Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Замість того, щоб палити урядові будівлі, створюйте свій уряд!

Фраза Яцека Куроня, яку ви бачите у заголовку, стала крилатою за часів боротьби польского суспільного руху "Солідарність". Її сенс - чіткий і недвозначний: для того щоб перемогти систему, потрібно створити їй альтернативу. З нагоди 1 травня цікаво буде згадати, як поляки замість здобувати владу у комуністичній державі почали створювати паралельні структури.

"Ми почали організовувати на підприємствах бібліотеки з незалежними виданнями, - розказував в одному з інтерв’ю учасник "Солідарності". - У мене було враження, що багато з робітників саме тоді вперше почали читати книжки".

Основою боротьби проти тоталітаризму у Польщі були не силові методи - а культурні, моральні та освітні аспекти.

"Солідарність" розглядала народний рух як розгортання моральної революції - революції, необхідної для того, щоб покінчити із взаємною підозрою між людьми, подвійними стандартами, самоприниженням та корупцією - тими негативними явищами, що зустрічалися в повсякденному житті тодішньої Польщі.

Один з інтелектуальних лідерів опозиції, Яцек Куронь, у написаній в середині 70-х років стратегії запропонував соціальні рухи як найкращий спосіб для країни отримати свободу.

Він був переконаний, що збираючись разом у малих групах, населення поступово переможе тоталітарну монополію, спочатку на соціальному та культурному рівні, а лише потім - на політичному.

Куронь наполягав, що діяти необхідно відкрито, крок за кроком захоплюючи доступні позиції: створювати незалежні профспілки, захоплювати контроль над різноманітними творчими, технічні, та іншими товариствами і союзами.

Для того, щоб перемогти - необхідно "знизу-доверху" створити систему паралельних (альтернативних) структур влади, що поступово мають змінити інститути тоталітарної держави.

Постала задача створити тріаду - вільні політичні організації, вільні профспілки та вільну пресу. Базою для таких паралельних структур мали стати самоврядні ініціативні групи.

Головні принципи "Солідарності", які у 1980-тих вірусоподібно інтегрувалися в польське суспільство - самоврядування, самоорганізація робітників і організація паралельних структур влади - походять саме від Куроня.
 


В тему:
Сатьяграха Ганді, або Духовний фундамент громадського спротиву
Паралельне суспільство як цивілізаційна надбудова (настанови для снайперів)
Січовий Майдан: як почати Велику Гру
Сонячний аеростат, або Як позбутися паразитів
ТГ: Стратегія води (відео, аудіо)
Жовто-блакитний Вогнебог – прапор Третього Гетьманату
Живе Слово творить державу
Структура Арійської релігії (відео, аудіо)
Полюби і знешкодь! або Як любити ворога (відео, аудіо)
100% позитиву! (відео)
Пророцтво про Третій Гетьманат
Нова угода снайперів
 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи