Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

"Нафтогаз" заплатив мільйони за шикарне авто для начальства, а ПриватБанк – на піар

Категорія:

Чи раціонально витрачають бюджетні гроші, тобто гроші платників податків, державні компанії? Особливо, під час війни. Питання риторичне.

23021103.jpg

BMW 750 LI, що орендувала державна компанія Нафтогаз до кінця 2023 року за 4,2 млн грн

Нещодавно я прочитала про те, що Укрзалізниця фінансувала акваріуми для рибок на понад 500 тисяч грн. Майже через рік після початку повномасштабної війни керівник цієї державної компанії вирішив, що ця стаття витрат недоцільна, про що й написав: "Зрада відміняється. Договір на обслуговування акваріумів буде розірваний". Герой!

Державна компанія "Нафтогаз", що ледве долає загрозу дефолту, через свою дочірню компанію заплатила за оренду броньованого BMW 4,2 млн грн. Крім BMW 750 LI за 4,2 млн грн оренди, Нафтогазу належить Cadillac Escalade (ціна становить від 7 млн грн) та бюджетніші Renault Duster, Toyota Camry, пише OBOZREVATEL.

Окрім дорогого авто державна компанія "Нафтогаз" найняла дорогого радника за $1,5 млн (55,18 млн грн). Фінансовому раднику Lazard Frères SAS заплатять $1,5 млн. за допомогу реструктуризувати зобов'язання щодо єврооблігацій. Попередній глава "Нафтогазу" Юрій Вітренко втратив свою посаду зокрема через те, що не зміг домовитися з кредиторами (власниками єврооблігацій) про відстрочення платежів.

У чинного голови "Нафтогазу" Олексія Чернишова шансів більше: йому допоможе велика французька компанія. Її фахівців уже залучали до роботи 2017-го. Вже найближчими тижнями, як публічно заявляв Чернишов, може бути досягнуто домовленості з кредиторами.

Деталі угоди з Lazard Frères SAS не розголошують. Відомо, що послуги надаватимуть до травня 2024-го. При цьому на Prozzoro не вказали ні кількість робочих годин, ні перелік послуг, які має надати фінансовий радник українській державній компанії.

У ПриватБанку керівництво надає перевагу комп'ютерам Apple – MacBook. На нову техніку в лютому 2023-го витратили 5,3 млн грн. За ці гроші куплять MacBook Pro 13. Ціна одного ноутбука, згідно з опублікованим договором, становить від 68,7 тис. до 91,99 тис. грн.

Гроші від "Привату" за комп'ютери отримала компанія "Ай он" білоруського підприємця Сергія Костевича. Офіційно він громадянин Кіпру, в Білорусі вже давно не живе. Після початку повномасштабної російсько-української війни він вирішив вийти з бізнесу у РФ. У публічних виступах Костевич розповідав про успіх у Росії, пишався рекламними рішеннями та меседжем своєї компанії "Монітор розроблений у Росії, зроблений у Росії та для росіян".

Серед великих тендерів ПриватБанку – 5,5 млн грн на послуги "репутаційно-комунікаційної стратегії". Компанія "Постмен-Україна" зобов'язалася створити згадану стратегію, планувати PR-активності, проводити заходи, розробляти креативні рішення тощо.

Це найбільший тендер, який виграла компанія за кілька років. Її спеціалісти за 1,3 млн грн розробляли ідею творчої концепції та дизайну для YouTube-каналу Національної громадської телерадіокомпанії України, за 650 тис. – вебсайт "Укргазвидобування". Власник "Постмен-Україна" – Ярослав Ведмідь. Свою фірму він називає "цифровим агентством".

Наші інтереси: 

Стежимо, як державні підприємства витрачають державні кошти і робимо висновки, в тому числі, чи потрібні державні підприємства, які не рахують гроші, бо не заробляють їх. Приватні підприємства не орендували б елітне броньоване авто на суму, яку можна було б витратити на щось більш необхідне, а задовільнитися дешевшими не броньованими авто (наче чиновники Нафтогазу поїдуть на цьому авто на нуль!)

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи