Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Інтернет чекає на українізацію

Президент України Віктор Ющенко планує українізувати Інтернет. Ця процедура пройде в рамках розробленої Секретаріатом Президента концепції державної мовної політики.
За словами голови Нацради з питань культури і духовності при Президентові Миколи Жулинського, - ще в період президентства Кучми з московським представництвом "Майкрософт" велися переговори про початок комп’ютерної українізації країни, але вони не досягли бажаного результату. Сьогодні в Україні з’явилася своя філія "Майкрософт", перед якою поставлено завдання прискорити українізацію Інтернету.

"Ми повинні мати своє місце в міжнародній мережі, причому державною мовою", - переконаний М.Жулинський. Він відзначив, що зараз у мережі домінують російська та англійська. Тому для впровадження української в міжнародну мережу потрібні великі фінансові витрати, які обчислюються мільйонами гривень, - повідомляє "Газета по-киевски".

Представники "Майкрософт" узяли на себе таку відповідальність, і найближчим часом в Україні з’являться україномовні комп’ютерні технології. На підтримку ініціатив В.Ющенка вже виступила Інтернет-асоціація України. Так, голова правління асоціації Тетяна Попова впевнена, що держава вже давно повинна була заняти мовні позиції в Інтернеті. "Переклад Інтернет-ресурсів українською мовою ніяк не вплине на користувача. Більше того, з кожним роком кількість користувачів збільшуватиметься до 30 відсотків. Технічно здійснити задумане можливо. Але масово користуватися українськими ресурсами почнуть тільки тоді, коли держава зобов’яже користуватися цією версією всі державні установи", - відзначила Т.Попова.

Нагадаємо, днями Національна рада з питань культури та духовності при Президентові України підготувала проект концепції державної мовної політики в Україні, який має бути затверджений новим складом Верховної Ради. В історичній довідці, що передує концепції, зазначається, що в слабкому поширенні української на території України винні царська Росія та СРСР: "Асимілятивну політику здійснювала Російська Імперія в двох іпостасях: самодержавній та комуністичній. Нинішня мовна ситуація є наслідком такої політики".


----------------------------------------------------

В тему:

Проект Сенсар: мова, одяг, лінукс
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи