Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

28 квітня буде 100 днів роботи адміністрації Байдена

Категорія:

Спецтема:

На думку лідера республіканської меншості в Палаті Представників роботу адміністрації найкраще характеризує американська ідіома «bait and switch».

20210427kevinmccarthy.jpg

Лідер республіканської меншості в Палаті Представників Кевін Маккарті (Kevin McCarthy)

На нашому сайті Олена Каганець якось дала кілька матеріалів з англійськими прислів’ями, які допомагають краще зрозуміти англійський національний характер.

У продовження теми я дам тут ідіому з американської англійської мови, яка останнім часом все частіше звучить, характеризуючи Демократичну партію і адміністрацію Байдена-Гарріс.

Словосполучення «bait and switch» народилося в середовищі рибалок. Його можна перекласти, як «наживка і підсічка» або «підманюй і підсікай». Хто не знає: «підсічка» на риболовлі – це коли риба узяла наживку до рота, і саме в цей момент рибалка різко смикає вудку вгору, щоб риба зачепилася за гачок. Проте це словосполучення з часом поширилося і на інші сфери життя.

В сучасному американському мовленні «bait and switch» вживають, коли описують:

  • обман з боку продавця, коли проголошується одна якість послуги, натомість дається гірша за вищу ціну;
  • демпінг, коли за допомогою заниженої ціни переманюються клієнти, а після банкрутства конкурента раптом ціни підіймають набагато вище початкових;
  • інші випадки шахрайства, коли «заманюють» у пастку. Типу наших «наперсточників» із 1990-х.

А останнім часом все частіше цей вираз вживається для опису передвиборчого обману нечесних політиків та у випадках хитромудрих законопроектів, де під гарною обкладинкою між сторінок закладаються можливості для нецільового використання грошей.

28 квітня виповнюється 100 днів роботи адміністрації Байдена-Гарріс. Телеканал FoxNews звернувся до лідера республіканської меншості в Палаті Представників  Кевіна Маккарті (Kevin McCarthy) з проханням описати перші 100 днів президентства.

«If I look at the 100 days, it’s more of a bait and switch», - коротко і ємно сказав Маккарті. «На мій погляд ці 100 днів – це наживка і підсічка».

«Наживою було те, що він збирався керувати як двопартійний лідер, але підсічка полягає в тому, що він керує як соціаліст», - додав пан Кевін.

На питання чи підтримають республіканці план Байдена на трильйони доларів нових витрат та нових податків на інфраструктуру та соціальні програми, Кевін Маккарті відповів, що Байден намагається щось робити навмання, замість того, щоб спочатку точно визначити, що таке інфраструктура – дороги, мости, аеропорти тощо – а також дати відповідь на питання: а що саме потрібно робити, щоб зробити Америку більш конкурентоспроможною? І порівняв розмови про інфраструктуру з розмовами про боротьбу з коронавірусом, коли на власне боротьбу з коронавірусом пішло лише 9% виділених грошей, а решта пішли на різні інші речі: допомога бездомним, виплати нелегалам, підтримка якихось сторонніх (зокрема й іноземних) проектів, які не мають жодного стосунку до коронавірусу.

За словами Кевіна, якщо уважно вивчити запропонований 2-трильйоний інфраструктурний план, то там на власне інфраструктуру йде взагалі лише 6% грошей. Але при тому пропонується суттєво збільшити податки, щоб були гроші для цього плану.

Свої 100 днів президентства Байден зустрічає з дуже низьким рейтингом. Тільки 54% американців схвалюють його роботу. Це менше, ніж було у Обами на 100 днів (62%) та Джорджа Буша молодшого (63%). Це вище, ніж було у Дональда Трампа (45%), але ж ми пам’ятаємо, що проти Трампа працювали всі провідні ЗМІ з першого дня його президентства, не очікуючи традиційних 100 днів. У Байдена такої проблеми не було.

До того ж його роботу на розкол країни характеризує такий показник: роботу Байдена схвалюють 95% демократів та 14% республіканців. Розрив 81 пункт. У Трампа у квітні 2017 розрив був тільки 76 пунктів.


До речі, ось ще приклад використання словосполучення «bait and switch».

Фото з відео сюжету «Fox News» про зловживання технологічними гігантами свого монопольного становища з коментарем сенаторки Марші Блекберн. Напис на екрані: «Барр звинувачує технологічні компанії у нечесній конкуренції і політичній цензурі». У даному випадку словосполучення «bait and switch» перекладено, як «нечесна конкуренція».

 

Наші інтереси: 

Ви думаєте, що тільки у нас є проблеми з "феноменом Голобородька"? - в США теж є така проблема.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи