Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 6
  • Переглядів: 6

Асиметричні дії: як четверта квадра захищає свої вразливі психічні функції

У випадку боротьби квадрових цінностей асиметрична війна є неминучістю. Хаос не можна подолати ще більшим хаосом, для боротьби з пітьмою треба вмикати світло.

polatridesmytrotvorec-2.jpg

Пол Атрідес, Митротворець, IV квадра.
Пол Атрідес, Митротворець, IV квадра. Застосування бойового голосу, посиленого технікою.
Попередня стаття: 

Як ми вже знаємо, кожна людина належить до одного з 16 соціопсихологічних типів – соціотипів. Ці 16 типів об’єднуються в 4 квадри – групи комфорту з 4 соціотипів. Всередині квадри виникають психологічний резонанс, творча синергія і особливе відчуття радості від спілкування. Квадра – найкраще середовище для саморозвитку, навчання, творчості.

Сила IV квадри

Психологічна сила квадри визначається головними психічними функціями соціотипів, що її складають. Цю четвірку головних функцій ще називаємо «цінностями квадри». У четвертій квадрі цінностями є такі головні психічні функції:

«Миротворець»: етика духу (зв’язок з власним духом і духовним світом у цілому);

«Адміністратор»: логіка чесної праці (справедливість, право, відповідальність);

«Майстер»: сенсорика краси і якості (гармонія, порядок, функціональність);

«Психолог»: інтуїція здібностей (приховані таланти, внутрішні можливості).    

Вразливості IV квадри

Психологічна вразливість квадри визначається чотирма «точками найменшого опору» – четвіркою вразливих функцій. У четвертій квадрі ними є:

«Миротворець»: сенсорика примусу (нав’язування іншим своєї волі);

«Адміністратор»: інтуїція суперечностей (вміння бачити слабкість, зрадливість, збочення, «гниль»);

«Майстер»: етика драматичних емоцій (емоційна напруженість, залякування);

«Психолог»: конкретна логіка (детальний контроль, бюрократичні структури).

Згадані вразливості проявляються при взаємодії з другою квадрою, адже у неї ці психічні функції є головними функціями – квадровими цінностями. Кожна з цих головних психічних функцій, маючи четвертий рівень розвитку, легко придушує одно- чи двовимірні функції четвертої квадри.

Чи можна захиститися?

Безпосередній захист неможливий, адже вразливі функції неспроможні до ефективного навчання – за винятком тривалого відпрацювання правильної реакції на конкретні загрози і доведення цієї спеціалізованої реакції до автоматизму. Це надзвичайно важка і неефективна справа, адже доводиться випрацьовувати захисні рефлекси для кожного конкретного виду атаки. Але кому потрібен щит, який захищає тільки від одного виду стріл і марний для сотень інших видів?

Це означає, що симетричні захисні дії не працюють. Проти хаосу не можна боротися ще більшим хаосом, а бюрократію не подолаєш ще більшою бюрократією – особливо, якщо ти не володієш цими навиками. Тут потрібні асиметричні дії.

Асиметрична війна

Терміном «асиметрична війна» можна описати конфлікт, в якому ресурси двох сторін суттєво розрізняються, і під час боротьби суперники намагаються використовувати власні виразні переваги і характерні недоліки противника. Наприклад, якщо противник масивний і неповороткий, то проти нього треба діяти швидко і гнучко. Це різко контрастує з симетричними війнами, де дві сторони мають подібну військову силу та ресурси і покладаються на тактики, які в цілому є подібними, відрізняючись лише в деталях виконання.

У випадку боротьби, яка має характер протистояння квадрових цінностей, асиметрична війна є неминучістю. А все тому, що кожна супротивна сторона володіє якісно іншим інструментарієм і має унікальні вразливості. Ті психічні функції, що для одних є головними, для інших є вразливими – і навпаки. І це саме той випадок, коли для боротьби з пітьмою треба вмикати світло, а для боротьби з хаосом запроваджувати чіткий порядок.

Як це виглядає на практиці

Головними вразливостями четвертої квадри є слабка спроможність розпізнавати зрадників і швидко протидіяти нахабному насильству. Це аспекти інформаційного потоку, якими найкраще оперує друга квадра. Організація, яка діє за моделлю другої квадри, активно застосовує:

  • напускання туману, розмивання меж, поширення хаосу (інтуїція суперечностей);
  • примус, силовий пресинг, необмежене насильство (сенсорика примусу);
  • організація в жорсткі структури машинного типу, детальна регламентація поведінки, тотальний контроль (конкретна логіка);
  • залякування, драматизація, пафос війни (етика драматичних емоцій).

Що четверта квадра може протиставити такого роду атакам?

Логіка простого заперечення пропонує наступне:

  • формування середовища з максимальною прозорістю, відвертістю, довірою, чіткою визначеністю понять;
  • заохочення вільної творчості і правильної змагальності, добір кращих;
  • динамічна самоорганізація в органічні структури;
  • плекання доброзичливості, світлих емоцій, позитивного мислення.

Проте це все ж таки симетричні засоби, основані на протидії активностям другої квадри. Натомість асиметричні дії – а саме вони реально ефективні –  передбачають застосування головних функцій четвертої квадри.

Етика духу: посилення зв’язку з духовним світом, отримання і застосування метафізичних знань, застосування магічних засобів, піднесення у вищий простір подій, де активності другої квадри засадничо неможливі.

Логіка чесної праці: добровільне вироблення правил та угод і їх чітке дотримання, формування продуктивних і ефективних процесів.

Сенсорика краси і якості: культивування високої якості, підтримка красивих людей; справді якісні речі мають бути естетичними.

Інтуїція здібностей: підтримка талантів, індивідуальний підхід для розвитку і застосування людських здібностей.

Проте використання головних психічних функцій не означає ігнорування прямого захисту своїх вразливих функцій. Як ми вже знаємо, єдиний ефективний захист точок найменшого опору – це вироблення автоматичних рефлексів для найбільш типових ситуацій, а також застосування підсилюючих технологій. Для цього потрібні постійні тренування і розвинена техносфера.

Закінчимо цю статтю фрагментом з роману Френка Герберта «Дюна», який розповідає про війну між державами четвертої і другої квадр – Атрідесами і Гарконенами. Тут йдеться про враження, які виніс планетарний еколог доктор Кайнс після короткого знайомства з елітою четвертої квадри:

«Вони носили щити на плащах, повільні паралізатори з дротиками на поясах, екстрені передавачі розміром з монетку на мотузках на шиях. Герцог із сином мали також ножі у піхвах, і піхви ті видавалися добре зношеними. Ці люди вражали Кайнса дивовижним поєднанням м’якості й військової сили».

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Наші інтереси: 

Виробляємо стратегію перемоги. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи