Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 3
  • Переглядів: 3

Штучний інтелект допоможе вам працювати? Скоріше, ви працюватимете на нього – The Atlantic (США)

Категорія:

Штучний інтелект може зекономити нам деякі зусилля, але при цьому він може додати нам нової роботи та створити нові проблеми. Тепер, на додаток до всього іншого, ми також повинні знаходити час для розмежування між людиною та штучним інтелектом, а також на бюрократію, яка буде збудована навколо цього.

Ви хвилювалися, що ChatGPT, генератор мов ШІ, може бути використаний зловмисниками для списування шкільних завдань або поширення дезінформації? Вам майже пощастило: OpenAI, компанія, яка створила ChatGPT, представила новий інструмент, який намагається визначити ймовірність того, що фрагмент тексту, який ви надаєте, був згенерований штучним інтелектом.

Про це у своїй статті на The Atlantic пише Ян Богост (Ian Bogost). Він пояснює, чому каже "майже пощастило". Нове програмне забезпечення стикається з тими ж обмеженнями, що і сам ChatGPT: воно може поширювати дезінформацію про потенційну можливість дезінформації.

Як пояснює OpenAI, інструмент, швидше за все, даватиме багато хибних позитивних і негативних результатів, іноді з великою долею впевненості. В одному з прикладів, беручи перші рядки Книги Буття, програма дійшла висновку, що вони, ймовірно, створені штучним інтелектом. Боже, перший штучний інтелект!

З одного боку, OpenAI, схоже, використовує класичний спосіб технологічного солюціонізму: створити проблему, а потім продати розв'язання проблеми, яку вона створила.

Але, з іншого боку, може навіть не мати значення, чи ChatGPT або його антидот справді «працюють» – що б це не означало (крім обмеженої точності, програма ефективна лише для англійського тексту та потребує принаймні 1000 символів для роботи).

Технологія машинного навчання та інші подібні до неї технології створюють новий тягар. Тепер, на додаток до всього іншого, що ми маємо робити, ми також повинні знаходити час для розмежування між людиною та штучним інтелектом, а також на бюрократію, яка буде збудована навколо цього.

Якщо ви студент, батько, викладач або просто людина з доступом до Інтернету, ви, мабуть, чули про паніку, яка розгорнулася навколо ChatGPT: Є побоювання, що це кінець освіти, якою ми її знаємо! Він склав іспит на ступінь MBA в Уортоні!" І ось відповідь на ці страхи: Ми повинні захищатися від нестримного шахрайства. Якщо ваш клас може обіграти штучний інтелект, значить, він був погано спроектований з самого початку!

В основі всіх цих розмов лежить припущення, що освіта повинна "відреагувати" на ChatGPT, звільнити місце для нього і розв'язувати його проблеми. На початку цього семестру у Вашингтонському університеті в Сент-Луїсі, де викладає автор цієї статті, проректор надіслав усім викладачам електронного листа, в якому закликав бути обізнаними про цю технологію і подумати, як на неї реагувати. Як і багато інших навчальних закладів, університет також організував круглий стіл для обговорення ChatGPT. За лічені місяці генеративний ШІ змусив середні та вищі навчальні заклади шукати відповідь – будь-яку відповідь – на його загрози та можливості.

Ця робота накладається на і без того переповнену купу обов'язків.  А тепер ще з'являється ChatGPT з його недосконалими рішеннями! Ситуація виходить далеко за межі освіти.

Майже десять років тому автор статті діагностував стан, який він назвав гіперзайнятістю. Завдяки комп'ютерним технологіям більшість професіоналів зараз працюють набагато більше, ніж колись. Частково це пов'язано з тим, що електронна пошта, групові програми, ноутбуки та смартфони значно спростили роботу дома: ви можете працювати цілодобово, якщо вас ніхто не зупиняє.

Водночас технології дозволили й навіть вимагали від працівників брати на себе завдання, які в іншому випадку могли б виконуватися фахівцями в якості їхньої постійної роботи. Програмне забезпечення від SAP, Oracle та Workday змушує працівників самостійно займатися закупівлями та бухгалтерським обліком. Інформаційні панелі та сервіси перетворюють офісних працівників на бізнес-аналітиків, які працюють неповний робочий день. У соціальних мережах багато людей де-факто є маркетологами та піарниками своїх підрозділів і самих себе.

Незалежно від того, що ChatGPT та інші інструменти штучного інтелекту в кінцевому підсумку зроблять, вони нав'яжуть нові моделі праці та управління, необхідні для виконання зусиль, які нібито заощаджують робочу силу. ШІ-детектор ChatGPT створює ще одну проблему, з якою потрібно мати справу.

Студент намагається списати за допомогою ШІ? Краще провести роботу через перевірку на списування за допомогою ШІ. Навіть ті викладачі, які не хочуть використовувати таку штуку, потраплять у пастку її застосування: стануть учасниками дебатів про етичність обміну студентськими роботами з OpenAI для тренування моделі; будуть змушені прийняти процедури для розв'язання цього питання як інституційну практику і переналаштувати плани уроків, щоб врахувати "нову норму"; будуть зобов'язані читати електронні листи про ці процедури, щоб розглянути можливість їх впровадження.

На інших робочих місцях виникатимуть інші, але схожі ситуації. Можливо, ви віддали якусь роботу на аутсорсинг підряднику. Тепер вам потрібно переконатися, що вона не була згенерована штучним інтелектом, щоб запобігти фінансовим втратам, юридичним ризикам або незручному становищу в Інтернеті. Коли такі випадки з'являються, готуйтеся до наради, серії електронних повідомлень, можливо, навіть до обов'язкового вебінару та оцінки вашої відповідності новій системі управління навчанням. І так далі, і тому подібне.

Нові технології, покликані звільнити людей від тягаря роботи, натомість додали нові види роботи. Побутова техніка, така як пральна машина, дозволила жінкам працювати поза домом, що, своєю чергою, скоротило час на виконання хатньої роботи (яка все ще здебільшого лягала на плечі жінок), навіть попри те, що стандарти досконалості дому зросли. Ксерокси та принтери зменшили навантаження на друкарку, але створили необхідність самостійно готувати, складати та розповсюджувати звіти на додаток до їх написання. Автоматизовані каси продуктових магазинів покладають роботу касира на покупця. Електронна пошта дає можливість швидко і безпосередньо спілкуватися з колегами, але потім весь день витрачається на обробку електронних листів, що знову поновлює навантаження наступного дня. Zoom дає можливість зустрічатися будь-де, але при цьому породжує ще більше зустрічей.

ChatGPT привернув увагу всього світу, ставши передвісником чогось, можливо, великого, дивного і нового. Це викликало захоплення, тривогу, страх і жах, але незалежно від емоцій, все зосередилося на потенційному використанні технології – як на благо, так і на шкоду.

Детектор ChatGPT дає перший натяк на інший, не менш важливий наслідок майбутнього штучного інтелекту: його неминучу бюрократизацію. Компанія Microsoft, яка інвестувала мільярди доларів в OpenAI, заявила, що сподівається інтегрувати цю технологію в Office. Це може допомогти автоматизувати роботу, але так само ймовірно, що це створить нові вимоги до інтеграції з офісним пакетом, як і попередні доповнення, такі як SharePoint і Teams.

Можливо, незабаром відділ кадрів вимагатиме заповнення звітів про ШІ-диференціацію перш ніж затверджувати вакансії. Відділ закупівель може впровадити новий плагін Workday, який гарантуватиме, що схвалення контрактів між постачальниками та роботами й продуктами відповідає найкращим практикам ШІ  – вимога, яку вам тепер доведеться виконувати на додачу до заповнення звітів про витрати, не кажучи вже про вашу фактичну роботу. Ваша інформаційна панель Salesforce може запропонувати вашій організації можливість додати необхідну оцінку ймовірності застосування штучного інтелекту до того, як потенційний клієнт буде кваліфікований. Школа, де навчаються ваші діти, може надіслати "корисний" посібник з перевірки домашніх робіт ваших дітей на справжність, адже "якщо обман з боку ШІ є проблемою, то всі ми повинні бути частиною її вирішення".

Можливо, ШІ допоможе вам у роботі. Але більш імовірно, що ви будете працювати на ШІ.

Наші інтереси: 

Знати, як розвиваються технології штучного інтелекту та які вони несуть переваги й загрози.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що штучний інтелект не дуже сумісний з сучасною соціальною організацією. Припускаю, що його вибуховий розвиток стимулюватиме соціальне переструктурування і перехід до нової формації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що штучний інтелект не дуже сумісний з сучасною соціальною організацією. Припускаю, що його вибуховий розвиток стимулюватиме соціальне переструктурування і перехід до нової формації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Корисно розуміти, що ChatGPT створили у 2020 році, після чого його два роки вичищали від усього, що вважали неполіткоректним. Так що він дає доступ до відцензурованої інформації трирічної давності.

Все, що робиться з власної волі, – добро!