Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Нова "війна" США і Китаю: шанс та виклики для України – думки експертів

Дональд Трамп не виключив, що Сполучені Штати можуть збільшити мита на китайські товари. Навіть більше, американське Міністерство торгівлі вивчає, які виробництва і ланцюжки постачання вивести з Китаю в інші країни, щоб створити торговельну мережу надійних партнерів. Про це думають і в Європі. Наприклад, Німеччина надала великим підприємствам і корпораціям можливість пільгового кредитування, щоб уникнути поглинання їх, зокрема, й китайськими інвесторами.

Про це йдеться у статті "Сьогодні"

Сергій Корсунський, директор Дипломатичної академії України, надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині (2008-2016 рр.) зауважує, що Китай зосередив у себе буквально світову монополію на виробництво медпрепаратів і субстанцій. Він постачає 70% субстанцій в Індію. Тобто фактично контролює фармацевтичний ринок Індії – найбільший у світі.

Тому зараз американці – і європейці, до речі, теж – проведуть аналіз щодо критичних виробництв, і буде серйозний процес їхнього виведення додому або в треті країни.

Корсунський вважає, що настає момент приголомшливого шансу для України. У нас вільна торгівля з ЄС, стратегічні відносини із США, все ще досить дешева і при цьому кваліфікована робоча сила.

Щоб знову не втратити українців, які працюють за кордоном, – а зараз вони будуть ще більше намагатися отримати там громадянство, – щоб зберегти і підняти нашу економіку, вкрай важливо зараз активно працювати з нашими партнерами в ЄС і США, щоб, можливо, частина таких виробництв була розміщена в Україні.

Корсунський впевнений, що зараз вся Центральна Європа вишикується в довгу чергу до американців і західних європейців, щоб розміщувати такі виробництва у них.

Не варто також скидати з рахунку Росію, яку Китай використовує, щоб послабити Захід. Претендуючи на роль рівного у світових справах з такими країнами, як Китай і США, нічого, крім питань безпеки, Росія їм не могла протиставити. Ні з ВВП, ні з економічного і наукового потенціалу вона і близько не стоїть поряд із цими двома країнами. 

Сергій Герасимчук, заступник голови правління Ради зовнішньої політики "Українська призма" вважає, що Європа опинилася в найневигіднішій ситуації.

 ЄС, а передовсім Німеччині потрібна взаємодія з КНР, щоб подолати наслідки економічної кризи. Крім того, під час головування Німеччини в ЄС у другій половині року має відбутися саміт ЄС-Китай, де планувалося підписання Угоди про взаємні інвестиції. Ця угода мала б стати родзинкою німецького головування і яскравим акордом останньої каденції Ангели Меркель.

Перед Україною також стоїть виклик. З одного боку, у відносинах з Китаєм намічається позитивна динаміка. Є домовленості про взаємні візити на рівні міністрів закордонних справ. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба декларує поглиблення співпраці з Азією в цілому і Китаєм зокрема. З іншого боку, якщо США поставляться до цього з "геополітичними ревнощами", а Європа також піде шляхом обмеження співпраці з КНР під тиском Вашингтона і через невдоволення стратегією "войовничого вовка", то виявиться, що Україна йде "проти течії".

Віталій Мартинюк, виконавчий директор Центру глобалістики "Стратегія XXI" вважає, що світ іде шляхом від глобалізації до деглобалізації.

Накладення Вашингтоном додаткових митних тарифів на товари з Китаю призведе до подорожчання китайської продукції на американському ринку, а значить, не виключено, що КНР шукатиме можливість перенацілювання частини товаропотоків на інші ринки.

Потенційно має активізуватися політика КНР "Один пояс – один шлях" у сегменті Центральної і Південно-Східної Європи, яка перебуває у сфері підвищеної уваги Пекіна. Серед них опиниться і український ринок, який в умовах зниження купівельної спроможності українців через негативні економічні наслідки пандемії потребуватиме дешевих китайських товарів.

В умовах американо-китайського протистояння Україна, яка вибрала близьку собі західну модель розвитку, не відмовлятиметься від співпраці з Китаєм та китайськими компаніями, але буде змушена робити стратегічний вибір у критичних ситуаціях, як, наприклад, у ситуації з продажу КНР українського підприємства "Мотор Січ".

Очевидно, що Україна робитиме вибір не на користь Пекіна, оскільки основну політичну і фінансову допомогу наша держава отримує від США і обсяги американських інвестицій істотно перевищують китайські. За даними Держстату, в 2019 році зафіксовано $34 млн. прямих інвестицій з КНР і $542 млн. – із США. Втім, це не означає зниження темпів економічного співробітництва з КНР. Принаймні, дані того ж Держстату свідчать про продовження росту обсягів товарообігу Україна-КНР в 2020 році.

 

 

Наші інтереси: 

Обрати власний шлях. Покладатися на власні сили. Відмовитися від будь-яких стосунків з китайцями (які є ненадійними і підступними партнерами).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Теги: 
КитайСША
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи