущений.
В цілому за звинуваченням у зв'язках з Третім Райхом і симпатіях ідеалам націонал-соціалізму було заарештовано до 30 тисяч громадян Великобританії.
Відповідальний за пропаганду «Британського Союзу фашистів» Вільям Джойс був повішений за вироком трибуналу. Кілька сотень членів «Союзу» були засуджені до тривалих термінів ув'язнення.

Всі особи, запідозрені у зв'язках з Третім Райхом, в тому числі всі британські громадяни німецького походження, незважаючи на те, що серед них було багато осіб, які втекли з Німеччини від нацистів, були спрямовані в табори для інтернованих осіб. Цієї міри покарання зазнали понад 74 тисячі громадян ворожих Великобританії держав (головним чином, німецькі та австрійські євреї).

Всього ж в роки Другої світової війни у Великобританії було взято під варту або інтерновано в спеціалізовані табори понад 100 тисяч британців.

Усередині країни на законодавчому рівні велася боротьба з панічними настроями і особами, які ці настрої поширюють.
Для панікерів законодавчо були визначені покарання: за сумніви в перемозі - місяць в'язниці, за висловлювання цих сумнівів в розмові з солдатами - три місяці в'язниці, за вихваляння Гітлера - п'ять років в'язниці.
***

Якщо в Великобританії інтернування здійснювалося швидше виходячи з політичної орієнтації осіб, що теоретично загрожували державі в ході війни, то в Сполучених Штатах був обраний зовсім інший мотив для подібного роду дій - етнічний.

Президентський указ 2537, виданий 14 січня 1942 року, наказував всім іноземцям повідомляти в ФБР про будь-яку зміну місця проживання, місця роботи або імені. «Ворожим іноземцям» заборонялося відвідувати зони з обмеженим доступом. Порушники піддавалися арешту, ув’язненню і інтернуванню до кінця війни.

19 лютого 1942 р. Рузвельт підписав надзвичайний закон № 9066, по якому всі особи японської національності повинні бути виселені з місць проживання - Каліфорнії, Орегона і Вашингтона, Гаваїв та ізольовані в спеціально створені табори.

Військове управління переміщень, створене указом Рузвельта 18 березня 1942 року, відповідало за переміщення і утримання інтернованих. Його керівником був призначений Мілтон Ейзенхауер, який раніше працював в міністерстві сільського господарства.

Протягом дев'яти місяців Військове управління переміщень відкрило 10 таборів в наступних штатах: Каліфорнія, Юта, Айдахо, Вайомінг, Колорадо, Арізона, Арканзас. Відповідно до закону президента, 127 тисяч (за даними Е. Гувера 180 тисяч) японських громадян, включаючи жінок і дітей, були інтерновані в ці табори. Велика частина з інтернованих були американськими громадянами, таких було понад 60%. Інші були резидентами і проживали на території США від 20 до 40 років.

Слід відзначити, що хоча американців німецького походження було в десяток разів більше, ніж американців японського походження, але питання щодо їх інтернування не піднімалося.
***

Найпотужніші корпорації США отримали спеціальні дозволи від уряду США і до останніх днів війни постачали Третьому Райху нафтопродукти і воєнні товари.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Однозначно,що під час Великої війни (1914-1945 років) США і Німеччина не були союзними країнами...І такими простими рахунками визначити союзників і противників важко...Для початку потрібно врахувати статус країни на міжнародній арені,а потім щось додавати і віднімати...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це чисто емоційна реакція. З погляду геополітики на початку 30-х років Німеччина була найкращим американським союзником в Європі, спроможним стримувати Британію (конкурента з претензіями колишньої метрополії), Францію (конкурента і колишнього ворога) і СРСР (відвертого ворога).

Тепер найкращим геополітичним союзником США стала Україна. Геополітичний центр Європи повернувся з Німеччини до України.

Явсе Світ каже:
Однозначно,що під час Великої війни (1914-1945 років) США і Німеччина не були союзними країнами...І такими простими рахунками визначити союзників і противників важко...Для початку потрібно врахувати статус країни на міжнародній арені,а потім щось додавати і віднімати...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Якщо дивитися хто із ким співпрацював на початку тридцятих років то ми без професійних істориків далеко не заїдемо...

Наприклад цікаво дізнатися хто допомагав Німеччині у створені підводного флоту;чи хто допомагав СРСР в побудові важкої промисловості.На основі цих фактів геополітичні індекси виходять іншими ніж пишеться у статті.

Тож побудова таблиць союзників і противників потребує підходу,який спирається на дії,а не на теорії...
Хто був чиїм союзником чітко видно не у часи миру чи перемир'я,а у періоди військового загострення...

Це відео є чітким показником,хто був чиїм противником,а хто союзником...

Бомбардування Дрездена (німецькою)

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Треба розрізняти геополітичні інтереси і поведінку урядів. Бувають урядові дії, які суперечать геополітичним інтересам.

У цій статті ми говоримо про геополітичні відносини до середини 30-х років. Після приходу до влади Рузвельта (1933), США почали поліпшувати стосунки з СРСР (геополітичним противником) і погіршувати стосунки з Третім Райхом (геополітичним союзником). Рузвельт діяв всупереч геополітичним інтересам США.

Явсе Світ каже:
Якщо дивитися хто із ким співпрацював на початку тридцятих років то ми без професійних істориків далеко не заїдемо...
Наприклад цікаво дізнатися хто допомагав Німеччині у створені підводного флоту;чи хто допомагав СРСР в побудові важкої промисловості.На основі цих фактів геополітичні індекси виходять іншими ніж пишеться у статті.
Тож побудова таблиць союзників і противників потребує підходу,який спирається на дії,а не на теорії...
Хто був чиїм союзником чітко видно не у часи миру чи перемир'я,а у періоди військового загострення...
Це відео є чітким показником,хто був чиїм противником,а хто союзником...
<a href="https://www.youtube.com/watch?v=phqsH--fKDk" class="bb-url" rel="nofollow">Бомбардування Дрездена (німецькою)</a>

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Ключова фраза: "Треба розрізняти геополітичні інтереси і поведінку урядів. Бувають урядові дії, які суперечать геополітичним інтересам."

Люди іноді діють так само. Наприклад уплітає за дві щоки цукерки все життя, оттримує від того букет хвороб, а в її інтересах насправді салатики, яблучка...

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Тобто Ви говорите,що наприклад уряд США,який був вибраний на вільних виборах в певний період діяв не в інтересах своєї країни і свого народу.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Віктор Макаренко.
0
Ще не підтримано

Я просто кажу що так може бути. Це не значить що так завжди є.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Уряд Америки не вибирається на виборах. Вибираються конгресмени, сенатори, президент. А міністри, керівники певних структур, радники... призначаються президентом. Таким чином окремі призначенці можуть діяти і всупереч стратегічним інтересам держави.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Так само, як Зе вибрали на вільних виборах і швидше за все вільно "вибиремо" 21 липня до Ради "слугу урода". Чи в інтересах своєї країни і народу -питання риторичне.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Професійні історики" обслуговують панівну верству держави, тобто виконують замовлення на обгрунтування версії, необхідної для політиків при владі.

"Професійні історики" десятки років брехали нам про причини і початок німецько-радянської війни (т. зв. "Великої Вітчиняної війни") і т. д.

Цитата:
Якщо дивитися хто із ким співпрацював на початку тридцятих років то ми без професійних істориків далеко не заїдемо...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так вірно,професійні історики часто обслуговують не правду,а переможців...Але так звані альтернативщики,які заявляють,що архіви закриті до 2045 року,а фундаментальні історичні висновки роблять із своїх роздумів,видаючи це за правду,теж виглядають трохи дивно...

Тож замінимо термін "професійні історики" терміном "адекватні історики"...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

1. "Архівний документ" не є істиною в останній інстанції і не завжди є правдивим. Він відображає погляд на факт певної особи чи групи осіб. Наприклад, протокол допиту, навіть завірений печатками, не є 100% істинним, оскільки у ньому зафіксовані тільки відповіді обвинуваченого чи свідка на запитання слідчого. Але чи правду говорить обвинувачений чи свідок можна встановити тільки у порівнянні з іншими документами по справі: свідченнями інших осіб, матеріалами експертиз тощо.

2. "Альтернативщики", як і "професійні історики", на основі аналізу різних доступних матеріалів висувають свої версії минулих подій. Наголошую, висувають свої версії подій, які суперечать офіційним поглядам, чи версіям "професійних істориків".

Завданням же зацікавленого пересічного читача/глядача є вислуховування всіх висловлених точок зору, критичний аналіз і формування власного погляду на події і факти.
***

Я розумію до чого ти клониш, друже :-)
Якщо тобі не подобаються наші версії/висновки і ти маєш власний погляд на обговорювані нами проблеми, то абсолютно нічого не заважає тобі поділитися з нашою спільнотою своїми думками. Для цього і створений наш сайт!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

При чому тут "подобається чи не подобається"...повинна бути якась гігієна здорового глузду...

Один гравець в минулому написав свою думку про Гітлера.Його вигнали із сайту...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Думки на сайті необхідно висловлювати обгрунтовано і цивілізовано, тобто культурно. А для написання лайна і образ є інше місце - паркан.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

"Велика війна" 1914-1918 рр. (пізніше названа Першою світовою) і Друга світова війна мали різні причини і різних паліїв. Змішувати їх в одну купу нелогічно і не історично.

Цитата:
Однозначно,що під час Великої війни (1914-1945 років) США і Німеччина не були союзними країнами...

Для виявлення причин війн необхідно перш за все враховувати економічні інтереси правлячих груп держав, які вступили в збройний конфлікт.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так в термінах я не претендую на істину,але те,що Друга світова війна це логічне продовження Першої світової це очевидно навіть школярку...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друга світова війна це логічний результат Версальського мирного договору; реакція на пограбування Німеччини; реакція на переділ територій країн Європи: відновлення Речі Посполитої і передача їй частини території Німеччини, створення Чехословаччини, переділ території Угорщини тощо.

Цитата:
те,що Друга світова війна це логічне продовження Першої світової це очевидно навіть школярку...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чому Версальський договір був складений так,що Друга світова війна була невідворотною.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Версальський договір був складений:

а) щоб покласти одноосібно на Німеччину вину за розв'язання Великої війни;

б) щоб максимально пограбувати умовно переможену Німеччину;

в) щоб знищити Німеччину, як майбутнього конкурента на ринку промислових товарів.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Геополітичний індекс США-Японія був десь біля нуля, приблизно як США-Британія. Японці були антикомуністами і стримували СРСР в Маньчжурії. Японці конкурували з американцями, але не ворогували.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Цікаві версії:Японія не була ворогом для США,але отримала в кінцевому результаті атомний удар по своїм містам.Німеччина була "союзником" для США,але отримала західний фронт і бомбардування своїх міст.СРСР був "ворогом" для США,але отримав вирішальну підтримку від свого "ворога" у вигляді ленд-ліз,щоб розгромити "союзника" США Гітлерівську Німеччину...і весь цей "вінегрет",якщо я не помиляюся,організували "агенти Сталіна",які перехоплювали владу де було потрібно...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Саме так. Уряди США і Великобританії діяли всупереч геополітичним інтересам своїх держав. Ініціатива війни з Третім Райхом йшла з США.

"США зіграли ключову роль у вступі Англії під час Другої світової війни, здійснюючи на Англію тиск, що в разі відмови Англією від виконання своїх зобов'язань щодо Польщі, США відмовлять Англії в допомоги. Джозеф Кеннеді (Joseph P. Kennedy), посол США в Англії в 1938-1940 роках, пізніше згадував: «Ні французи, ні англійці ніколи б не зробили Польщу причиною війни, якби не постійне підбурювання з Вашингтона»"
(The Forrestal Diaries, New York, 1951, p 121−122; цит. з: "История Второй мировой войны. 1939—1945". Т. 02. М., 1974. С. 345 [4]

Джерело: Американо-британские отношения

Явсе Світ каже:
Цікаві версії:Японія не була ворогом для США,але отримала в кінцевому результаті атомний удар по своїм містам.Німеччина була "союзником" для США,але отримала західний фронт і бомбардування своїх міст.СРСР був "ворогом" для США,але отримав вирішальну підтримку від свого "ворога" у вигляді ленд-ліз,щоб розгромити "союзника" США Гітлерівську Німеччину...і весь цей "вінегрет",якщо я не помиляюся,організували "агенти Сталіна",які перехоплювали владу де було потрібно...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Уряд США не діяв всупереч інтересам своєї країни,а уряд Великобританії можливо був змушений діяти проти геополітичних інтересів своєї країни як і любий інший уряд під тиском сильнішої країни,або при певних обставинах,коли потрібно обрати "менше зло" із можливих...

Не потрібно зациклюватися на короткотермінових геополітичних ходах певних гравців,а потрібно дивитися на все ширше.А особливо звертати увагу на кінцеві результати тих чи інших історичних подій...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Відбулося те, чого остерігався Невілл Чемберлен - прем'єр-міністр Великої Британії (1937-1940 рр.). Він розумів, що перемога у війні з допомогою США була б пірровою перемогою. «Господь свідок, - писав Чемберлен на початку 1940 р. сестрам, - я не хочу, щоб американці боролися за нас - нам би довелося дуже дорого заплатити за це».

Водночас він розумів, що без підтримки США Британія, якщо оголосить війну Німеччині, неминуче зазнає поразки.

Проте в Британії перемогла партія війни на чолі з Черчиллем. Звісно, не без підтримки Комінтерну, НКВД і ГРУ.

Явсе Світ каже:
Уряд США не діяв всупереч інтересам своєї країни,а уряд Великобританії можливо був змушений діяти проти геополітичних інтересів своєї країни як і любий інший уряд під тиском сильнішої країни,або при певних обставинах,коли потрібно обрати "менше зло" із можливих...
Не потрібно зациклюватися на короткотермінових геополітичних ходах певних гравців,а потрібно дивитися на все ширше.А особливо звертати увагу на кінцеві результати тих чи інших історичних подій...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Усе вірно писав Невілл Чемберлен,бо він розумів в яку гру грають США.У цій грі,США визначали своїх союзників і противників за іншими критеріями ніж пишеться у статті.Тому все так виглядає заплутано і нелогічно...

Зрозумівши гру,яку зіграли США у першій половині двадцятого століття,ми б скинули рожеві окуляри щодо союзників і противників України у даний час...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Рішення, які приймали США на початку ХХ століття, в 1930-40-х роках, 1960-х..., 1980-х..., 1990-х... і, нарешті, приймаються сьогодні, диктуються інтересами США в конкретний історичний момент і в конкретних міжнародних умовах. Тому посилатися на минулі рішення адміністрації США і проводити паралелі із сьогоденням не зовсім коректно.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Після приходу до влади Рузвельта, США все більше підпадали під вплив Москви. Першою виразною ознакою зовнішньої керованості стало визнання СРСР у 1933 році.

Нагадаю, що головними причинами невизнання були:
1. Релігійні переслідування і придушення громадянських свобод.
2. Підривна пропаганда Москви на території США.
3. Відмова більшовиків повертати борги Російської імперії.

У 1932-1933 роках Москва організувала Голодомор. Геноцид до 10 млн. людей за нормальною логікою мав взагалі заблокувати визнання Московії. Проте визнання відбулося саме після геноциду.

Відсутність логіки зазвичай вказує на зовнішнє втручання. Це стосується і держав, і окремих людей.

Явсе Світ каже:
Усе вірно писав Невілл Чемберлен,бо він розумів в яку гру грають США.У цій грі,США визначали своїх союзників і противників за іншими критеріями ніж пишеться у статті.Тому все так виглядає заплутано і нелогічно...
Зрозумівши гру,яку зіграли США у першій половині двадцятого століття,ми б скинули рожеві окуляри щодо союзників і противників України у даний час...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Ніхто в світі не переймається ніякими правами людини,голодоморами чи боргами влади,яку скинули революційним шляхом...

Ми все це бачимо зараз у наш час не говорячи вже про минуле...

США визнали Радянський Союз так як вони були союзниками у переформатуванні Європи.Про що свідчить тісна співпраця у довоєнний час і суттєва допомога під час війни.
Як можна допомагати країні,котру не визнаєш...

Рузвельт став президентом весною,а осінню того самого року США визнали Радянський Союз...Якось дуже швидко "засвітився" сталінський "агент"...і це при тому,що президент в США не може так просто втілювати якісь свої забаганки,тим більше нелогічні...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Не варто починати речення словами "ніхто у світі не переймається..." - це слова циніка, який не визнає існування шляхетних намірів і дій. Це слова людини з простору страждань.

Щодо Рузвельта, то він діяв не один, а представляв розгалужену мережу як прямої московської агентури, так і корисних ідіотів. Не забувай, що Москва почала цілеспрямовану підривну діяльність проти США уже в 1919 році. Стільки ж часу здійснювалася підготовка до визнання більшовицької влади.

Явсе Світ каже:
Ніхто в світі не переймається ніякими правами людини,голодоморами чи боргами влади,яку скинули революційним шляхом...
Ми все це бачимо зараз у наш час не говорячи вже про минуле...
США визнали Радянський Союз так як вони були союзниками у переформатуванні Європи.Про що свідчить тісна співпраця у довоєнний час і суттєва допомога під час війни.
Як можна допомагати країні,котру не визнаєш...
Рузвельт став президентом весною,а осінню того самого року США визнали Радянський Союз...Якось дуже швидко "засвітився" сталінський "агент"...і це при тому,що президент в США не може так просто втілювати якісь свої забаганки,тим більше нелогічні...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Я мав на увазі,що в політиці ніхто такими речами не переймається,поки це не вигідно... і це напевно всі зрозуміли...

А цинізм полягає трохи в іншому...він іде рука в руку із впертістю...

Про "агентів Сталіна" моя думка відома...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Не переймаються гобіти, оскільки їх інтереси далі задоволення примітивних потреб - їжа/напої, одежа, секс, видовища - не піднімаються. (Дивись піраміду Маслоу)

Цитата:
Ніхто в світі не переймається ніякими правами людини,голодоморами чи боргами влади,яку скинули революційним шляхом...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

А ну розкажи нам Друже як ти зараз переймаєшся наприклад долею сирійських дітей,які не розуміють хто і за що їх бомбардує...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, я хочу дати тобі маленьку дружню пораду: не заривайся і не переходь на особистості. Краще розширюй свої пізнання в історії і розкажи нам хоча б щось цікаве, бо крім туманного бурчання поки-що нічого немає.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Дякую за пораду,навіть моїх аматорських знань досить,щоб розвалити ваші пісочні замки...Думай що пишеш,бо знову хтось почне видаляти коментарі...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

У 1931 році американська журналістка Анетта Ентона з «Детройт Ньюз» брала інтерв'ю в Адольфа Гітлера. Над його робочим столом кореспондентка помітила портрет головного американського автопромівця Генрі Форда. У відповідь на здивування Анетти, Гітлер щиро сказав: «Генрі Форда я вважаю своїм натхненником».

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

Ця арифметика не тільки некоректна, а й дуже смішна. Наприклад, Гітлер знищував євреїв, а вони правлять Штатами. Повна протилежність. Гітлер пропагував чистоту німецької нації, а у США - мільтикультурність. Знову повна протилежність. Тощо, тощо, тощо...

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ми говоримо про 20-30 роки 20-го ст. У ті часи США були державою білих людей з чіткими расовими законами.

80 років тому німці бачили в Америці з її расовими законами обіцянку світлого майбутнього

Чи була націонал-соціалістична Німеччина заснована в Америці?

Алекс Гун каже:
Ця арифметика не тільки некоректна, а й дуже смішна. Наприклад, Гітлер знищував євреїв, а вони правлять Штатами. Повна протилежність. Гітлер пропагував чистоту німецької нації, а у США - мільтикультурність. Знову повна протилежність. Тощо, тощо, тощо...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Алекс, рекомендую почитати про ставлення до євреїв в США в 1920-30-х роках. До речі, Генрі Форд опублікував не одну статтю і книгу щодо євреїв.

В США історично склалося дві паралельні цивілізації - білошкіра і чорношкіра. Це расова проблема, а не "мільтикультурність".

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Світодар Мирний.
0
Ще не підтримано

США не можна як "демонізувати" (світовий диктатор), так і "обожнювати" (країна вільних людей, яка спасе світ). Держава США творилася як знизу, так і згори. Втікачі від принижень в першу чергу з Європи на просторах американського континенту створювали містечкові осередки демократії. Разом з тим туди приїздили різного роду шахраї з грошовими мішками. Саме вони, через створені ними різні банки, мали вплив на створення державної влади у США. Звісно їм у першу чергу була вигідна незалежність від Англії. "Грошові мішки" (а як тут без євреїв) до сих пір формували владу у США (як і в інших державах). Вони ж вбивали невгодних їм президентів. На мою думку "грошові мішки" створили економічну депресію, щоб привести до влади Рузвельта. Тільки втрата державності, а отже і сфер впливу, заставляла керовану "грошовими мішками" владу міняти політику на міжнародній арені. Мало місце і вільнодумство (в тому числі аріянство). Але тільки в теорії, а не на практиці. В інших державах і цього не дозволялося. Принижувалися "кольорові", але не євреї. На мою думку євреї або ще одна (не біла) раса, або суміш білої і чорної рас. Я за чистоту рас, але принижування "кольорових" аналогічне принижуванню чоловіками жінок, чи коли начальник принижує підлеглого.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

В США був як "білий", так і "чорний" расизм. І в певній мірі він зберігається і досі. Також певний расизм проявлявся до євреїв і японців.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Можливо не на державному рівні, але на рівні впливових і грошовитих громадян, США підтримували СРСР задовго до 1933 року. Це видно по розгорнутому масовому будівництву важкої промисловості СРСР у 1928-1929 роках. Щоб розгорнути фізично таке масове будівництво-потрібно було розпочати підготовчі роботи за 3-4 роки заздалегідь.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Так. Не треба забувати, що Лейба Троцький, Джон Рід і Ріс Вільямс прибули робити революцію в Росії з Америки. До речі, рекомендую більш детально познайомитися з біографією одного з "американських друзів СРСР" - Арманда Хаммера!

"После встречи с Владимиром Лениным Арманд Хаммер вошёл в круг бизнесменов, приближенных к советским лидерам. Встречался со многими советскими лидерами, вплоть до Горбачёва.

27 октября 1921 года Народный комиссариат внешней торговли РСФСР и хаммеровская «Allied Drug and Chemical Corporation» подписали договор о поставке в Советскую Россию 1 миллиона бушелей американской пшеницы в обмен на пушнину, чёрную икру и экспроприированные большевиками драгоценности, хранившиеся в Гохране. Вскоре Хаммер стал считаться «официальным другом» СССР. При его личном участии в СССР (в городе Тольятти) был построен крупнейший завод по производству аммиака — «ТольяттиАзот» (1979), а также аммиакопровод «Тольятти-Одесса».

В 1926 году он предложил создать в СССР первую карандашную концессию, которая в 1932 году была выкуплена государством. Впоследствии это предприятие было известно как Московский завод пишущих принадлежностей им. Сакко и Ванцетти.

Единственное полотно Гойи в российских музеях — портрет актрисы А. Сарате, преподнесённый Хаммером в дар Эрмитажу в 1972 году. Предположительно, подделка.

«Юнона» кисти Рембрандта — жемчужина музея Арманда Хаммера в Калифорнии

Хаммер ненадолго вернулся в Америку, где основал новую компанию — «Allied American Corporation», а затем с братом Виктором отбыл в Москву, где прожил восемь лет, представляя интересы многих американских компаний. Покупал в конце 1920-х — начале 1930-х предметы старины, картины, скульптуры из Ленинградского Эрмитажа, таким образом собрав большую коллекцию предметов искусства. В частности, по бросовым ценам вывез из СССР и перепродал на Западе яйца Фаберже."

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Уряд Рузвельта, на думку екс-президента США Герберта Гувера, визнав Радянський Союз під тиском комуністів і їхніх попутників, не дивлячись на те, що він не виконав поставлені умови (сплата боргу, релігійна свобода, припинення комуністичної пропаганди). «З визнанням СРСР наші двері відкрилися для комуністичного проникнення ...».

До 1933 року була "щілина", після визнання СРСР відкрилися "двері".

Тарнай Стрілець каже:
Можливо не на державному рівні, але на рівні впливових і грошовитих громадян, США підтримували СРСР задовго до 1933 року. Це видно по розгорнутому масовому будівництву важкої промисловості СРСР у 1928-1929 роках. Щоб розгорнути фізично таке масове будівництво-потрібно було розпочати підготовчі роботи за 3-4 роки заздалегідь.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Другою книгою Віктора Суворова, яку я прочитав після "Акваріуму", був "Криголам". Це було в далекі "перебудовні" роки. Прочитав, пару днів обдумав, а потім склав табличку з фактів, наведених Суворовим, для власної перевірки. Гортав книжки, перевіряв/порівнював. І не тільки знайшов підтвердження правильності наведеної інформації, а й накопав багато іншої, якої не було у Суворова, але яка підтверджувала його версію.

В ці ж часи я зібрав і оприлюднив інформацію про співпрацю НКВД і Гестапо; про винахід автомобіля-"душогубки" І.Д. Бергом, начальником АХО УНКВД по м. Москві і Московській області (авторство якого радянська пропаганда приписувала німцям).

Якщо людина цікавиться історією, то вона повинна активно задовольняти потребу в інформації і критично осмислювати прочитане, безперервно формуючи власний погляд на життя.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Прошу гравців не заговорювати тему і не ходити манівцями,а наводити реальні приклади реальних союзницьких відносин між Гітлерівською Німеччиною і США...бо листівки із Гакенкройцем і портретами на столі у Гітлера це не дуже переконливо.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Будь ласка.
Бізнесмени США постачали Райху авіаційний бензин і нафтопродукти :-)

«Стандарт ойл» регулярно постачала німецьку армію різним паливом, а в промисловість поставляла синтетичний каучук і різного роду сировину. Поставки йшли також в Італію і в Австрію. При цьому в США в роки війни існували серйозні проблеми з поставками синтетичного каучуку для американської промисловості. Не завадила війна «Стандарт ойл», використовуючи британських посередників, укласти контракт з компанією «І. Г. Фербінідустрі», який дозволяв виробляти авіаційний бензин в Німеччині. Так що літаки «люфтваффе» отримували бензин, створений американською корпорацією.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Друже Явсе Світ, не байдикуй, а веди активний пошук інформації. Даю тобі наводку по темі:
"Во время Нюрнбергского процесса бывший президент Имперского банка Ялмар Шахт в беседе с американским адвокатом заявил: «Если вы хотите предъявить обвинение промышленникам, которые помогли перевооружить Германию, то вы должны предъявить обвинение самим себе. Вы обязаны будете предъявить обвинение американцам. Автозавод «Опель», например, ничего не производил, кроме военной продукции. Владела же этим заводом ваша «Дженерал моторс». Практически до окончания войны, имея специальное разрешение на торговлю с Германией, Италией, Японией, вела свой бизнес американская телекоммуникационная компания ITT. Не остановил производство во Франции после оккупации ее немцами автогигант «Форд», при этом особое покровительство деятельности «Форда» в Европе оказывал лично Герман Геринг, возглавлявший промышленный концерн «Рейхсверк Герман Геринг». О чем говорить, если даже далекая от военных дел компания «Кока-кола» наладила в Германии производство напитка «Фанта»!

Не помешала война «Стандарт ойл» заключить через британских посредников контракт с германским химическим концерном «И.Г.Фарбенидустри» на производство авиационного бензина в Германии. За время Второй мировой войны ни один танкер «Стандарт ойл» не был потоплен немецкими подводными лодками.

Как известно, Нюрнбергский трибунал признал Шахта невиновным"

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Восени 1930 р. в США побував глава Рейхсбанку Ялмар Шахт, який безпосередньо вів переговори з представниками американського бізнесу. Їм він в приватних переговорах повідав про сценарії приходу А. Гітлера до влади в Німеччині і про його концепції розвитку країни, стратегії боротьби з більшовизмом...

Незабаром аташе американського посольства в Берліні Д. Гордон повідомив в дипломатичній депеші Держсекретарю США Г. Стімсону: «... Гітлер отримав значну фінансову підтримку від певних кіл промисловців. Якраз сьогодні до мене дійшли чутки з джерела зазвичай добре поінформованого, що представлені тут різні американські фінансові кола досить активно діють в тому ж напрямку».

У травні 1933 р президент імперського банку Ялмар Шахт відвідує знову Америку, де проходить його зустріч з президентом Ф. Рузвельтом і найбільшими американськими фінансистами. Незабаром Берлін отримує інвестиції в німецьку промисловість і позики з США на загальну суму понад мільярд доларів.

Сподіваюся, тобі досить, друже Явсе Світ...

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

«Раптовий початок війни у вересні 1939 року привів до повного переключення заводів "Дженерал моторс" (GM) і «Форд» в країнах Осі на виробництво літаків і вантажівок», - зазначалося в доповіді юридичного комітету Сенату США в 1974 р. - "У цілому дочірні підприємства GM і «Форд» побудували приблизно 90% броньованих 3-тонних напіввантажівок і більше 70% середніх і великих вантажівок Райху. Ці транспортні засоби, відповідно з донесеннями американської розвідки, служили «основою транспортної системи німецької армії».

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Підприємства «Кодак» - працювали у націонал-соціалістичній Німеччині, випускаючи не тільки кіноплівку, яка йшла на створення агітаційних фільмів і роликів, що поширювалися по всьому світу (а так само на кожному винищувачі люфтваффе був кіноавтомат, що допомагав в фіксації і надалі розборі ситуації німецьким льотчикам), але і більш того, ця компанія займалася не одним тільки виготовленням фотокамер - вона освоїла виробництво детонаторів та іншої продукції військового призначення для Вермахту.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Сторінки

  • Сторінка
  • of 2
  • >