Миро Продум's picture
Миро Продум
  • Visits: 17
  • Hits: 20

Все, що ви знаєте про фашизм, неправда – єврейський дослідник Джона Голдберг (США) +аудіо

Категорія:

Світ:

Спецтема:

Так називається вступ до книги єврейського письменника Джони (Йони) Голдберга «Ліберальний фашизм» (Jonah Goldberg. «Liberal Fascism», 2008). Свого часу вона стала номером 1 у списку бестселерів «Нью-Йорк Таймс». Головна ідея книги у тому, що ми живемо у світі брехні, термінологічної плутанини, невігластва і злісного навішування ярликів на опонентів.

150118goldberg-1.jpg

Іона Яків Голдберг (1969 р. н.)
Іона Яків Голдберг (1969 р. н.) - американський консервативний журналіст і письменник.

Аудіоверсія статті: Все, що ви знаєте про фашизм, невірно – єврейський дослідник Джона Голдберг (США)

Запитайте середньостатистичну, досить освічену людину, що приходить їй у голову, коли вона чує слово «фашизм», і вона вам одразу ж відповість: «диктатура», «геноцид», «антисемітизм», «расизм». Копніть трохи глибше, і ви почуєте: «євгеніка», «державний капіталізм», «війна», «мілітаризм».

Деякі з перерахованих ознак дійсно були властиві так званому класичному фашизму Беніто Муссоліні та нацизму Адольфа Гітлера. Проте дуже мало з цих понять застосовні тільки до фашизму, і майже жодне з них не можна безумовно вважати правим або консервативним.

Взяти хоча б мілітаризм. Він, безумовно, був основною складовою фашизму (і комунізму) в більшості країн. Але його зв’язок з фашизмом є більш складним, ніж можна було б припустити. Для деяких мислителів в Німеччині та Сполучених Штатах (таких, як Теодор Рузвельт і Олівер Уенделл Холмс) війна була воістину джерелом важливих моральних цінностей. Вони розглядали мілітаризм як соціальну філософію в чистому вигляді.

Або візьмімо расизм. Поза всяким сумнівом, расизм був наріжним каменем нацистської ідеології. Сьогодні ми абсолютно спокійно ставимо знак рівності між расизмом і нацизмом. І у багатьох відношеннях це абсолютно доречно. Але чому б не зрівняти нацизм і, скажімо, афроцентризм? Чому в тих випадках, коли біла людина висловлює расистські погляди, то вона «об’єктивно» вважається фашистом, але коли те ж саме говорить представник неєвропеоїдної раси, то це сприймається лише як вираз модного мультикультуралізму?

Представники лівих сил прагнуть всіма можливими способами залишати такі питання без відповіді. Коли ж їх змушують відповісти, відповіді їх зазвичай бувають скоріше туманними або зневажливо глузливими, ніж раціональними чи принциповими. З їхньої логіки випливає, що мультикультуралізм і подібне – це «хороші речі», до яких ліберали відносяться схвально, а «хороші речі» не можуть бути «фашистськими» вже хоча б тому, що ліберали схвалюють їх.

Така думка є вирішальним аргументом для величезного числа письменників, які з готовністю використовують слово «фашист» стосовно «поганих хлопців», ґрунтуючись тільки на тому, що ліберали вважають їх поганими.

У ретроспективі важко зрозуміти, як можна сумніватися у «фашистському» характері Великої французької революції. Мало хто стане заперечувати, що вона була тоталітарною, терористичною, націоналістичною, конспіративною і популістською.

Вона породила першого сучасного тирана – Робесп'єра. Параноїдальне якобінське мислення революціонерів зробило їх ще розгнузданішими і жорстокішими, ніж король, на зміну якому вони прийшли. У кінцевому рахунку хвиля терору забрала життя 50 тисяч осіб, багато з яких стали жертвами показових політичних процесів.

Можна з повною підставою заявити, що Велика французька революція була катастрофічною і жорстокою. А ось думка про те, що вона була «фашистською», напевно викличе заперечення, тому що Французька революція є першоджерелом лівої та «революційної» традиції.

Про фашизм і нацизм в США: 

Додатково: 


Наші інтереси: 

Розрізняти, де правда, а де образливі ярлики. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Кращий коментар

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Я б сказав, що воно ще росте-проростає. І потребує часу, щоб сил набратися. От тоді наша нова/оновлена нація рине вперед! Однозначно!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Comments

Володимир Майборода's picture
0
No votes yet

Щойно побачив :)
В одному з вагонів харківського метрополітену стався конфлікт. На політичному ґрунті почали лаятися чоловік і жінка. Пасажири відреагували на конфлікт досить оригінально. Чоловік і жінка, явно, знаходяться по різні сторони барикад щодо політичної ситуації в країні. Але коли пасажири вагона почули суперечку, то реакція не змусила довго себе чекати. Люди скандували "Слава Україні", "Одна-єдина соборна Україна", "Небесній Сотні тричі - Слава! Слава! Слава!" Сепаратист з фразою: «Растет поколение фашистов» залишив вагон на найближчій зупинці метро. Вслід йому кричали: «Геть!»
https://vimeo.com/117063591

(https://www.facebook.com/prapor.info?fref=nf)

Хто шукає - той знаходить, бо: 1. Завжди стається те, чого ми хочемо. 2. Ми ніколи не знаємо шляхів реалізації наших задумів.

Вiктор Нокiд's picture
0
No votes yet

Вiтаю цих людей iз "Новим" Гепою.

Микола Стригунов's picture
0
No votes yet

Це відео вже видалили, і там (https://vimeo.com/117063591) , і там (https://www.facebook.com/prapor.info?fref=nf).

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Анатолій Висота's picture
0
No votes yet

Вже виросло нове покоління, друже Володимире! Без нього не було б успішного Майдану-13,14.

Арсен Дубовик's picture
0
No votes yet

Я б сказав, що воно ще росте-проростає. І потребує часу, щоб сил набратися. От тоді наша нова/оновлена нація рине вперед! Однозначно!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Олеся Світла's picture
0
No votes yet

Все це тільки доказує. Не так важлива ідеалогія. Як важливо керівникі руху. Чи порядні, справедливі і добрі, Все гниє з голови.

Зірка Вітошинська's picture
0
No votes yet

Книга - як сьогоднішня !

Підтверджую подвійний інтелектуальний стандарт лівизни, яка не визнає правди :

"Можна з повною підставою заявити, що Велика французька революція була катастрофічною і жорстокою. А ось думка про те, що вона була «фашистською», напевно викличе заперечення, тому що Французька революція є першоджерелом лівої та «революційної» традиції".

На ній і побудована ідеологія "прав людини".

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Сірко Крутивус's picture
0
No votes yet

Не знайшов рідною мовою. Є російською:

"Либеральный фашизм"

Ігор Каганець's picture
0
No votes yet

Сама ця книга дуже суперечлива і містить багато фактичних помилок, проте вона опинилася в центрі суспільної уваги і дала імпульс до пошуків та дискусій.

Значно виваженіший підхід має професор Джеймс Уітмен (James Q. Whitman)

Все, що робиться з власної волі, – добро!