Зображення користувача Зірка Вітошинська.
Зірка Вітошинська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Brexit відкрив Україні перспективи створення Балто-Чорноморського союзу, – Дмитро Левусь

Спецтема:

Перед Києвом відкривається перспектива створення потужного регіонального союзу, цікавого впливовим світовим гравцям. 

 

Міжмор'я.jpg

Міжмор'я
Міжмор'я

Про це ІНФОРМАТОРу повідомив політолог Центру суспільних досліджень “Український меридіан” Дмитро Левусь.

“Розмови про трагічні наслідки референдуму у Великобританії занадто фаталізовані. Незважаючи на те, що ЄС перебуває у кризі, говорити про приреченість Євросоюзу не варто.

Великобританія і до цього займала самостійну позицію, її залученість до більшості інституцій була умовна. Варто згадати, Британія ніколи не входила до Шенгенської зони.

З іншого боку, із заяв Туска та інших лідерів ЄС зрозуміло: вони не роблять трагедії з ситуації, і однозначно це не початок кінця Євросоюзу. Скоріше, початок його переформатування.

Однозначно, ЄС буде іншим. Це викличе оптимізм у євроскептиків, як це було після голосування по Україні у Нідерландах. Щось подібне буде відбуватися після “брекзіту”, – повідомляє експерт.

Відбудеться помітне зростання ролі Великобританії у світовій політиці. Тут я б сказав, що це може бути сприятливим для України у контексті війни з Росією.

Свою позицію Альбіон чудово продемонстрував у справі Литвиненка на початку року. Окрім того, в Англії досі переховуються залишки опозиційних можновладців із Росії.

Тепер Лондон, не пов’язаний загальною політикою ЄС, може жорсткіше грати проти Кремля. Ми повинні максимально скористатися з цієї ситуації, а очільникам держави слід скоригувати євроінтеграційну політику країни. Найперспективнішим тут видається власний варіант євроінтеграції, – проект того ж Міжмор’я. За сприятливих умов це може виглядати як альтернатива для старої Європи. Якщо Київ буде проявляти достатньо гнучкості та ініціативності у політиці, ми зацікавимо ЄС цим проектом”, – переконує аналітик.

“Після “брекзіту” Великобританія може збільшити свої впливи у Центральній та Східній Європі і переслідувати свої геополітичні інтереси. Проект Міжмор’я може стати перспективним у сфері співпраці з потужними геополітичними гравцями.

Не варто боятись, що все перехопить Польща. До ІІ Світової війни Великобританія величезну роль відігравала у країнах Балтії, особливо у Латвії та Естонії. У цій ситуації все залежить від ініціативи України та країн, зацікавлених у створенні такого союзу чи міждержавного об’єднання. На відміну від українських політиків, які продовжують дотримуватись напрямку “єврооптимізму”, громадянське суспільство та суспільна думка випереджають представників влади у викликах сьогодення. Це стосується популярності теми “Міжмор’я” серед широких верств населення. Навіть після початку війни з Росією, у прихильників європейського вектору сформувався здоровий скептицизм по відношенню до ЄС та їх політики. В той же час, громадянське суспільство шукає більш реальні перспективи для України”, – підсумував Дмитро Левусь. 

Джерело 

Наші інтереси: 

Наш проєкт "Міжмор'я" просувається в українській свідомості. Це ніяк не звільняє нас від подальшої побудови зовсім нової цивілізації: вона ж буде твердим підмурком нового, щасливого  життя.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
Міжмор'я
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

От кого не варто слухати так це Туска

Коментарі

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

От кого не варто слухати так це Туска

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Тут важливіші глибинні процеси. Простежуємо природню закономірність: штучно й недемократично побудовані "союзи" довго не витримують.

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ампула Лоренцині.
0
Ще не підтримано

Думаю що треба б було з точки зору економіки зробити також аналіз подальшої економічної ситуації в регіоні ( наприклад наскільки це серйозний економічний стрес для України)

У нас хтось таке робить, Пинзеник, Сугоняко, Новак ніхто з них нічого не казав не чутно?