Зображення користувача Арсен Дубовик.
Арсен Дубовик
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

73% українців схильні до лівої ідеології та авторитаризму - опитування VoxUkraine

Спецтема:

73% українців❗️схильні до лівих ідеологічних поглядів та авторитаризму, - дослідження VoxUkraine i Kyiv School of Economics.
За результатами опитування 1200 респондентів, більшість із них опинилися у ліво-авторитарному квадраті політичного компасу.
Дослідження відбулось за підтримки Міжнародний фонд "Відродження".

Суть

Респондентам було запропоновано список із 24 тверджень, які необхідно було оцінити за шкалою від 1 (“повністю не погоджуюсь”) до 5 (“повністю погоджуюсь”). Список запитань було складено в результаті аналізу 18 тисяч відповідей на онлайн-тест “Політичний компас”. Запитання стосувалися регулювання державою економіки та громадянських свобод.

Результати

У результаті опитування дослідники з’ясували, що:

  • Переважна більшість респондентів опинилась на лівому спектрі політичного компасу, з них більшість – у верхньому квадраті (умовна назва “лівий-авторитарний”, 73.3%);
  • Майже всі респонденти, які назвали себе “правими у політиці”, опинились у лівій частині компасу. 81% з них опинилися в “ліво-авторитарному” квадраті;
  • Більшість респондентів, які не змогли сказати про себе, чи вони ліві, чи праві, також опинились в “ліво-авторитарному” квадраті (76%). Набагато менше (22%) опинились у т.зв. “лівому демократичному” квадраті.

Отже, більшість українців схильні вважати, що держава повинна мати сильний вплив і на економіку, і на особисті свободи. Саме така риторика переважає і в популярних українських політиків (див. дослідження VoxUkraine).

Окрім запитань, які мали на меті виміряти ідеологічну позицію та електоральний вибір респондента, в анкету також увійшов широкий спектр інших питань – від участі в Євромайдані до медіаспоживання.

Співавтор дослідження Тимофій Брік зауважив: “Результати опитування нас шокували. Запитання стосувалися економічного ринку та особистих свобод - і з’ясувалося, що українці готові заборонити все. Виходить, що freedom is not our religion [свобода не є нашою релігією]. Проте, дослідження дає контекст, чому популістські партії та ідеї є такими популярними».

З позитивних моментів, за його словами, є те, що жоден з окреслених дослідниками “квадратів” політичного компасу українців не є монолітним: люди розподіляються за своїми поглядами від дуже радикальних до більш поміркованих. Що добре, бо свідчить про плюралізм думок і перспективу розвитку.

Опитування було проведене серед 1200 респондентів 7-17 березня 2019 року. Статистична похибка вибірки не перевищує 3% при довірчій ймовірності 95%. Результати щодо політичних вподобань на виборах Президента України у першому турі співвідносяться з опитуваннями, проведеними провідними соціологічними компаніями, та офіційними результатами.

Соупадєніє?!

Нагадаємо, 30 квітня ЦВК оголосила офіційні результати виборів президента України, згідно з якими главою держави було обрано Володимира Зеленського  - за нього проголосували  73,22% виборців.

З коментарів у Facebook

Oleksandr Ivanov (Вчора о 11:34)

Один з важливих чинників чому українці бідні і вічно потерпають від поганих керівників держави.

VoxUkraine i Kyiv School of Economics опитали 1200 респондентів щодо їх політичних поглядів. Респонденти відповідали на 24 запитання за шкалою "погоджуюсь" - "не погоджуюсь" (шкали: авторитарний-демократичний, лівий-правий). 

Відповіді нанесли на графік, що на картинці. Більшість (73%) респондентів опинилися у ліво-авторитарному квадранті компасу.

Цікаво, що також опитували з якою ідеологією люди співвідносять себе - і ті, хто відносив себе до правих, в основному, опинилися зліва. 

Поки більшість не буде в право-демократичному квадранті, ми будемо борсатися в болоті бідності і поганої влади та ходити по граблях. Як туди потрапити нації? На мою думку, простих шляхів немає і це буде не скоро. Головне - масова економічна і політична освіта населення в різних формах і способах. 

Повне дослідження: https://voxukraine.org/uk/sprava-nalivo-shho-dumayut-bilshist-ukrayintsiv-pro-derzhavnij-kontrol-ekonomiki-ta-osobistih-svobod/

Олександр Снідалов склалось враження, що автори опитування складаючи запитання недооцінили аудиторію, яка виявилась сильно лівіше і трохи авторитарніше, ніж рамки дослідження.

 Олександр Снідалов, "Аудиторія, ... сильно лівіше і трохи авторитарніше, ніж рамки дослідження."

Anatoliy Lustyk Прочитав. Там досить хибна методика, аналіз з позицій неомарксизму. Автори дають досить сумнівні кореляції, наприклад, між стосунками батьків і дітей, ставленням до релігії і втручанням держави в особисті свободи.

Михайло Кондратюк Oleh Ivanov Ну тут теж не всі 100% українців опитані були. 
Але подивіться правді в очі - в нас 3 з 4 це комуністи. В нас у ВО "Свобода" комуністичні гасла були на виборах, а вони вважають себе правими.

Наші інтереси: 

Наше справа - ПРАВа! Більшість має бути в право-демократичному квадранті

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи