Зображення користувача Зірка Вітошинська.
Зірка Вітошинська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Французи запозичили українську ідею постіндустріальної держави-стартапу

У неспокійній Франції  появилася книжка «Держава на зразок стартапу» ( L'État en mode start-up ). Цей нашумілий співавторський збірник п’ятнадцятьох привернув загальну увагу також завдяки передмові популярного, за різними опитуваннями, французького міністра економіки Еманюеля Макрона.

160520l-etat-en-mode-start.jpg

L'État en mode start-up
L'État en mode start-up

Нові виклики часу стукають теж у розхитану Францію. Серед ґрунтовних проблем – утрата ідентичности, п’ята московська колона, пов’язані з нею тероризм і т. зв. «міґранти», безробіття, коштовна для держави соціяльна сфера.

Ӏндастріал противиться - переважно в рамках діючих законів, які сам створив - змінам на краще життя народу, бо ці не збігаються з його інтересами (сьогоднішні бої за організацію праці).

Тому багато хто, не чекаючи на політиків, почав творити це краще життя самотужки, або в об’єднаннях (від природнього вирощування «забутих» культур, дешевих взаємопослуг між сусідами, поради з альтернативного лікування і творення пристроїв, які працюють на поновлюваних джерелах енергії до всіляких приватних курсів в інтернеті…).

Відчувши «дух часу», рік перед складними для Франції президентськими виборами (23 квітня 2017 р.), ніколи не обраний 38-річний міністер економіки Еманюель Макрон (Emmanuel Macron) створив рух «En marche» («Ѝдемо»).

Цей безпартійний рух передбачає об’єднати правих і лівих, і приймати нові ідеї від «самих людей». Звідти й передмова Макрона до праці «Держава на зразок стартапу», співавтори якої пропонують такі соціальні й правлячі іновації:

• позитивніше бачення,

• перехід від кількости до якости,

• перехід від індивідуального інтелекту до колективного розуму,

• перехід від дії до взаємодії,

• і перехід - спів-будівництвом - від ієрархічної держави до держави «спритної»  agile »).

Основи «нової епохи громадської дії» спираються на головних трьох принципах:

  1. підсилення ролі громадян,
  2. новий підхід до універсальности державної служби,
  3. і глибоке розчленування (деконцентрація) організацій на основі більшого довір’я і відповідальности суб'єктів, які щодня мають утілювати державну політику.

Зі слів громадських суб’єктів, яким дали слово в цьому збірнику, реформа відповідає клопотанням суспільства і часто вже здійснюється.

Проте, якщо назва, і деякі розділи французького видання «Держава на зразок стартапу» нагадують український стартап

- уже давненько розроблений,  представлений на сайті «Народного оглядача», і постійно збагачений його етномережою -,

то це порівняння зупиняється на вище-згаданому дороговказі співавторів,

відсутність духової складової якого може підірвати реформу «громадської дії»… 

Опинившись у надскладному становищі, українці мусіли передбачити «сміливіший» Перехід, черпаючи натхнення у своїй історії і починаючи з трирівневого очищення – звідти такий глибокий їхній підхід до побудови нової держави.

Якщо французам усе таки вдасться впровадити в життя їхній «стартап», а намічене ними ощасливило би кожного з них і повернуло би Франції лад, то це було б і для нас відрадною подією – побажаймо їм найкращого!

Наші інтереси: 

Поширення ідеї Постіндустріального суспільства звільнить і примирить народи.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи