Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Китай і США починають найбільшу торгову війну, американці мають перевагу

Лідери найбільших економік світу – США і Китаю – розв'язують торгову війну, в якій переможців не буде, пише журнал Новое Время.

Взаємні мита

На початку березня 2018 року Білий дім анонсував введення мит на весь імпорт з тим, щоб захистити внутрішнього виробника, – 10% на імпортований алюміній і 25% на сталь. Від сплати зборів він звільнив лише Мексику і Канаду, залишивши їх в силі для всіх інших країн, включно з Китаєм.

А 22 березня президент США Дональд Трамп підписав меморандум про встановлення ввізних мит для ще 1,3 тис. категорій китайських товарів обсягом $60 млрд на рік, зокрема електроніки, продукції IТ та авіаційно-космічної галузі.

Так американський президент продемонстрував прагнення виконувати свої передвиборчі обіцянки і підтвердив свою головну тезу: "Америка перш за все".

На його думку, у відносинах його країни з Китаєм закладена особлива несправедливість: у 2017 році дисбаланс двосторонньої торгівлі досяг $375 млрд. Так, Китай поставив у США продукцію на $505 млрд, тоді як США до Китаю – на $130 млрд. Тепер американська влада має намір скоротити розрив за рахунок посилення своєї торгової політики.

Відповідь Пекіна не змусила себе довго чекати: керівництво КНР затвердило додаткові тарифи від 15% до 25% на імпорт понад 230 американських товарів – зокрема соєвих бобів, автомобілів, вина, фруктів і замороженої свинини. Митом буде обкладатися імпорт обсягом понад $50 млрд, заявили китайські чиновники.

На введені обома сторонами обмеження негативно відреагували світові фондові ринки, а міжнародні оглядачі заговорили про загрозу торгової війни між двома найбільшими економіками світу. Правда, поки що у інвесторів і аналітиків ще жевріє надія, що ескалацію економічного конфлікту зупинять переговори. Вони триватимуть найближчі два місяці, і до їх завершення анонсовані Трампом мита діяти не почнуть.

Кожен за себе

У Білому домі розраховують, що прийдешні торгові обмеження допоможуть американським компаніям наростити власне виробництво і позбавлять США залежності від зарубіжних поставок, а значить, послужать інтересам національної безпеки.

Прихильники Трампа впевнені: саме бум китайського імпорту в останні роки призвів до скорочення робочих місць в американській промисловості. А лояльне ставлення до торгового дисбалансу з боку американської влади допомогло Піднебесній наростити економічну та політичну могутність. Вони не сумніваються, що від майбутнього двостороннього підвищення мит програє саме Китай, який імпортує в США більше, ніж експортує.

Нинішні зіткнення між США і Китаєм – один з найскладніших моментів для Світової організації торгівлі за 23 роки її існування

Удар від торгової війни для Китаю і справді буде серйозним, погоджуються експерти. "З розмахом в $60 млрд в кожному напрямі торгова війна зістриже 1% зростання Китаю і 0,3% зростання США", - прикидає Гері Хафбауер, старший науковий співробітник Інституту світової економіки Петерсона.

Однак китайська влада вже продемонструвала, що готова дати відповідь на торговельні обмеження з боку Вашингтона. 2 квітня КНР ввела мита відносно 128 американських товарів, а вже через два дні до них додалося ще 106 найменувань, зокрема один з ключових пунктів американського експорту в Китай – соєві боби.

Китайські чиновники наголошують, що не схвалюють посилення торговельних умов і готові до переговорів, але тільки на основі взаємовигідних умов. Китай не боїться торгової війни з США і не відмовиться від захисту своїх законних прав, зазначають в міністерстві комерції КНР.

І хоча аналітики вважають, що в разі введення американських мит на товари з КНР китайцям вдасться без зайвих труднощів переорієнтуватися на інші ринки, такі події накладуть свій відбиток на місцеву економіку. При цьому слабким місцем для китайців стане їх залежність від імпортних напівпровідників та інших технологій.

Втім, наслідки торгової війни не будуть односторонніми – негативну віддачу отримають і Сполучені Штати. Так, тарифи на ввезення сталі та алюмінію, що набули чинності, підвищать вартість цієї сировини для американських виробників, що потягне вгору ціни на автомобілі, кораблі та літаки. В результаті кінцеві споживачі відчують подорожчання не тільки машин, авіаквитків і гаджетів, але навіть пива – як і іншої продукції в жерстяних банках.

Серед великих американських компаній, які можуть постраждати від китайського бойкоту, – виробники автомобілів і великі технологічні компанії, як, наприклад, Apple. Для "яблучного" бренду КНР є не тільки важливою виробничою площадкою, а й великим ринком збуту. Тільки за останній квартал 2017 року компанія Apple заробила тут близько $18 млрд – майже п'яту частину своєї глобальної виручки.

Чи можливий компроміс

На думку деяких оглядачів, своїми заявами про мита Трамп прагне не розв'язати торговельну війну, а посадити китайців за стіл переговорів і змусити їх піти на поступки. Зокрема, Білий дім чекає від Пекіна зниження мит на автомобілі та відкриття фінансового сектора для компаній зі США.

Якщо ж компроміс знайдений не буде і між США і Китаєм розгорнеться масштабна торговельна війна, вона буде мати глобальний вплив.

"Негативні хвильові ефекти поширяться на весь світ, але найбільш відчутні будуть в Азії", - прогнозує Хафбауер. На думку експерта, уповільнення зростання Китаю невідворотно вплине на всіх його сусідів. Тоді як для Європи, зокрема для України, ефект буде менш відчутним, але як і раніше негативним.

Нинішні зіткнення між США і Китаєм – один з найскладніших моментів для Світової організації торгівлі за 23 роки її існування, констатує директор СОТ Роберто Азеведо.

Джерело

Наші інтереси: 

Що добре для Америки - те добре і для України.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи