Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 172
  • Переглядів: 188

Польські фермери погрожують 20 лютого заблокувати усі пункти пропуску на кордоні з Україною

Категорія:

Світ:

Фірми-одноденки скупили зерно по 110 доларів, найняли фури по 40-50 доларів і повезли в Польщу. У Польщі знайшли переробників, яким запропонували зерно по 240-260 доларів. Ті забрали зерно, бо польські фермери продавали по 300-320 євро.

24021402.jpg

Фото: Getty Images

В профспілці польських фермерів "Солідарність" пояснюють блокаду кордону з Україною неконтрольованим припливом товарів до Польщі.

 "Проблема рентабельності сільськогосподарського виробництва, переробної та інших галузей промисловості нашої країни – це неконтрольований приток товарів з України, які імпортуються при відкритті кордону ЄС з цією країною", – йдеться у повідомленні NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność".

Як відомо, 9 лютого польські фермери розпочали новий загальнонаціональний страйк. Він триватиме до 10 березня. Було заблоковано п'ять пунктів пропуску на кордоні з Україною.

Що ж насправді відбувається? Для початку треба подивитися на початок цієї історії, на причину, чому зараз маємо цю проблему.

Фермер Петро Тимошенко пояснив, що у 2022 році фірми-одноденки (вгадайте, кому належать і під ким ходять) скупили зерно по 110 дол., найняли фури по 40-50 дол. і повезли в Польщу під фіктивними договорами. У Польщі знайшли переробників, яким запропонували зерно по 240-260 доларів. Ті забрали зерно, бо польські фермери продавали по 300-320 євро.

Фіктивні фірми вивезли та зреалізували в Польщі близько 2 млн тонн зерна. Коли польські фермери не змогли продати переробникам своє зерно, вони почали бити на сполох і заставили владу розбиратись в ситуації.

Докладніше: Українські експортери зерна та недолугі чиновники псують наші стосунки з Польщею – Михайло Непран


У вересні минулого року ми писали, що з початку війни ця мегаприбуткова сировинна галузь перейшла під дах "слуг народу".

Також ми писали, що гроші від продажу української пшениці «осідають» не в Україні, позбавляючи нашу державу частини податків і валютної виручки.

Наші інтереси: 

Розбираємось у причинах, розуміємо наслідки.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Не здивуюся, якщо незабаром усім фермерам стане ясно, що їх обкрадають москвофільські оліґархи… і гасло цих акцій стане «Ні оліґархічному інтернаціоналу !». 

Бо терплять від них справжні фермери — «маленькі» українці, поляки, румуни, словаки…

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Не здивуюся, якщо незабаром усім фермерам стане ясно, що їх обкрадають москвофільські оліґархи… і гасло цих акцій стане «Ні оліґархічному інтернаціоналу !». 

Бо терплять від них справжні фермери — «маленькі» українці, поляки, румуни, словаки…

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Ось, що написав Остап Дроздов: "А тепер, коли вже прозвучали всі прокльони, анатеми й закляття на адресу поляків, які для живописнішої переконливості свого протесту розсипали на трасі кучугуру українського зерна, я хотів би випімнути дещо. Усім так болить розсіяне збіжжя на польському автобані – а чому нікому не боліли українські помідори на українських ланах, коли торік тракторами чавили, бо, бачте, був переврожай і не було вигідно збирати. Чогось ніхто тоді не лив сльози за помідорами – а йшли дружніми шеренгами в супермаркет купляти імпортні томати з Туреччини втридорога, поки по власних урожаях бульдозери їздили. Усіх так пече наше зерно (яке приватні зернотрейдери під дахом ОП за грубу валюту вивозять за кордон, там і осідає ця валюта) – а чому нікого не печуть наші українські яблука в українських садах, які восени килимами лежали попід деревами й ніхто їх не збирав, бо наші мережеві магазини поставили таку мізерну ціну на закупівлю овочів і фруктів із фермерського саду, що вигідніше було згноїти весь збір".

Чому ніхто не побивається над українським молочком і часничком, питає він. Літр води у нас дорожчий за літр молока, а часничок в крамницях з Єгипту. Якби ми захищали свого виробника так, як це поляки роблять, то давно жили б, як у Польщі, і ніхто б не згноював свої врожаї.