Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Про сланцеву революцію

Сланцевий газ - це газ із таких глибин, куди раніше не докопувалися. І його там не просто багато, а страшенно багато. В Східній Європі є чудові запаси сланцевого газу - в Україні і, особливо, в Польщі. І в цю Польщу вже приїхали 22 фірми з США та Канади, отримали 68 ліцензій на видобуток і свердлять шахти наввипередки. Що може в цій ситуації зробити Газпром? Відповідь: нічого. 

Традиційний видобуток газу полягає в тому, щоб намацати під землею класичне газове родовище, проткнути дірочку і вставити соломинку. Собівартість такого газу складає від 20 $ за 1000 кв.м. Газпром був до недавнього часу світовим лідером з експорту газу, продаючи його по 400 $ - в основному до Європи.

Сланцевий газ - іншої природи. Він залягає дуже глибоко (від 1.5 до 4.5 км), але не зосереджується в одному місці, а дрібно розкиданий в шарах порід. Проткнути дірочку не вийде - сам газ не піде. Знали про нього давно (серед теоретиків були і радянські вчені), перші спроби видобутку відбулися майже 100 років тому, але тільки зараз американські технології дозволили видобувати його на повну силу.

Для видобутку свердлится глибока діра (кілометри три), а коли пласт сланцю досягнутий, шахту повертають і далі свердлять горизонтально - ще кілометри три. І ще кілька таких підземних ходів в різні сторони. Але навіть так газ не піде. Роблять гідророзрив - в шахту закачують воду з 1% соляної кислоти і реагентів для кращого розчинення породи, а потім по всій довжині горизонтальної частини шахти в її стінках з'являються сотні змієподібних тріщин. В результаті свердловина, наче дерево, отримує розгалужену кореневу систему на величезній глибині. І ось тільки тоді починає щедро надходити газ.

Справа ускладнюється тим, що на таких глибинах температура досягає 150 градусів, тиск 600 атмосфер (для порівняння: промисловий чавунний балон високого тиску витримує 300 атмосфер). Ну а товщина сланцевого пласта може бути всього 5 метрів, і вистрибнути за його межі ніяк не можна, тому бурити треба зі складним комп'ютерним моніторингом і моделюванням. Загалом, завдання високотехнологічне - на межі інженерних потужностей. Не дивно, що воно було вирішене в тій країні, де слова "інтелігенція" та "креативний клас" не є лайкою.

Собівартість такого видобутку - від 100 $. Що стосується обсягу запасів сланцевого газу, то сказати, що його на планеті добіса - це ще м'яко. У США газ завжди імпортували. Через океан це зробити важко, проте везли скраплений з Катару, він коштував 500-600 $. Далі відбувається цікава річ: кілька років тому в США запустили сланцеві родовища і ціна газу в США різко впала - сьогодні він коштує 140 $.

За обсягами газовидобутку США відразу виходять на перше місце в світі, потіснивши Росію з її Газпромом. Катарський скраплений газ тепер в США непотрібний - їм тепер свій кудись продавати треба. Тому газ Катару йде до Європи. Газовий ринок починає лихоманити. Ринкова вартість Газпрому як світового концерну падає вдвічі, а європейські партнери починають один за іншим відмовлятися від закупівель газу, і Газпром за ними бігає і судиться: типу, в контракті написано, що ви обіцяли купувати до 2015 року за цією ціною, то продовжуйте купувати.

Зрозуміло, подія такого масштабу породжує немислиму кількість чуток, конспірологічних теорій, панікерів, «експертів» і інших кретинів-крикунів - добровільних або на ставці (є така професія - втішати засмучений Газпром у вітчизняних енергетичних статтях). Оскільки інтернет з будь-якого питання дає сотні полярних думок, тільки дурень буде робити висновок з одної статті. Мені знадобилося чимало часу, щоб вивчити різні висловлювання і аргументи, намагаючись зрозуміти, хто правий. Я вам також раджу зробити самостійний широкий пошук і вислухати всі точки зору, щоб скласти повну картину.

Наведу список думок, що найбільше сподобалися:

- Це все нісенітниця і провокація, сланцевого газу не існує;
- Сланцевий газ поганий - він не горить і не зріджується;
- Сурогатний газ ніколи не замінить звичний - теплий і ламповий;
- Сланцевий газ був, але ось-ось закінчиться (або навпаки: сланцеві родовища взагалі ніколи не закінчуються, бо постійно самооновлювється через реакцію водню земного ядра з органікою) ;
- Сланцевий видобуток несе жахливу шкоду екології, тому його заборонять і більше не згадають.

Ціна газу в США впала в кілька разів. США перетворилися з імпортера на експортера (обмежує цей експорт лише відсутність труби через океан). Тому зараз в США одна за одною створюються все нові газові компанії і свердляться шахти, а також будуються транспортні термінали, які дозволять цей газ зріджувати (він зріджується й справді трохи гірше, але це справа техніки та очищення) і продавати за океан. Тому що газ цей - звичайний газ: суміш метану, пропану, бутану та іншої органіки, готової видавати енергію при горінні.

Крім США запаси сланцевого газу є багато де. А надглибока технологія видобутку дозволяє свердлити шахту навіть в житлових зонах. Тому мережа великих газопроводів через півконтинента виявиться в майбутньому не дуже потрібною. Як і монополіст Газпром, який сидить на трубах.

У Східній Європі є чудові запаси сланцевого газу - в Україні і, особливо, в Польщі. І в цю Польщу вже приїхали 22 фірми з США та Канади, отримали 68 ліцензій на видобуток і свердлять шахти наввипередки. Або ви думали, американці будуть зберігати свої технології в залізній таємниці, щоб заокеанському ворогу не дісталося? Ці польські шахти запрацюють практично одночасно в 2014 році. А трохи пізніше стартує Україна. Підкреслюю: в 2014 році. Офіційні цифри пуску в експлуатацію.

Чи може в цій ситуації щось зробити Газпром? Відповідь: ні. По-перше, запаси сланцевого газу в Росії малі, Господь обдарував ним в основному США, Канаду, Китай і Австралію, залишивши трохи Польщі з Україною.

Обсяг родовищ Польщі оцінюється в 5,3 трлн. кубометрів - це якраз те, що почне надходити з 2014 року до Європи замість Газпромівського газу. Для порівняння: обсяг знаменитого Штокманівського родовища в Баренцевому морі, на яке так сподівався Газпром, становить 3,7 трлн. Але його ще треба дістати з морського дна і якось транспортувати на материк. А Польща прориє дірки, пустить коріння - і разом з Україною пожене газ по всій готовій газовій мережі, куди раніше йшов газ з Росії.

І на розробці Штокманівського родовища Газпром офіційно поставив хрест - кінець надіям. Аналітики Газпрому так відкрито і пишуть: мовляв, зробити вже нічого не можна, залишилося намагатися «стримувати» і «регулювати» ринок. Читай: пакостити і будувати перепони поширенню нової технології. Ну там, позови всякі, екологи та Кіотський протокол з озонової дірою ...

Звичайно, приходить в голову рятівна думка: якщо газ ми втратили, але ж нафта залишиться! Але ця думка не дуже рятівна, тому що енергоресурси - це пластична штука, а не комод із трьома ящиками, один з яких спорожнів, але інші як і раніше повні. Простий приклад: сьогодні бензин коштує 30 рублів, а газ завтра, припустимо, буде 13 рублів, і всі автовласники, всі таксисти, автобуси, маршрутки і вантажівки ломанутся ставити собі редуктор з газовим балоном в багажник, як ставили в 90 -х. І кому буде потрібна нафта? Хоча Росія зможе ще поторгувати нікелем і алюмінієм.

Влітку 2010 року я випадково почув слова теледиктора про антициклон і фронт африканського повітря. У той момент я зрозумів, що в Москві буде абсолютно небувала спека, хоча жоден офіційний прогноз такого не обіцяв. Три дні я бігав як очманілий, зате до наступу 40 градусів в обох кімнатах у мене стояли кондиціонери. Зараз, коли я прочитав про сланцеву революцію і старт польського родовища в 2014 році, у мене виникло те ж саме чітке відчуття наближення дупи. Інформація цілком загальнодоступна, але поки що зовсім не усвідомлюється. А потім почне смажити. З тією лише різницею, що на випадок економічних катаклізмів у мене немає жодних ідей. А у вас?

 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Краще взагалі землю не чіпати, а використовувати альтернативні джерела енергии.

Є такее Індіанське пророцтво: "Тільки коли буде зрубано останнє дерево. Тільки коли буде отруєна остання річка. Тільки коли буде виловлена остання риба. Тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти."

Хай Буде!

Коментарі

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Стаття написана росіянином, який усвідомив проблему Газпрому.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Стаття просто чудова! Нарешті зрозумів, що таке сланцевий газ і які його перспективи. Але для повноти картини треба ще подивитися матеріали екологів.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача ДЗен ДЗелень.
0
Ще не підтримано

Думайте самі. Для видобутку газу використовується вода. Тобто воду міняють на газ. А потім той газ спалюють.

Хай буде Ща з Тя! І з Мя :)

 

Зображення користувача Сірко Крутивус.
0
Ще не підтримано

Це й бентежить. Вода це наше все.

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Очевидно, що вода потрібна на перших етапах. І це мала би бути морська, тобно не питна.
Ще постає питання: (?) що послідує за заміною газу в земній корі на воду? ?Хіба це було в Творцевому проекті життя планети Земля?

А перспектива позбутися енергозалежності від північного сусіда достатньо приваблива, щоб не звернути на цей факт уваги. Може таки краще електрика?

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Краще купляти газ у Польщі, а свою землю не чіпати.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!

Зображення користувача Сергій Остапенко.
0
Ще не підтримано

Краще взагалі землю не чіпати, а використовувати альтернативні джерела енергии.

Є такее Індіанське пророцтво: "Тільки коли буде зрубано останнє дерево. Тільки коли буде отруєна остання річка. Тільки коли буде виловлена остання риба. Тільки тоді ви зрозумієте, що гроші не можна їсти."

Хай Буде!

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Союзним джерелом енергії (воно ж і альтернативне !) для землян (тим більше для аріян, як давніх його шанувальників) є і залишатиметься Сонце.
Від Сонця черпається і матеріальна, і духовна енергія.
Зверніть увагу на символ НО!
Ще є вітрова енергія (знову дивлюся на символ НО), теплова енергія Землі - так званий тепловий насос (знайду - викладу окремою статею).

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Спас Ярий.
0
Ще не підтримано

Ще читав, що звичайна склінка води на атомному рівні володіє такою енергією, що може зруйнувати цілу землю. А ще є темна матерія і темна енергія, яких ми поки-що не дослідили на належному рівні. Але якщо добре покопатися, то альтернативу можна знайти)

Зображення користувача Спас Ярий.
0
Ще не підтримано

Фактично все зводиться до такої схеми: нові технології породжують нові екологічні проблеми. При цьому ці проблеми в рази перевищують вигоду від нових технологій. Щоби якось вирішити екологічні проблеми, людство придумує ще новіші технології, і ці технології породжують ще більше новіших проблем...
Звучить трохи смішно, але суть зводиться до того, що сьогодні ми живемо, так би мовити, в кредит. Проблеми накопичуються, наче повітря у бульбашці. Нові технології дають змогу деякий час тримати цю бульбашку вкупі, але врешті настане такий момент, коли бульбашка трісне, і все полетить шкереберть.
Вважаю, потрібно змінити саму природу технологічного прогресу, або ми повернемося на 2000 років у минуле і будемо починати все з початку.