Зображення користувача Чарльз Бейл.
Чарльз Бейл
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Рак молочної залози: перші симптоми хвороби, діагностика та лікування

Рак молочної залози – одне із найпоширеніших онкологічних захворювань в Україні, яке діагностують кожного року майже у 15 000 жінок. Також, ця хвороба може виникати і у чоловіків, але таких випадків в середньому в рік – 100-130 випадків.

Головна група ризику – жінки в віці від 50 років, але в останній час, істотно зросла кількість жінок з цією хворобою у віці від 30 років. Вчасне обстеження, діагностика раку молочної залози на перших стадіях, дозволяє вилікувати рак у 95% жінок, на інших стадіях, відсоток суттєво знижується.

Рак молочної залози. Перші симптоми хвороби

Одним із найперших симптомів, який вказує на негайну необхідність відвідування лікаря для, є поява ущільнення або ділянки потовщеної тканини молочної залози.

Також, до симптомів, які вказують на можливість появу раку молочної залози, можна віднести:

  • зміна розміру або форми однієї або обох грудей;
  • виділення;
  • ущільнення або набряк в одній із пахв;
  • висипи, ямочки на шкірі грудей, зміна зовнішнього вигляду соска.

Точні причини виникнення раку молочної залози до кінця не вивчені вченими, але існують певні фактори, які підвищують ризик виникнення раку молочної залози:

  • генетична схильність, спадковість;
  • чим старше вік людини, тим вище ризик виникнення раку молочної залози;
  • зайва вага, ожиріння, негативні звички (вживання алкоголю, паління);
  • отримані травми при падінні або ударі.

Діагностика раку молочної залози

Після огляду у свого сімейного лікаря, дається направлення до спеціалізованої клініки, де проводяться ряд тестів (скринінг молочної залози (мамографія), взяття проби (біопсія) тканини молочної залози для дослідження). При виявленні або появі перших симптомів або ознак хвороби – якнайшвидше зверніться до свого лікаря.

Які є види раку молочної залози. Лікування

Одним із найпоширеніших видів раку молочної залози є інвазивний рак. Також, є неінвазивний рак (карцинома) і менш поширені види раку (частковий інвазивний і доінвазивний рак, запальний рак, хвороба Педжета). Однією з найбільших проблем цієї хвороби в тому, що вона здатна поширюватись на інші частини тіла через кров або лімфатичні вузли (метастатичний рак молочної залози). Саме поширення метастазів по організму викликає не тільки в необхідності проведення більш інтенсивної терапії, але і призводить до більшої смертності серед пацієнтів.

Ранні стадії раку молочної залози, дозволяють вилікувати його ще до того, як він пошириться на інші частини тіла. Серед методів лікування:

  • хірургія;
  • проведення хіміотерапії;
  • проведення променевої терапії, гормонального лікування.

Щоб знизити ризик появи раку молочної залоза, потрібно відмовитись від негативних звичок та неправильної їжі. Корисні регулярні фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, зменшення перенапруження - здатні знизити ризик раку майже на третину.

Наші інтереси: 

.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи