Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Надання допомоги Україні заощаджує для США мільярди доларів – Тімоті Еш (Британія)

Категорія:

Спецтема:

Надання Сполученими Штатами фінансової допомоги Україні є неймовірно вигідною інвестицією, оскільки Вашингтон по суті витрачає «копійки» на те, що в кінцевому підсумку принесе перемогу на багатьох рівнях. Про це написав британський дослідник професор Тімоті Еш (Timothy Garton Ash) на сайті американського Центру аналізу європейської політики (CEPA).

221129timothygartonash-1.jpg

Тімоті Еш (Timothy Garton Ash, 1955 р.н.)
Тімоті Еш (Timothy Garton Ash, 1955 р.н.)

У статті під назвою «Перемога над Росією обходиться Сполученим Штатам у копійки» (It’s Costing Peanuts for the US to Defeat Russia), Тімоті Еш пише:

З точки зору співвідношення ціни та якості, підтримка України з боку США та Заходу є неймовірно економічно ефективною інвестицією.

Загалом адміністрація Байдена отримала схвалення Конгресу на виділення $40 млрд допомоги Україні на 2022 рік і додатково зробила запит на $37,7 млрд на 2022 рік. Більш ніж половина цієї допомоги призначено на оборону.

Ці суми бліднуть на тлі загального оборонного бюджету США на 2022 рік у розмірі $715 млрд. Ця допомога становить лише 5,6% від загальних оборонних витрат США. Але ж Росія є головним супротивником США, суперником вищого рівня, який не надто відстає від Китаю, їхнього стратегічного суперника номер один. У холодному геополітичному сенсі ця війна надає США чудову можливість підірвати та послабити оборонні можливості Росії, не ступаючи на землю і з невеликим ризиком для життя американських військовослужбовців.

Збройні сили України вже вбили або поранили до 100 000 російських військовослужбовців, що становить половину їхньої початкової бойової сили; підтверджено майже 8 000 втрат бронетехніки, включаючи тисячі танків, тисячі БТРів, артилерійських установок, сотні літаків і вертольотів, а також численні військово-морські кораблі. Витрати США у розмірі 5,6% свого оборонного бюджету на знищення майже половини військового потенціалу Росії здаються абсолютно неймовірною інвестицією. Якщо розділити оборонний бюджет США на загрози, з якими вони стикаються, то співвідношення витрат на Росію буде приблизно 100-150 млрд доларів. Таким чином, витрачаючи лише 40 млрд доларів на рік, можна зменшити загрозу на 100-150 млрд доларів, що вдвічі-втричі збільшує віддачу. Насправді віддача, швидше за все, буде кратна цій сумі, враховуючи, що витрати на оборону і рівень загрози є щорічними подіями, що повторюються.

Американські військові можуть небезпідставно бажати, щоб Росія продовжувала розгортати військові сили для знищення України.

Тим часом заміна зруйнованого обладнання та підтримка нової гонки озброєнь, яку Росія зараз спровокувала із Заходом, неодмінно призведе до банкрутства російської економіки, особливо економіки, яка перебуває під агресивними західними санкціями. Як Росія може сподіватися на перемогу в гонці озброєнь, коли сукупний ВВП Заходу становить 40 трильйонів доларів, а його витрати на оборону, що становлять 2% ВВП, значно перевищують 1 трильйон доларів, якщо врахувати непропорційно великий внесок США в оборону? Загальний ВВП Росії становить лише 1,8 трильйона доларів. Владіміру Путіну доведеться перенаправити витрати зі сфери споживання на оборону, ризикуючи соціальними і політичними заворушеннями в середньостроковій перспективі, а також реальною небезпекою для свого режиму, яка може виникнути вже найближчим часом. Тільки уявіть собі, наскільки вигіднішою буде західна військова допомога, якщо вона в кінцевому підсумку призведе до позитивної зміни режиму в Росії.

По-друге, війна зруйнувала міф про те, що російські військові технології якось можна порівняти з американськими та західними. Пам'ятайте, що Україна використовує лише модернізовану американську техніку другого покоління, але стабільно перевершує все, що можуть розгорнути російські військові. Війна – це вітрина для виробників оборонної продукції; будь-який покупець при здоровому глузді захоче отримати технологію, вироблену переможцем. Прорахунок Путіна лише забезпечив фантастичну маркетингову можливість для його західних конкурентів.

Зауважимо також, що війна підштовхує партнерів по НАТО до швидкого збільшення витрат до рівня 2% ВВП і вище від цільового показника. Враховуючи технологічну перевагу США в оборонному обладнанні, значна частка цих додаткових військових витрат буде витрачена на американську техніку.

Українці також демонструють неабиякі інновації у власній обороні, поліпшуючи характеристики техніки в умовах бойових дій, що знову ж таки приносить технологічні переваги оборонному сектору США.

По-третє, відкриття того, що російська оборонна промисловість є чимось на кшталт потьомкінського села, також генерує інші стратегічні й дипломатичні перемоги для США. Країни, які прагнуть забезпечити оборонний потенціал для протистояння власним загрозам – згадаймо Туреччину, Індію, Пакистан, Єгипет і Саудівську Аравію – могли б зробити вибір на користь більш дешевих, але менш якісних російських оборонних пропозицій. Проте, зважаючи на те, що якість/дієвість цього обладнання зараз ставиться під сумнів через низькі показники на полі бою, вони, швидше за все, змагатимуться за придбання кращого американського комплекту. Але це вимагатиме покращення дипломатичних відносин. Наразі це видно на прикладі покращення відносин між США і Пакистаном, коли Пакистан отримав модернізаційні комплекти для своїх літаків F-16.

По-четверте, допомога Україні у боротьбі з Росією, безумовно, також надсилає потужний сигнал Китаю про те, що США та їх союзники є сильними і рішучими, коли їм кидають виклик у питаннях, що мають ключове значення. Це може поставити під сумнів здатність Сі Цзіньпіна і генералітету Народно-визвольної армії Китаю виграти конфлікт проти країн, озброєних американськими/західними військовими технологіями, наприклад, на Тайвані. Безумовно, труднощі Росії на війні Україні змусять Китай переосмислити сенс і, можливо, реалістичність зусиль із завоювання Тайваню.

По-п'яте, війна в Україні стимулює і прискорює енергетичний перехід в Європі, а також диверсифікацію Європи від російської енергетики. Європа відчайдушно намагається знайти альтернативні джерела постачання енергоносіїв, і американський скраплений природний газ (СПГ) виявляється очевидним бенефіціаром.

Отже, на багатьох рівнях подальша підтримка України з боку США є безсумнівною з точки зору співвідношення ціни та якості. Україна не В’єтнам і не Афганістан для США, але саме це для Росії. Росія, яка надовго загрузла у війні, яку вона не може виграти, є величезною стратегічною перемогою для США.

Чи хтось може заперечувати проти цього?


Тімоті Еш – старший незалежний стратег на ринках, що розвиваються, в RBC BlueBay Asset Management. Він є асоційованим науковим співробітником Королівського інституту міжнародних відносин (Chatham House) у програмі «Росія та Євразія».

Наші інтереси: 

Усвідомлення США та іншими країнами своєї вигоди від перемоги України та поразки Росії.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи