Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Динамічні ієрархії демосів – мережева основа постіндустріальної цивілізації 

Хакери на виборах в США і Франції, теракти у Великобританії, нова соцмережа ukrainians.co. Що спільного між цими подіями? Їх об’єднує системна вразливість – як в інформаційному просторі, так і в реалі.  

170613tvorymo.jpg

 Визначаємо формування прекрасних світів! (Живе Слово, Джерело Повноти)
Визначаємо формування прекрасних світів! (Живе Слово, Джерело Повноти)

Вразливість індустріального суспільства

Соціальна мегамашина доклала велетенських зусиль для того, щоб ліквідувати соціальні структури доіндустріального суспільства і перетворити його на безликий натовп.

Про це у статті: Політичний устрій постіндастріалу сприяє формуванню творчої раси 5/95

З початком інформаційного епохи цей натовп наповнив соціальні мережі. Проте з’ясувалося, що індустріальне суспільство є дуже вразливим щодо сучасних загроз.

По-перше, воно беззахисне щодо інформаційної агресії: відсутність внутрішніх «мембран» сприяє швидкому поширенню брехливих новин, емоційного зараження, психологічних маніпуляцій.  

По-друге, воно вразливе щодо тероризму, оскільки в середовищі аморфного натовпу терористи почуваються як вовки у кошарі.

По-третє, воно неспроможне захистити себе в сучасній війні на знищення.

Для зменшення загроз уряди провідних держав пропонують розширяти спецслужби, ретельніше опрацьовувати анкетні дані громадян і приїжджих, посилювати контроль над соцмережами, боротися з брехливими новинами, збільшувати оборонні бюджети... Проте це – нетворча симетрична реакція, боротьба не з причиною, а з наслідками. А в чому ж причина?

Аморфні натовпи – пожива для хижаків і паразитів

Причина у протиприродній організації суспільства. Погляньмо на людський організм. Він складається з мільярдів клітин, об’єднаних в органи і системи. Кожна клітинка має мембрану, ядро, внутрішній функціонал. Якщо зовнішня інфекція проникає в організм, то вона наражається на запеклий опір цих клітин, локальних органів і централізованої імунної системи.

Натомість нинішнє суспільство нагадує бочку з поживним бульйоном. Якщо всередину потрапляють хижаки і паразити, то для них одразу ж починається свято, а для «бульйону» – отруєння і утилізація. Потрапити всередину цього аморфного розчину зовсім не важко. В результаті «фейкові ЗМІ» формують суспільну думку в США, терористи в Лондоні убивають людей ножами серед білого дня, а гібридні армії в Сирії зносять цілі міста.

В умовах глобалізації, великих переселень і масових соціальних мереж індустріальна соціальна організація виявилася неспроможною. Відтак зростає попит на постіндустріальну організацію суспільства – і нація, яка першою її реалізує, стане цивілізаційним лідером.

Влада демосів – самокерованих спільнот

Особливістю нинішнього суспільства є самотня людина в натовпі незнайомих людей. Постіндустріальна формація пропонує протилежну модель, в якій кожна людина є учасником кількох організованих спільнот персонально знайомих людей. Ці спільноти називаємо «демосами» – від кореня *дем – керування (укр. демено – стерно, кермо, штурвал).

Демос – це самоврядна структурована група за інтересами: територіальними, діловими, духовними. Кожен демос має керівне ядро з чітко розписаними ролями. Це ядро або обирається спільнотою, або призначається головою. В колективних демосах голову обирають члени групи, а в лідерських демосах голова обирає однодумців.

Здавалось би, звичайна виборна модель. Проте завдяки досягненням соціальної психології та інформаційних технологій у демосах народжується принципово нова якість.

1. Демоси легко засновуються, змінюються, саморозпускаються.  

2. Кожний демос має базову керівну структуру з 5 осіб, яку при потребі можна нарощувати.

3. Максимальна чисельність первинного демосу – 20 осіб, а якщо більше, то демос структурується на підрозділи, які також є демосами.

4. Первинні демоси (рої) легко засновують демоси вищого рівня – сотні, полки, коші, гетьманати. Так само легко вони виходять з цих утворень і формують нові ієрархії.

5. Демоси об’єднані спільною розподіленою базою даних, яка використовується для фінансових операцій і розумних контрактів (на зразок Ethereum).

Як це працює?

Розгляньмо на прикладі України, хоча це справедливо для будь-якої спільноти постіндустріального Міжмор’я.

1. У демосах всі знають один одного – таланти, уподобання, сильні та слабкі сторони. Тому інформація, яку ці люди приносять в інформаційний простір демосів, має зрозуміле джерело. Це дозволяє її адекватно оцінити і уникнути просування дезінформації. Будь-які більш-менш важливі події проходять внутрішнє обговорення, що дозволяє уникнути інформаційного зараження, виробити тверезий погляд на проблему і знайти її вирішення.  

2. У кожному демосі є чіткий розподіл ролей, який стосується відповідального виконання системних функцій: управління, експертизи, юридичної перевірки, безпеки, господарської підтримки. Якщо хтось не справляється зі своєю роботою, то його негайно переобирають – простим голосуванням за допомогою смартфону.

3. Постійна виборність, формування нових демосів і реформування існуючих, об’єднання демосів та їх роз’єднання вибудовує динамічні вертикальні ієрархії – територіальні, ділові, духовні, галузеві, тематичні, проектні, освітні, відпочинкові, ігрові тощо. В залежності від зміни внутрішніх та зовнішніх обставин ці ієрархії постійно перебудовуються, адже в різних ситуаціях висуваються нові ідеї і нові лідери.  

4. Якщо людина приїжджає в Україну чи іншу територію компактного проживання українців, то вона має долучитися до хоча б одного демосу. В цьому випадку вона матиме зв’язок з Україною, а з боку України буде відповідальна людина, персонально знайома з гостем. Якщо ж ніхто не захоче взяти на себе відповідальність за перебування в Україні цього гостя, то в його присутності нема потреби. Очевидно, що за такого підходу різко зменшується можливість здійснення терористичної чи іншої шкідливої діяльності.

5. Кожний демос має в керівному ядрі відповідального за безпеку, що дозволяє оперативно взаємодіяти з територіальними і загальнодержавними військовими, контррозвідувальними, аналітичними та іншими безпековими структурами.     

Що це дає?

Постіндустріальна нація перетворюється на живий біосоціальний організм. Оскільки він тотально організований, то його інтелектуальний рівень визначається рівнем найрозвиненіших учасників – на відміну від аморфних натовпів, які схильні опускатися до рівня найменш розвинених учасників, особливо в умовах небезпеки.

На всіх рівнях ієрархії постійно відбувається процес вироблення рішень, що формує творче суспільство.

Вмикаються соціальні ліфти, легко висуваються нові лідери, засновуються нові стартапи, формуються нові напрямки діяльності і нові галузі виробництва.

Долученість до життя демосів заохочує до продуктивної діяльності, забезпечує взаємну підтримку і соціальну допомогу.   

Простір життєдіяльності демосів – це ігрофікований простір інформаційної чистоти, позитивного мислення, здорового прагматизму, динамічного розвитку і безпеки.   

З чого починати?

Постіндустріальна цивілізація Міжмор’я почнеться з України. Постіндустріальна Україна почнеться з динамічної ієрархічної мережі.

Ескізними прототипами такої мережі є сайт Народний Оглядач.

Для розробки повноцінної мережі потрібні у сто разів більші людські та фінансові ресурси.

Але всьому свій час.

Творимо!                

Наші інтереси: 

Рухаємось до постіндустріального суспільства!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи