Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 14
  • Переглядів: 14

Демоси Ісуса Хреста: брахмани, кшатрії, господарі

Категорія:

Організацією своєї громади Ісус показав ідеал, якого треба прагнути. Що більше до нього наближатимемося в організації Вільної Української Держави, то більше матимемо сприяння егрегора аріохрестиянства, Всесвіту і його Творця – Бога неба і землі, Вишнього і Святого.

160726tayemnavecherya.jpg

Хрестос посеред нас - є і буде!
Хрестос посеред нас - є і буде!

Колективне дослідження правильної самоорганізації громад, започатковане рік тому статтею Нейромережа Третій Гетьманат, привело нас до сучасного уявлення про «демоси» – правильно організовані самокеровані спільноти.

Системні ролі та варни

Демоси Міжмор’я (від укр. «демено» – кермо) – це постіндустріальні, природовідповідні, добровільні, солідарні самокеровані спільноти особисто знайомих людей чисельністю до 100 членів з керівним органом (старшИною) у складі 5 осіб, кожна з яких персонально відповідальна за виконання однієї з 5 системних функцій:

1) голова: загальне управління (світоглядно-вольовий блок);

2) радник: наука і освіта (науково-освітній блок);

3) правник: справедливість (правовий блок);

4) захисник: миротворчість (силовий блок);

5) скарбник: господарство (економічний блок).

Згадані базові соціальні функції співвідносяться з трьома варнами: 

  • «брахмани» – голова, радник, правник;
  • «кшатрії» – захисник;
  • «господарі» – скарбник.

Члени старшини (керівного ядра) демосів очолюють варнові спільноти своїх демосів:

  • голова очолює варну брахманів,
  • захисник очолює варну кшатріїв,
  • скарбник очолює варну господарів.

Євангельські настанови

Щоб краще зрозуміти потенціал демосів, доцільно дослідити, чи було щось подібне в минулому. Врешті-решт, згідно з трьома принципами постіндустріального переходу, нове – це добре забуте старе.

Ми вже знаємо, що посланням сучасному кризовому людству є Добра Новина Ісуса Хреста, Сина Божого – Євангеліє. Серед іншого, в ньому даються чіткі настанови щодо правильної соціальної організації.

Рій апостолів: тактична синергія

Для поширення Доброї Новини з великого числа своїх учнів Ісус вибрав 12 апостолів. Кількість 12 (дюжина, тузінь) є традиційною для організаційних структур арійських народів. А все тому, що це число ділиться на 2, 3, 4, 6, що дуже зручно для управління (для порівняння, число 10 ділиться тільки на 2 і 5).

В українській термінології, Ісус створив апостольський «рій». Рій – група, в якій можлива «тактична синергія» – це коли оратор спроможний відстежити реакцію кожного слухача. Таке можливе при чисельності групи до 20 осіб: якщо більше, то оратор вже спілкується не з окремими особистостями, а з цілою групою як єдиною колективною істотою – організмом або натовпом.      

Керівне ядро з 5 осіб: оперативна синергія

З опису євангельських подій добре видно, що в Ісуса особливий статус мали 4 апостолів: Іван, Яків, Петро і Андрій. Зазначимо, що у групах чисельністю до 5 осіб можлива «оперативна синергія» – це коли люди можуть одночасно розмовляти і чути один одного. А все тому, що звичайна людина спроможна одночасно утримувати в оперативній пам’яті не більше 4–5 об’єктів.

Ієрархія керівного ядра

Спробуймо реконструювати ієрархічне положення членів керівного ядра, позначаючи його числами від 1 (Ісус Хрестос) до 5. 

Для участі у найважливіших подіях Ісус брав з собою трьох апостолів – рідних братів Івана й Якова, а також Симона. Усі троє отримали від Ісуса особливі «імена ініціації»:

  • Іван і Яків отримали ім’я «Воанергес», тобто «діти блискавки»,
  • Симон отримав ім’я Петро, тобто «камінь».  

На відміну від них, Андрій (брат Симона Петра) не отримав ініціативного імені. У важливих справах Ісус інколи долучав Андрія до згаданих трьох найближчих апостолів: «Як Він сидів на Оливній горі, проти храму, Петро, Яків, Іван та Андрій спитали Його на самоті...» (Попередження про війну). Коли апостол Филип хотів поговорити з Ісусом, то спочатку звернувся до Андрія: «Приходить Филип і говорить Андрієві, а Андрій з Филипом знову приходять і кажуть Ісусові» (Деякі геллени шукають Ісуса). Як бачимо, Андрій в ієрархії стоїть нижче трьох найближчих апостолів, але вище всіх інших, отже його статус = 5. 

Тепер треба вияснити ієрархію серед трьох найвищих апостолів.

Іван і Яків Воанергес могли керувати «небесним вогнем»: «Побачивши те, учні Яків та Іван сказали: Господи, хочеш – ми скажемо, щоб вогонь зійшов з неба і пожер їх. Ісус, обернувшись, став докоряти їм» (Небесний вогонь Воанергес – Дітей блискавки). Символом братів Івана і Якова є дві блискавки ϟϟ

Згідно з обіцянкою Ісуса, брати перебуватимуть найближче до нього Нього: «Тут Яків та Іван, сини Заведея, підходять до Нього разом зі своєю матір’ю, яка вклонилась, щоб Його щось просити. Він сказав їй: Чого бажаєш? Та Йому відповіла: Скажи, щоб оці два сини мої сіли у Твоїй славі один праворуч, другий ліворуч Тебе. Ісус сказав їм: Не знаєте, чого просите. Чи можете пити чашу, яку Я маю пити? Вони Йому відповіли: Можемо. Ісус сказав їм: Чашу, яку Я п’ю, питимете.

Почули про те десятеро й обурились на Якова та Івана. Тоді Ісус прикликав їх і сказав їм: Ви знаєте, що ті, яких уважають князями народів, верховодять ними, і їхні вельможі утискають їх. Не так воно хай буде між вами, але хто з-між вас хоче стати великим, хай буде вам слугою» («Чашу, яку Я п’ю, питимете»). Серед тих, хто «обурились», був і Петро.

Брати Воанергес були двоюрідними братами Ісуса: їхня матір Саломія Заведей (за прізвищем її чоловіка) була рідною сестрою Діви Марії – матері Ісуса. На картині Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря» апостол Іван зображений праворуч Ісуса, а Яків – ліворуч.

Як бачимо, брати Воанергес мають особливий статус, вищий за статус «десятьох», включаючи апостола Петра. Отже, місце Петра в ієрархії = 4.

Залишилося визначити, хто вище – Іван чи Яків?

На Таємній вечері 22 березня 31 року Іван сидить найближче до Ісуса: «Був же за столом, при Його грудях, той з Його учнів, якого Ісус любив. До нього й кивнув Симон Петро та сказав йому: Спитай, хто той, про якого Він говорить. І він, нахилившись до грудей Ісуса, каже Йому: Господи, хто то? Ісус відповів: Той, кому Я, вмочивши у тарілку, дам кусень хліба. І вмочив кусень, і подав Іуді Іскаріотові» (Ісус дає Іуді останній шанс уникнути зради). В Ісуса з Іваном були найближчі стосунки, Ісус нічого не приховував від свого найталановитішого учня, тому Петро запитав Івана. Таким чином, місце Івана в ієрархії =2, а місце Якова = 3.

У результаті маємо таку ієрархію керівного ядра первинної хрестиянської громади:

1. Ісус.

2. Іван Заведей Воанергес, двоюрідний брат Ісуса.

3. Яків Заведей Воанергес, двоюрідний брат Ісуса.

4. Симон Петро.

5. Андрій, рідний брат Симона Петра.

Ієрархія і спадкоємність влади дуже важливі. Якщо відсутній перший керівник, тоді його функцію автоматично виконує другий в ієрархії, якщо його нема – то третій, потім четвертий, а після нього – п’ятий. Завдяки такому чіткому порядку спільнота завжди зберігає керівний центр, а з ним найважливіше для свого життя – цілісність. 

Радіймо, арії!
Радіймо, арії!

Розподіл системних ролей

А тепер простежимо, як співвідноситься ієрархія влади з системними ролями: голова, радник, правник, захисник, скарбник.

Очевидно, що головою був Ісус Хрестос, який здійснював загальне керівництво, визначав політику.

Роль «радника», тобто відповідального за науку, ідеологію та освіту виконував апостол Іван. Саме він був головним редактором Євангелія – керував групою з трьох євангелістів, узгодив їхні тексти, написав своє підсумовуюче четверте Євангеліє і поставив підпис під усім документом: «Це той учень, який те свідчить і який написав те, і знаємо, що його свідчення правдиве».

Роль «захисника» виконував апостол Симон Петро, який постійно ходив з мечем. Він мав рішучий, твердий характер, необхідний воїну, що підтверджується його ініціативним іменем «Петро», що значить «камінь», в ширшому розумінні – «скеля», «твердиня», «фортеця». Петро був людиною швидкої дії – настільки швидкої, що в деяких випадках він спочатку діяв, а потім думав, наприклад, коли пішов по воді до Ісуса:

«Учні ж Його зійшли до моря і, ввійшовши в корабель, попливли на той бік моря, до Капернаума. Корабель уже був серед моря, і його кидали хвилі. Вже була четверта сторожа ночі, а пропливли всього яких двадцять п’ять чи тридцять стадій, бо дув сильний супротивний вітер. Коли ж побачив Ісус, як вони втомилися, веслуючи, пішов до них по морю, і хотів минути їх. Бачать учні – Ісус іде до них по морю й наближається до човна. Побачивши це, вони були шоковані. То привид! – вигукнули. Та Ісус тієї ж миті мовив до них: Сміливіше – це Я.

Тоді Петро озвавсь до Нього й каже: Господи, коли це Ти, вели мені прийти по воді до Тебе! Іди! – сказав Ісус. І вийшов Петро з човна, почав іти по воді і прийшов до Ісуса; але, побачивши, що вітер сильний, злякався, почав потопати і скрикнув: Господи, рятуй мене! Ісус зараз же простягнув руку, вхопив його і мовив до нього: Маловіре, в чому засумнівався? І хотіли Його взяти у човен, але човен зараз же причалив до землі, до якої прямували. І як увійшли до човна, вітер ущух. І дуже від надмірного в самих собі дивувались» (Ходіння по воді).

Коли інші апостоли міркували, як краще висловити думку, Петро негайно і прямо говорив те, що думав: «І пішов Ісус із учнями до сіл Кесарії Филипової. І одного разу, коли Він молився на самоті, і були з ним Його учні, Він спитав їх: За кого Мене мають люди? Вони Йому відповіли: Одні – за Іллю, інші – за одного з пророків. А ви, – спитав їх, – що кажете про Мене: хто Я? Озвався Симон Петро й каже до Нього: Ти хрестос – Син Бога живого. І Він наказав їм гостро, щоб вони нікому не казали, що Він хрестос» («Ти – Хрестос»).

Петро мав характер воїна, тому коли іудеї хотіли схопити Ісуса, він почав Його захищати не роздумуючи, рефлекторно: «Побачивши, до чого доходить, сказали ті, що були з Ісусом: Господи, чи не вдарити нам мечем? Тоді Симон Петро, який мав меч при собі, добув його і, вдаривши слугу первосвященика, відтяв у нього праве вухо. Слуга той звався Малхом. Ісус озвався: Лишіть! І мовив до Петра: Сховай твій меч у піхви! І, доторкнувшись до вуха, зцілив його» (Ісус відпускає учнів і віддає себе в руки іудеїв). Петро не запитує «Господи, чи не вдарити нам мечем?», а діє миттєво, як і личить воїну в ситуації небезпеки.

Залишилось визначити, які системні ролі виконували Яків і Андрій. Тут Євангеліє не дає прямих вказівок, проте ця загадка легко розв’язується за допомогою простої логіки.

Усі 5 ролей розділяються на брахманські (ієрархічно найвищі – 1, 2, 3), далі йде роль кшатрія (4), а після неї – господаря (вайш’ї, весі-мана, безнесмена – 5). До брахманських ролей належать «голова», «радник» і «правник». В ієрархії найвище стояли Ісус (1), Іван (2) і Яків (3). Роль голови виконував Ісус, а роль радника – Іван.

Хто міг бути правником (3), тобто відповідальним за справедливість? Без варіантів – Яків (3). Підтвердженням є те, що його так і називали – «Яків Справедливий». Статус системної функції і статус апостола точно збігаються. 

Після цього стає очевидним, що господарську роль «скарбника» (5) виконував Андрій (5). Непрямим підтвердженням є те, що в українській традиції пожертви на церковну громаду називаються «Андріїв гріш». Тобто головним «банкіром» і «виконавчим директором» апостольського демосу був апостол Андрій.

Ще одне непряме підтвердження цього висновку пов’язане з тим, що серед апостолів тільки двоє були з мечами. Одним з них, як відомо, був Петро. Найімовірніше, що другим озброєним апостолом був саме Андрій – брат Петра. Навіщо йому меч? Це прямий обов’язок людини, яка відповідає за гроші, золото та інші цінності, оскільки багатство завжди приваблює розбійників.

– А чому Іван і Яків ходили без меча?

– Навіщо мечі тим, які можуть випалювати території «небесним вогнем» або ставати невидимими. «Діти блискавки» впевнено себе почували і без зброї. А все тому, що вони стабільно перебували у Просторі волі, який є простором абсолютної безпеки. Так, апостол Іван невимушено увійшов до садиби первосвященика, яка пильно охоронялася, бо там було ув’язнено Ісуса. В самій же садибі на Івана ніхто не звертав увагу, наче він був невидимкою.

Апостол Петро також перебував у Просторі волі: Як апостол Петро тричі обманув іудеїв у їхньому головному офісі.

Ієрархія – священний лад

Дослідження Євангелія показали абсолютну чіткість щодо ієрархії («священного ладу») і системних ролей у зразково-показовому демосі Ісуса Хреста:  

  1. Голова (брахман) – світоглядно-вольовий блок (Ісус Хрестос).
  2. Радник (брахман) – науково-освітній блок (Іван Заведей Воанергес).
  3. Правник (брахман) – правовий блок (Яків Заведей Воанергес).
  4. Захисник (кшатрій) – силовий блок (Симон Петро).
  5. Скарбник (господар) – економічний блок (Андрій).     

Це ідеал, на який нам треба орієнтуватися і якого треба прагнути. Що більше до нього наближатимемося в організації екосистеми Intermarium Institute, то більше матимемо сприяння Ісуса Хреста, арійських героїв і святих, егрегора аріохрестиянства, Всесвіту і його Творця – Бога неба і землі, Вишнього і Святого.

На завершення додам, що запроваджувана нами система самоорганізації громад – це не тільки продукт логіки і розуміння людської природи. Постіндустріальні демоси Міжмор’я – це священний лад Золотої ери, освячений Ісусом Хрестом. Знання про нього донесені до нас завдяки Добрій Новині Ісуса Хреста, Сина Божого.

Це послання Ісус та його апостоли два тисячоліття тому надіслали в далеке майбутнє.

Послання завжди призначене для того, хто зможе його прочитати.

Ми спромоглися його прочитати і усвідомити. Це означає, що воно писалося передусім для нас – ми є його головним адресатом.

Радіймо і веселімось, бо нагорода наша велика!      

Продовження: Квадра Ісуса Хреста: системні ролі і соціотипи апостольського демосу

Додатково: 

Наші інтереси: 

Нема нічого практичнішого за хорошу теорію. Знання - сила!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гугл дає статистику з затримкою на 1 чи 2 дні.

Василь Федорiв каже:
П'ять коментарiв - ОДИН перегляд. Як це можна узгодити?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Коментарі

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Отже, структура держави?
Голова (брахман) – політичний блок (Президент-Гетьман).
Радник (брахман) – науково-освітній блок (Голова Верховної Ради-?).
Правник (брахман) – правовий блок (Голова Верховного суду-Генеральний суддя).
Захисник (кшатрій) – силовий блок (Міністр оборони-Головний отаман).
Скарбник (господар) – економічний блок (Прем'єр-міністр-Гернеральний писар).

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Гарна ідея. Трішки уточню:

Гетьмана обирають кошові отамани, а Радника, Правника, Захисника і Скарбника - кошові радники, правники, захисники і скарбники.

Якщо використовувати аналогії, то "Верховна Рада" - це Рада кошових отаманів, у наших термінах - це "республіканський демос" (кошова старшина + обрана ними республіканська старшина) чисельністю не більше 105 осіб (5*20+5).

Сірко Крутивус каже:
Отже, структура держави?
Голова (брахман) – політичний блок (Президент-Гетьман).
Радник (брахман) – науково-освітній блок (Голова Верховної Ради-?).
Правник (брахман) – правовий блок (Голова Верховного суду-Генеральний суддя).
Захисник (кшатрій) – силовий блок (Міністр оборони-Головний отаман).
Скарбник (господар) – економічний блок (Прем'єр-міністр-Гернеральний писар).

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Варто додати, що Петро був не просто воїном, а воїном-характерником, принаймні, він умів ходити по воді.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Отже ми добралися до стелі.Дальше вже нема куди.Уряд за картиною "Таємна вечеря" де міністр оборони ходить по воді,а міністр усіх монет порхає у хмарах шукаючи нові кредити.

Було б добре жити при такому уряді (без сарказму),та люди,які досягли певного розвитку і їм в бонус впали так звані надлюдські можливості,ніколи не будуть займатися політикою.Вони своїм життям показують шлях до Волі,а решта вже справа кожного як це сприймати.

Стаття випереджає дійсність на десятки,а то і сотні років.Можливо у Золотий Вік так і буде.Перейшов річку по поверхні води,значить гідний керувати натовпом.Дієвий і практичний відбір-кастинг на державну службу.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Вiктор Нокiд.
0
Ще не підтримано

Чим би дитина не тішилася, аби горілки не вимагала...

Зображення користувача Василь Федорiв.
0
Ще не підтримано

П'ять коментарiв - ОДИН перегляд. Як це можна узгодити?

Хай Буде!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Гугл дає статистику з затримкою на 1 чи 2 дні.

Василь Федорiв каже:
П'ять коментарiв - ОДИН перегляд. Як це можна узгодити?

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Павло Свищ.
0
Ще не підтримано

пригадується, що гаманець носив Іуда

Суть в тому, щоб робити світ кращим, а близьких людей - щасливішими )

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Так, Іуда мав гаманець - про це Євангеліє згадує один раз в оповіданні про Таємну вечерю. З цього можна зробити припущення, що Іуді була доручена функція давати милостиню жебракам.

Проте очевидно, що в економічній діяльності будь-якої організації роздавання милостині є далеко не головною справою.

Якщо Іуда мав гаманець, то з цього не випливає, що інші ходили без гаманців.

До речі, в оповіданні про нагодування 5 тисяч людей Ісус звернувся не до Іуди, а до Филипа.

Павло Свищ каже:
пригадується, що гаманець носив Іуда

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Дякую автору за розяснення ієрархії-священного ладу демосу Ісуса Хреста. Недавно прочитала книгу Богдана Лепкого"Мазепа. Мотря "Ключником (скарбником)Мазепи був Андрій Войнаровський .його небіж.

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Як небіж розпорядився коштами покійного? Виграв суд в Орлика, довівши, що більшість скарбу є не державним коштом, а приватним. У Орлика не стало грошей вибороти Україну, а Войнаровський профукав своє життя в полоні Московитів.

Таки різні люде: Орлик і Войнаровський.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Це говорить про те, що людей треба обирати за ознакою вірності спільній справі, а не за родинними зв'язками. Найкраще, коли поєднується перше з другим, але таке буває нечасто.

Сірко Крутивус каже:
Як небіж розпорядився коштами покійного? Виграв суд в Орлика, довівши, що більшість скарбу є не державним коштом, а приватним. У Орлика не стало грошей вибороти Україну, а Войнаровський профукав своє життя в полоні Московитів.
Таки різні люде: Орлик і Войнаровський.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Так!

Зображення користувача Ія Подолянка.
0
Ще не підтримано

Чого Ви Явсе Світе. таккий песиміст?Пророки обіцяли Золотий вік для України 2054 рік(початок) так що не сотні літ крім того можливо пророкине врахували що події пришвидшуються.І мова не йде про сучасну Верховну зраду ісучасний уряд .а про справжні демоси. От Віктор Нокід-хіба він дуде поганим головою уряду?А Володимир Федько чим поганий?Чудовий радник (Голова Верховної Ради) Можливо є багато інших достойних (не можливо аточно є але вонище незасвітилися на небозводі НО )Явсе Світ чи будете на Лемківській Ватрі?Начебго гостями будуть Богдан Гаврилишин і Король цукерок.Дайте будь ласка свій телефон .зустрінемось якщо я пиїду. В Монастириську живе яра прихильниця НО.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Дякую подруго Ія за комплімент :-)

Але... Я чотири роки був помічником-консультантом народного депутата ВР... І можу сказати, що парламентаризм в його сучасному варіанті - це швидше мафіозна структура, яка обслуговує олігархію, ніж законотворчий і державотворчий інструмент.

В цьому плані навіть Верховна Рада УССР та СССР були більш ефективним інститутом, оскільки депутати збиралися тільки на сесії для затвердження законопроектів, розроблених фахівцями.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Нема ніякого песимізму пані Ія. Просто дана стаття у мене викликала якесь дивне почуття завершеності всієї теоретичної частини НО в плані побудови держави.Та на практиці ще потрібно багато чого зробити.Якщо чесно,ще нічого практично і не зроблено.Бо на жаль українців навіть війна не зажди розбудить до правильних дій.Громада НО дуже маленька,щоб впливати на загальну картину державотворення.Але це краще ніж нічого.Може спрацює ефект "закваски".Хай буде.

На другу частину запитання відповім у приватну скриньку.

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Для реального державотворення потрібен перш за все аналіз реального стану суспільства (всіх його верств), реального стану економіки і реального знання в чиїх руках знаходиться конкретна власність!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!