Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

"Бориспільське прибирання": навіщо витрачати 52 млн на непрацюючий аеропорт

Категорія:

19 червня стало відомо, що аеропорт "Бориспіль" планує укласти контракт на комплексне обслуговування внутрішніх приміщень аеровокзального комплексу, парковки та інших об'єктів аеропорту на суму майже 52 млн. грн. Цікаво, навіщо витрачати таку велику суму з бюджету на прибирання непрацюючого аеропорту, який закрито з початку відкритого вторгнення РФ.

Обговорення цього питання привернуло увагу до особи директора "Борисполя" Олексія Дубревського, ім'я якого раніше вже фігурувало в корупційних скандалах на аналогічній посаді керівника аеропорту в Запоріжжі, пише Апостроф.

Згідно з інформацією, опублікованою на сайті державних закупівель Prozorro, послуги мають бути надані з 1 серпня 2023 року до 30 липня 2024 року, тобто протягом 12 місяців. Переможець торгів повинен буде здійснювати прибирання у терміналах та інших будівлях аеропорту "Бориспіль", включаючи 831 умивальник, 800 унітазів, 233 пісуари та 167 душових. Документи для участі у тендері прийматимуться до 28 червня.

Уважна публіка одразу звернула увагу на простий факт – "Бориспіль" понад рік не працює через бойові дії. Яке може бути прибирання? Після історії з "барабанами для бомбосховищ" тендерний конкурс, організований дирекцією "Борисполя", виглядав як мінімум дивно.

"Якщо думаєте, що під час війни будуть менше красти, то дуже помиляєтеся. Красти на тендерах будуть ще більше, а самі тендери будуть ідіотськими, як з барабанами. Наскільки доцільно витрачати 52 млн на прибирання аеропорту, сказати важко, бо це не так очевидно, як барабани для притулку, але треба мати на увазі, що в умовах економічних проблем, таких ось "барабанів" буде багато. На жаль, чиновники живуть сьогоднішнім днем і в умовах загальної кризи хочуть "заробити" якнайбільше тут і зараз", – сказав голова організації StateWatch Гліб Каневський.

 "Запитувати у наглядової ради "Борисполя", чому дирекція оголошує такі дивні конкурси – безглуздо. Наглядові ради в держпідприємствах (Бориспіль, Укрзалізниця тощо) свої функції не виконують, а просто отримують великі зарплати з бюджету. З іншого боку, у нас розбалансовано антикорупційну систему у вигляді НАБУ, САП та НАЗК. САП взагалі себе показала вкрай незадовільно", – зазначив голова Центру правового аналізу та досліджень політичних ризиків Михайло Дяденко.

Судячи з ситуації, діяльність наглядової ради тут суто номінальна й обмежується лише формальностями. Влітку 2021 року наглядова рада аеропорту "Бориспіль" оголосила Олексія Дубревського переможцем конкурсу на посаду генерального директора.

Олексій Дубревський, згідно з його біографією, на момент призначення мав 15-річний досвід роботи у сфері управління авіаційною інфраструктурою. У 2010-2012 роках був директором авіакомпаній Lufthansa та Austrian Airlines на сході України.

Потім працював комерційним директором КП "Міжнародний аеропорт Донецьк", який було зруйновано у 2014 році під час російського вторгнення на схід України. Потім до 2016 року Олексій Дубревський перебував за межами України, працюючи на посаді директора відділу комерції та розвитку бізнесу в "Міжнародному аеропорту Рас-ель-Хайма" (ОАЕ).

Згідно з декларацією Олексія Дубревського, він та члени його родини володіють трьома квартирами в окупованому Донецьку.

Незабаром після призначення Олексія Дубревського головою аеропорту "Бориспіль" СБУ розкрила факти шахрайства.

За інформацією, наданою прес-службою СБУ, тодішнє керівництво Запорізького аеропорту (читай, Дубревський та його колеги) допустило порушення у процесі ремонту злітно-посадкової смуги аеродрому.

За версією слідства, чиновник КП "Міжнародний аеропорт Запоріжжя" знехтував якістю роботи під час ремонту смуги, виконаного у 2017-2018 роках. Замість того, щоб звернутися до підрядника у зв'язку з неналежною якістю робіт та вимагати виконання гарантійного випадку, підозрюваний знайшов нову компанію, яка зайнялася повторним ремонтом цих ділянок.

За результатами неналежного виконання посадовцем своїх обов'язків було витрачено подвійну кількість коштів на роботи, що призвело до економічної шкоди для комунального підприємства у розмірі понад 9 млн грн.

Усі ці "хвости" активно вилазять саме зараз, коли адміністрація "Борисполя" на тлі війни та економічних проблем організовує такі дивні конкурси, а американська преса відкрито пише про те, що крадіжки в Україні серйозно заважатимуть повоєнному відновленню країни.

"Представників Заходу, про що вони зізнаються у приватних бесідах, напружує крадійство в Україні та "винахідливість" наших чиновників. У рамках повоєнного відновлення вони спробують створити механізм впливу на корупцію через НАБУ, ДБР та інші органи, а також за рахунок інформування та громадської думки. Не факт, що у них вийде, адже наші корупціонери навчили не лише ховати свої "хвости", а й активно саботувати будь-які зміни, які їм потенційно можуть нашкодити. До того ж західна бюрократія також не ідеальна", – зауважив співзасновник проекту "Наші гроші" Олексій Шалайський.

Наші інтереси: 

Ще один приклад безсовісного використання державних коштів чиновником державного підприємства з метою особистого збагачення, використовуючи свою посаду. І це відбувається під час війни!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи