Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 28
  • Переглядів: 32

Апостол Хома – вірний і сміливий: історія ще однієї вставки в Євангеліє

Категорія:

Хто не чув про «невірного Хому»! Ця тема є одною з найпопулярніших в іудохристиянстві, їй присвячено багато статей, проповідей і спекуляцій. Але ми вже звикаємо до «гібридної правди», тому починаємо з головного запитання: А чи був узагалі цей факт невірства, сумнівів, скепсису?

apostolhoma-1.jpg

Святий апостол Хома
Святий апостол Хома

Про апостола Хому (Тому, Томаса, Фому) в «Добрій новині» сказано не багато. Перший раз про нього згадано в переліку 12 апостолів, а другий – в оповіданні про те, як Ісус вирішив піти в Іудею для воскресіння Лазара.

«Був один недужий, Лазар, з Витанії, села Марії та її сестри Марти. Послали сестри до Нього сказати Йому: «Господи, ось той, кого Ти любиш, хворіє». Почувши те, Ісус мовив: Недуга ця не на смерть, але на славу Божу: щоб Син Божий ним прославився.  Любив же Ісус Марту, і її сестру, і Лазара. І як почув, що цей хворіє, ще два дні лишився на тому місці, де пробував. По тому мовив до учнів: Ходімо знову в Іудею. Учні Йому казали: Учителю, оце недавно іудеї Тебе хотіли каменувати, і Ти знов туди йдеш? Відповів Ісус: Лазар, наш приятель, спить; але Я піду збуджу його. Учні Йому кажуть: Господи, коли спить, видужає. Ісус говорив про його смерть; вони ж гадали, що Він говорив про спочинок у сні. Тоді Ісус каже їм одверто: Лазар помер, і я за вас радію, що Мене там не було, щоб ви увірували. Та ходімо до нього. Тоді Хома, на прізвисько Близнюк, сказав до співучнів: Ходімо й ми з Ним, щоб разом умерти» (Іван, 11.1–16).

Подія відбувається в той час, коли фарисеї вже ухвалили рішення погубити Ісуса, тому похід в Іудею був дуже небезпечним. Апостоли, розуміючи цю смертельну загрозу, засумнівалися, чи варто так ризикувати. Проте апостол Хома рішуче розвіяв ці сумніви. Звісно, він говорив не про акт самогубства. Хома беззастережно вірив Ісусу і не сумнівався в правильності Його рішення. Заклик «ходімо й ми з Ним, щоб разом умерти» мав підбадьорити учнів і показати позитивну сторону майбутньої пригоди: якщо й доведеться померти, то ми це зробимо разом – і це класно!

Віра, сміливість, рішучість і позитивне мислення апостола Хоми дуже не сподобалося фальсифікаторам Євангелія. Як відомо, вони доклали великих зусиль для того, щоб представити апостолів заляканими і нерішучими невігласами. Згадаймо хоча б про те, як апостола Петра представили слабодухим зрадником і плаксієм – див.: Як апостол Петро тричі обманув іудеїв у їхньому головному офісі.

Улюблений прийом фарисеїв – все перевернути з ніг на голову. Така нахабна брехня і зневага істини в Євангелії позначається терміном «Хула проти Святого Духа». Саме цей прийом фальсифікатори й  застосували щодо апостола Хоми. «Кажете, що він такий вірний і рішучий? А ми його зробимо невірним, сповненим сумнівів, та ще й недисциплінованим».

Ось як виглядає ця вставка в Добру Новину:

«Хома ж, один з дванадцятьох, на прізвище Близнюк, не був з ними, коли прийшов Ісус. Інші учні йому сказали: Ми бачили Господа. Він відповів: Як не побачу на його руках ран від цвяхів і не вкладу мого пальця у місце, де були цвяхи, і коли руки моєї не вкладу в його бік, не повірю! По вісьмох днях учні його знову були в домі, і Хома був з ними. Увіходить Ісус – а двері були замкнені – і стає посередині й каже: Мир вам! Потім каже до Хоми: Вложи сюди твій палець і глянь на мої руки. І простягни твою руку і вклади її у бік мій. І не будь невіруючий, але віруючий! Хома відповів і сказав до нього: Господь мій і Бог мій! Каже йому Ісус: Тому, що ти бачив мене, віруєш. Щасливі ті, які не бачили й увірували!» (Іван 20.24–29).

Ця фальшива вставка зазвичай подається під заголовком «Невірний Хома». Вона суперечить трьом синоптичним євангеліям, які стверджують, що воскреслий Ісус з’явився одразу одинадцятьом апостолам – усі апостоли зібралися в умовленому місці згідно з Його чітким наказом про зустріч у Галілеї:

  • «А одинадцять учнів пішли в Галілею на гору, куди їм призначив Ісус» (Матвій 28.16);
  • «Пізніше з’явився Він також і одинадцятьом, коли вони були за столом» (Марко 16.14);
  • «І негайно вони рушили, і найшли зібраних одинадцятьох і тих, що були з ними» (Лука 24.33).

Тут говориться про «одинадцятьох», оскільки Іуда-зрадник уже не був апостолом. Натомість вставка говорить про «дванадцятьох» і стверджує, що Хома не був разом з апостолами. Мовляв, не послухався наказу Господа, бо мав якісь свої «важливіші» справи.

Весь текст цієї вставки є запереченням воскресіння Ісуса Хреста. Слово «воскресіння» (гелленською –  ανάστασης, «анастасіс», тобто відновлення) означає повне відновлення плоті згідно з внутрішнім «інформаційним шаблоном». Воскреслий (відновлений) Ісус мав повністю здорову і гармонійну плоть, без жодних слідів колишніх ран. Натомість фальсифікатор стверджує, що відбулося не воскресіння (відновлення), а «гальванізація трупа», тобто Ісус виглядав як «зомбі» – з дірками в руках і в боку. На багатьох іудохристиянських картинах зображено Хому, який встромляє палець у глибоку рану тіла Ісуса.

У результаті згаданої фальшивої вставки на сміливого, рішучого і вірного апостола Хому начепили ярлик «невірного», а заодно заперечили воскресіння Ісуса Хреста і підмінили його «гальванізацією трупа». Це підтверджує загальний висновок, що іудохристиянство є фальшивим вченням, штучно створеним фарисеями для заперечення, деформації, блокування релігії Ісуса Хреста – хрестиянства, аріохрестиянства, аріянства.

Добре, що ми це розуміємо:

Тому не треба поширювати облудний іудохристиянський штамп про «невірного», сповненого сумнівів Хому. Повертаймось до первинного, істинного тексту Доброї Новини, де одним з головних героїв є вірний Хома – святий апостол Ісуса Хреста, Сина Божого!      

Depeche Mode - Personal Jesus

Читайте також:

Про інші вставки:

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Пізнаємо вчення Ісуса Хреста - хрестиянство, аріянство, аріохрестиянство. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую! І то правда!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Коментарі

Зображення користувача Арсен Дубовик.
0
Ще не підтримано

Дякую! І то правда!

"Є десь, у якійсь далекій землі, таке дерево, що шумить верховіттям у самому небі, і Бог сходить ним на землю вночі..." (М. В. Гоголь)

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Дякую, Ігоре, що направив наші думки до Євангеліі.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Такі короткі послання-проповіді треба записувати на відео!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Так,люди зараз більше дивляться ніж читають...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

Радіймо ще одному очищенню!)

Жнива почалися, браття!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Схоже, що апостол Хома належав до трійки апостола Петра, яка спеціалізувала на питаннях безпеки і силового захисту.

Квадра Ісуса Хреста: системні ролі і соціотипи апостольського демосу

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Світ Зелений.
0
Ще не підтримано

Тексти, що Ви вважаєте

Цитата:
вставками

було б непогано позначати іншим шрифтом і навіть кольором

#ВсеБудеДобре!
Бойовик, з'їдаючи в кущах смажену яєшню, вгледів профіль ґрунтознавця.

Зображення користувача Бард Рой.
0
Ще не підтримано

... Унд пісенька у тему.

Хай буде!