Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 31
  • Переглядів: 32

Столичні чиновники від освіти прагнуть і собі "відкусити" грошенят з держбюджета

Категорія:

Світ:

Управління освіти Святошинської райдержадміністрації Києва замовили фарби на мільйони та з 30% націнкою. За попередні тендери начальника управління освіти так і не посадили.

23091301.png

Середня загальноосвітня школа № 253 Святошинського району м. Києва (ілюстративне фото)

За даними системи “Юконтрол”, управління освіти Святошинської РДА з 2020 року очолює Олексій Вячеславович Сукенніков. У 2021 році прокуратура повідомила йому підозру у розтраті коштів, виділених на реконструкцію навчальних закладів.

Як пише сайт "Наші гроші", він уклав 12 договорів із 8 підрядними організаціями щодо виконання ремонтних робіт у закладах освіти на території Святошинського району столиці, знаючи, що до документів, які є підставою для перерахування коштів за виконання робіт, внесені неправдиві відомості – завищені обсяги проведених будівельних робіт або вказано роботи, які взагалі не виконано. Він підписав фіктивні акти приймання виконаних будівельних робіт на загальну суму близько 2 млн грн, чим здійснив розтрату коштів місцевого бюджету на вказану суму.

І ось тепер, 17 серпня цього року, управління освіти Святошинської РДА за результатами тендеру уклало угоду з ТОВ «Юкрейн Білдінг Трейд» на закупівлю емалей, фарби та розчинника для закладів освіти району вартістю 3,5 млн грн. Про це повідомляється у системі Прозорро.

До кінця осені 2023 року в кілька закладів освіти Святошинського району Києва поставлять емаль ПФ-115 і ПФ-266, універсальну водно-дисперсійну фарбу та розчинник виробництва ПрАТ «Коростенський завод «Янтар».

Ціни можуть бути завищені до півтора раза. Наприклад, розчинник Янтар коштує 151 грн/л без ПДВ (фірма не є платником). У травні Управління освіти Подільської РДА замовляло такий же розчинник іншому постачальнику по 100 грн/л без ПДВ (ФОП не є платником).

Білу емаль Янтар ПФ-115 замовили по 551 грн за банку 2,8 кг без ПДВ. У серпні Харківська державна академія фізкультури купила її по 367 грн без ПДВ, тобто в півтора раза дешевше.

Сіра емаль Янтар ПФ-115 коштує 473 грн за банку вагою 2,8 кг без ПДВ. У різних інтернет-магазинах таку саму емаль можна знайти по 348–410 грн. Імовірно, ці ціни включають ПДВ, тому без урахування податку вони склали б 290-317 грн, що також у півтора раза дешевше.

Червоно-коричнева емаль Янтар ПФ-266 для підлоги обійдеться у 473 грн за банку вагою 2,8 кг без ПДВ. У згаданому травневому договорі Управління освіти Подільської РДА вона коштувала на чверть дешевше – 370 грн. Нині в інтернет-магазинах емаль Янтар Supra ПФ-266 можна знайти по 344–380 грн. Без ПДВ ціни склали б 287-317 грн, що у півтора раза дешевше.

Нагадаємо, управління освіти Дніпровської районної державної адміністрації Києва закупило овочерізки за майже 132 тисячі гривень за штуку, електричну сковорідку з тачскріном за 720 тисяч грн за штуку, а також барабани на понад 3,5 мільйона гривень.

Наші інтереси: 

Бачимо, що практику відкатів використовують усі, хто годується з державного бюджету (бачать, як крадуть державні кошти чиновники на вищому рівні й собі "переймають досвід"). Як боротися з цим явищем? Якщо місцеві чинуши не караються за зловживання своєю посадою, вони будуть й надалі зловживати своєю посадою і красти державні кошти. З іншого боку, проблема полягає в тому, що будь-який чиновник може використовувати свою посаду, щоб красти державні кошти. Який вихід? Очевидно, що кошти держбюджету не повинні перерозподіляти чиновники. По-друге, маємо розуміти, що ефективне управління школами та іншими навчальними закладами, в тому числі й господарськими функціями, не можуть здійснювати чиновники, які насправді нічого не вміють окрім перерозподіляти державні кошти, зібрані з платників податків. Тож висновок напрошується простий – ліквідувати непотрібну (та шкідливу!) ланку усіх департаментів (районних, міських) освіти, чим можна зекономити державні кошти на утримання чиновників цих департаментів та вивільнити приміщення, які можна продати приватному сектору (який своїми податками наповнює держбюджет).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи