Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 11

Я – копірайтер. Я майже впевнений, що штучний інтелект забере мою роботу. Чи ні?

Категорія:

Моє здивування перетворилося на жах: ChatGPT за 30 секунд безплатно створив статтю, на написання якої у мене пішли б години. Зміни наближаються, і ті, хто прийме їх і пристосується, матимуть найкращі шанси на процвітання.

Нещодавно я набрав текст у віконці ChatGPT: "Напиши статтю на тему "Що таке платіжний шлюз?" ChatGPT – генератор текстів на основі штучного інтелекту – швидко запрацював. Результат був вражаючим, пише Генрі Вільямс (Henry Williams) у своїй статті на The Guardian, яка так і називається "Я копірайтер. Я майже впевнений, що штучний інтелект забере мою роботу".

Звичайно, тон був нелюдським, а структура складною, як студентське есе, але ключові моменти, граматика і синтаксис були на висоті. Після невеликого редагування його цілком можна було сприймати як спонсорську статтю, призначену для залучення потенційних клієнтів, – статтю, подібну до тієї, на написання якої я, професійний копірайтер, щойно витратив кілька годин.

Моє здивування швидко змінилося жахом: ChatGPT витратив приблизно 30 секунд, щоб безплатно створити статтю, яка коштувала 500 фунтів стерлінгів. Програмне забезпечення зі штучним інтелектом аж ніяк не є досконалим. Поки що. Однак для компаній, які покладаються на створення купи свіжих текстів, це не є проблемою, чи не так?

Для тих, хто не знайомий з ChatGPT, дозвольте пояснити. Розроблений OpenAI, ChatGPT – це чат-бот на основі штучного інтелекту, який навчений взаємодіяти з користувачами у природній, розмовній манері. На відміну від традиційних мовних моделей, ChatGPT може навчитися генерувати відповіді без чітких інструкцій щодо правильної відповіді. Користувачі можуть зробити будь-який запит – від "Розкажіть мені про Вотергейт" до "Напишіть статтю про те, що ChatGPT зайняв чиюсь роботу" – і ChatGPT видасть відповідь. Якщо ви перевірите її за допомогою програми перевірки на плагіат, ви побачите, що цей контент на 100% унікальний.

Я доручив ChatGPT написати версію цієї статті. Ось як він почав:

"Як копірайтер я роками відточував своє ремесло і вдосконалював свою здатність створювати переконливі та привабливі тексти. Але тепер, схоже, мою роботу ризикує перебрати на себе ChatGPT, велика мовна модель, яку навчає OpenAI.

Розробники визнають, що програма все ще має обмеження. Воно тяжіє до багатослівності та повторюваності ("відточую своє ремесло і вдосконалюю свою здатність до ремесла"), а незначні зміни у формулюванні запитань можуть стати різницею між дивовижною відповіддю та відсутністю відповіді взагалі. Однак чим більше ми будемо використовувати його, тим кращим він ставатиме. Як розповіли мені в ChatGPT, він вже може "відтворювати стилі письма різних авторів" і "навіть може бути навчений імітувати тон і голос певного бренду або організації".

Я не претендую на вищу інтуїцію, просто усвідомлюю, що якщо компанія може поліпшити свої фінансові показники, скоротивши витрати в ланцюжку поставок, вона це зробить. Підозрюю, що будь-яка сентиментальна прихильність до контенту, створеного людиною, буде швидко перекрита економічними аргументами. Зрештою, ШІ – це надшвидка робоча сила, яка не їсть, не спить, не скаржиться і не бере відпусток.

У найближчій перспективі письменники та редактори все ще будуть потрібні, але їх стане менше. Людина спонукатиме ШІ генерувати гори текстів, втручаючись лише для перевірки фактів, внесення поправок і затвердження. Але скільки часу пройде, перш ніж модель навчиться визначати комерційні можливості, генерувати ідеї та створювати ідеальний контент без участі людини?

Що це означає для вас? PriceWaterhouseCooper прогнозує, що до 2030 року штучний інтелект збільшить ВВП на $15 трлн. Фантастично, але компанія також прогнозує, що 3% робочих місць вже зараз перебувають під загрозою через ШІ. До середини 2030-х років ця частка зросте до 30%-44% серед працівників з низьким рівнем освіти. Це – дуже багато людей, яким потрібно буде "підвищувати кваліфікацію", перекваліфікуватися або вийти з ринку праці.

Історія показує, що коли технологія замінила людину, ми створили для себе нові цілі. Але чи існує небезпека, що у своєму вічному прагненні до самовдосконалення ШІ постійно випереджатиме нас, роблячи нас непотрібними швидше, ніж ми встигаємо переосмислити свої ролі? Візьмемо для прикладу креативні індустрії: ШІ вже замінює масовку в кіно, авторів пісень і дикторів аудіокниг.

Деякі спостерігачі вважають, що запровадження універсального базового доходу (УБД), який оплачувався б коштом багатства, згенерованого ШІ, є найкращим варіантом для майбутнього. У своєму есе "Закон Мура для всього" Сем Альтман, генеральний директор OpenAI, стверджує, що ШІ може забезпечити достатній рівень економічного виробництва, щоб платити кожному дорослому жителю США 13 500 доларів на рік, при цьому різко знизивши вартість товарів і послуг.

Але робота – це не просто дохід. Для багатьох вона має сенс. На відміну від тиранічних роботів і людських батарейок, які ми бачимо у фантастиці, реальною проблемою, з якою нам, можливо, доведеться боротися, є епідемія безцільності. Навіть якщо вона не пов'язана з втратами, відсутність мети може сприяти депресії, тривозі та залежності.

Уряди вже розробляють стратегії боротьби з цим сейсмічним зрушенням на ринку праці, але я закликаю людей робити те ж саме. Я, безумовно, буду. Як і у випадку з будь-якою революційною технологією, точиться багато суперечок про те, як саме ШІ змінить наше життя в найближчі десятиліття, і тут недостатньо місця, щоб висвітлити всі перспективи. Але одне можна сказати напевно: зміни наближаються, і ті, хто прийме їх і пристосується, матимуть найкращі шанси на процвітання.

Або, як сказали б у ChatGPT: "Головне – знайти правильний баланс між використанням технологій і збереженням людського контакту". Копірайтинг – це мистецтво, яке вимагає креативності, емпатії та розуміння цільової аудиторії. Отже, ChatGPT не забере мою роботу, але стане моїм партнером у створенні більш ефективних і переконливих текстів. Так і буде. Чи ні?

Наші інтереси: 

Розуміти, що ШІ змінить наше життя в найближчі десятиліття. Постійно вчитися і прийняти те, що невідворотно. Тоді матимемо шанси на процвітання.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Я копірайтер. Але боюся, що можу розчаруватися у професії.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Коментарі

Зображення користувача Костянтин Струк.
0
Ще не підтримано

Я копірайтер. Але боюся, що можу розчаруватися у професії.

Поки дихаю - сподіваюсь!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Копірайтерам доведеться діяти більш творчо і швидше розвиватися. ШІ завжди відставатиме, адже він займається мавпуванням того, що було створено в минулому. 

Костянтин Струк wrote: Я копірайтер. Але боюся, що можу розчаруватися у професії.

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!