Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Світ, розділений 5G: угода Росії з Huawei є останньою ознакою появи залізної завіси в Інтернеті

Сполучені Штати раніше дивилися на російські та китайські інтернети зверхньо. Вони бачили, що ті технологічно відстають, що в них паршиво виходить копіювати і вони не можуть конкурувати з Силіконовою долиною через цензуру та втручання уряду.

 

Успіх китайських технологічних гігантів зробив багато чого, щоб поставити це ставлення до ліжка, але справжня лінія була намальована на цьому тижні.

У центрі цього розколу виявилася китайська фірма «Хуавей», що є найбільшим в світі постачальником телекомунікаційного устаткування і безперечним лідером в створенні мереж 5G. Вашингтон заборонив «Хуавей» будь-яку участь у створенні американських мереж 5G і пригрозив припинити поставки американського програмного забезпечення і деталей, необхідних їй для смартфонів і мережевий апаратури.

Сполучені Штати також закликають союзників обмежити або заборонити використання апаратури «Хуавей» в своїх мережах 5G, попереджаючи про те, що Пекін може використовувати створювану інфраструктуру даних для шпигунства. «Хуавей» неодноразово виступала зі спростуваннями того, що її продукція становить загрозу національній безпеці.

Деякі американські міста вже почали застосовувати технології 5G, проте аналітики попереджають, що через заборону на участь «Хуавей» в цій роботі впровадження їх по всій країні може сповільнитися, а тому США загрожує відставання від Китаю. Тепер вперед може вирватися навіть Росія, яку зазвичай не відносять до лідерів в сфері високих технологій.

За межами США питання про те, купувати чи ні у «Хуавей», все частіше стає безпомилковим показником політичних пристрастей, а це загрожує дробленням глобального інтернету на окремі сфери і прискорює кончину відкритої всесвітньої павутини в тому вигляді, в якому ми її знаємо.
Ті, хто вирішив уникати співпраці з «Хуавей», також ризикують відстати, оскільки світ рухається вперед до нового етапу інтернету і технологій зв'язку.

Дилема «Хуавей»

У середу «Хуавей» підписала угоду з найбільшим в Росії оператором зв'язку компанією МТС про розвиток технологій 5G і про запуск в майбутньому році в Росії мережі п'ятого покоління.

Сталося це в момент, коли Китай затвердив першу партію ліцензій 5G для комерційного використання, відкривши, як заявили державні ЗМІ, «нову епоху в телекомунікаційній галузі». У цій роботі буде активно брати участь «Хуавей». Ця фірма вже підписала більше 45 комерційних контрактів на 5G в 30 країнах світу.

Але цих країн могло бути більше. Фінська «Нокіа» за останні два місяці уклала 12 нових контрактів по 5G, а «Хуавей» тільки три. І це не зважаючи на те, що багато в цій галузі вважають китайську фірму світовим лідером в технологіях 5G, який здатний успішно конкурувати з суперниками за ціновими параметрами.

Ця фірма з Шеньчжень опинилася на передньому краї торгової війни між США і Китаєм. За американськими звинуваченнями в Канаді була затримана жінка - топ-менеджер «Хуавей», цю фірму не пускають на ринок США, а Вашингтон все сильніше тисне на союзників, вимагаючи від них активних дій проти китайської компанії.

У міру того, як країни просуваються вперед у створенні мереж 5G, які забезпечать більш високу швидкість, швидке з'єднання та доступ до хмари, а також приведуть до розвитку новітньої техніки типу автомобілів з системою автоматичного водіння і розумних міст, цей розкол посилюється.

З одного боку стоять союзники Пекіна, у яких немає проблем з «Хуавей». Останній приклад тому - Росія. 

З іншого боку стоїть Вашингтон і купка його найближчих союзників, які вирішили не пускати до себе цю китайську компанію.

Але посередині залишається ціла група країн, більшість з яких традиційно ближче до США, ніж до Китаю. Однак їм не потрібні затримки і додаткові витрати для створення мереж 5G без участі «Хуавей». США вже відстають від Китаю в технології  5G, а перешкоджання лідеру ринку не допоможе скоротити відставання.

Це не означає, що США не можуть наздогнати - і в кінцевому рахунку навіть перегнати Китай - але для цього, ймовірно, треба буде поборотися.

оранжевим кольором показані країни, де обмежений Huawei, синім кольором - країни з підвищеною безпекою

Найгіршим варіантом для багатьох спостерігачів є те, що цей розділ посилюється, змушуючи уряди країн обирати сторону протистояння у створенні Інтернету наступного покоління. Це може мати більші наслідки і не обмежитися питанням про те, хто і кому буде поставляти мережеве обладнання. 

«Взаємовиключні і несумісні технологічні сфери приведуть не тільки до того, що ланцюжки поставок на різних континентах будуть дублювати один одного, - написав недавно технологічний аналітик Тім Калпан (Tim Culpan). - Скоріше, це призведе до того, що кожне бізнесове та інвестиційне рішення буде мати політичний характер».

Розкол в інтернеті

Ідея про те, що інтернет - це загальна і відкрита платформа, де технології і стандарти перетинають кордони і розвиваються в глобальному масштабі, завжди була більшою мірою дороговказною зіркою, ніж реальністю.

Але в останні роки напруженість між тим, як був задуманий та представлений Інтернет, і тим, як він насправді існує, тільки зросла. Як написали нещодавно автори доповіді для Центру міжнародного управління інноваціямиЦентру (CIGI), відкрита павутина - це «крихке і контингентне будівництво апаратних засобів, програмного забезпечення, стандартів і баз даних, керованих широким колом приватних і державних акторів, чия поведінка обмежується лише добровільними протоколами».

Ця крихкість стала більш очевидною. Під керівництвом Китаю все більше і більше країн виступають проти принципу відкритого інтернету, приймаючи пекінську доктрину про кібер суверенітет, в якій уряди жорстко охороняють кордони власних Інтернет-технологій, стимулюючи власні технічні фірми і змушуючи міжнародних конкурентів локалізувати свої дані і надавати їх внутрішнім органам безпеки.

Це мало серйозний вплив на глобальну свободу інтернету, оскільки китайська цензура і нагляд поширюються по всьому світу, і Пекін перейшов на скорочення міжнародного захисту для онлайн-мовлення та організацій.

У минулому році колишній генеральний директор Google Ерік Шмідт додав свій голос до тих, хто попереджав про поділ, в якому світ буде розділений між "Інтернет під керівництвом Китаю та не-китайський Інтернет на чолі з Америкою".

Протягом тривалого часу ця тенденція була спричинена Пекіном, який з радістю експортував технології та знання для надання допомоги країнам у створенні власних жорстко контрольованих мереж, або, як у випадку Росії, блокування колись вільного та відкритого.

Однак, своєю кампанією проти Huawei Вашингтон тепер почав прискорювати цей поділ.

Це може мати наслідки, які не обмежується тільки тим, яка компанія буде створювати ту чи іншу мережу 5G,  або як цензуруватимуться внутрішні інтернет-мережі. 
Біфуркація Інтернету на дві або більше сфери також може призвести до того, що розроблятимуться різні стандарти і правила. Подумайте щодо Android проти iOS. Але набагато екстремальніше. Через це буде ускладнене спілкування на міжнародному рівні або переміщення між системами.

Передбачалося, що блискавичні 5G мережі наблизять нас. Поділ, що спричинив Huawei, може означати, що вони в кінцевому підсумку штовхають нас один від одного.

Автор статті James Griffiths, CNN

Оригінал статті "A world divided by 5G: Russia's Huawei deal is the latest sign of an emerging internet iron curtain

Наші інтереси: 

Стежимо за формуванням ультраіндустріального Континентального блоку та постіндустріального союзу Міжмор'я. Два світи, дві цивілізації, два способи життя, два типи технологій.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Розділення світу на дві цивілізації відбувається швидше, ніж можна було сподіватися. З одного боку - постіндустріальні США та їх союзники, з другого - ультраіндустріальні Росія і Китай. Постіндастріал - це інформаційна цивілізація вільних людей, ультраіндастріал - це комп’ютеризоване рабство.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Розділення світу на дві цивілізації відбувається швидше, ніж можна було сподіватися. З одного боку - постіндустріальні США та їх союзники, з другого - ультраіндустріальні Росія і Китай. Постіндастріал - це інформаційна цивілізація вільних людей, ультраіндастріал - це комп’ютеризоване рабство.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

У світі 5G немає місця добросовісній конкуренції, що передбачає посилення себе, а не послаблення супротивника. Бачимо, що реалії значно жорстокіші - США змушені реагувати шляхом "послаблення супротивника". Інакше світ стане небезпечно контрольованим. І якщо владу перебирають клоуни, то це велика небезпека! Що й розуміють в США.

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А в чому неправильна конкуренція? Китай десятиліттями паразитував на американських творчих розробках, простіше кажучи - крав чуже.

Трамп сказав, що пора жити власним розумом.

Це базовий принцип націоналізму - Жити власною силою.

5 обов’язкових ознак націоналізму і три закони життя (+ аудіо)

Арсен Дубовик каже:
У світі 5G немає місця добросовісній конкуренції, що передбачає посилення себе, а не послаблення супротивника. Бачимо, що реалії значно жорстокіші - США змушені реагувати шляхом "послаблення супротивника". Інакше світ стане небезпечно контрольованим. І якщо владу перебирають клоуни, то це велика небезпека! Що й розуміють в США.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Вибач, друже Ігоре, але "красти чуже" - то як раз "недобросовісна конкуренція".
"Добросовісна конкуренція" - це коли обидві сторони діють ДОБРОсовісно.

Ігор Каганець каже:
А в чому неправильна конкуренція? Китай десятиліттями паразитував на американських творчих розробках, простіше кажучи - крав чуже.
Трамп сказав, що пора жити власним розумом.
Це базовий принцип націоналізму - Жити власною силою.
<a href="https://www.ar25.org/node/41279" class="bb-url" rel="nofollow">5 обов’язкових ознак націоналізму і три закони життя (+ аудіо)</a>

Арсен Дубовик каже:<blockquote class="bb-quote-body">У світі 5G немає місця добросовісній конкуренції, що передбачає посилення себе, а не послаблення супротивника. Бачимо, що реалії значно жорстокіші - США змушені реагувати шляхом "послаблення супротивника". Інакше світ стане небезпечно контрольованим. І якщо владу перебирають клоуни, то це велика небезпека! Що й розуміють в США.</blockquote>

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Недобросовісна конкуренція була зі сторони Китаю.

Арсен Дубовик каже:
Вибач, друже Ігоре, але "красти чуже" - то як раз "недобросовісна конкуренція"."Добросовісна конкуренція" - це коли обидві сторони діють ДОБРОсовісно.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Якось не стикується співпраця Росії з Китаєм у плані впровадження 5G із погрозами Росії створити власний, закритий сегмент інтернету. Це що, тепер вони будуть створювати його разом?

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Китайські спеціалісти вже допомагають Московії створювати свою "велику стіну". КНР випереджає РФ років на 5.

Костянтин Струк каже:
Якось не стикується співпраця Росії з Китаєм у плані впровадження 5G із погрозами Росії створити власний, закритий сегмент інтернету. Це що, тепер вони будуть створювати його разом?

Все, що робиться з власної волі, – добро!