Зображення користувача Світ Зелений.
Світ Зелений
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Вони були солдатами…

Показово, що участь у цій війні (В єтнамській брали українці по різні сторони фронту. За комуністів билися (ісполнялі свой інтернаціональний долг) українці із числа військових СРСР*. Проти комуністів боролись українці, діти українських емігрантів.

Дивилися фільм Рендала Воллеса «Ми були солдатами» (2002 року)? Якісний, чоловічий фільм «про війну». Прекрасна гра акторів змушує співчувати і вболівати. Переповнює серця американців гордістю за своїх вояків. Є місце в картині солдатській  мужності і честі, а також  проникливій вірності дружин офіцерів. Мел Гібсон як завжди на висоті! Коли вже наші режисери спроможуться зняти про українських військових якісне кіно на зразок цього фільму?

До речі, можливо хто не звернув уваги… Головний герой, якого так чудово грає Гібсон (полковник Гарольд Мур), згадує перед від’їздом до В’єтнаму «капітана з України». Позаяк фільм знято за реальними подіями, то і «капітан із України» є реальною людиною. Мова йде про Мирона Дідурика, командира роти «Браво», який за свою відвагу і хоробрість отримав від колег прізвисько «Лютий (скажений) козак» – «Мad cossack».   

Показово, що участь у цій війні брали українці по різні сторони фронту. За комуністів билися (ісполнялі свой інтернаціональний долг) українці із числа військових СРСР*. Проти комуністів боролись українці, діти українських емігрантів. Останні дуже часто розглядали цю війну як продовження війни своїх батьків проти комунізму. За підрахунками емігрантів, у 1967 році близько 500 українців воювали у складі підрозділів армії США. Вони, на відміну від військових спеціалістів СРСР, не приховували свого походження. Доказом цього є світлини вояків із українським прапором, як то Володимира Степаняка або Богдана Копистянського.

Найбільше військових із числа українців  СРСР служили у протиповітряних силах комуністичного В’єтнаму. Саме вони  полювали за літаками армії США. За лихої іронії долі у складі  військово-повітряних сил США з 1965 року билася  ескадрилья «Літаючих козаків» із 41 молодого льотчика (підрозділ було на дві третини укомплектовано студентами українського походження) на чолі із командиром – капітаном американських ВПС, членом Українського народного союзу Степаном Олеком. У В’єтнамі Олек пробув два терміни, здійснив 552 бойових вильоти, одним з перших – будучи ще лейтенантом – брав участь у нальотах на Ханой і Хайфон. Відзнакою цього підрозділу був червоний тризуб на чорному тлі, намальований на бойових машинах поруч з шифровкою 66С.

Отже, друзі, переглядаючи американські фільми про війну у В’єтнамі, згадайте і українців, адже вони також «були солдатами» цієї   жорстокої війни.

*З 1965-го і по 1974 року у В’єтнамі побували майже 11 тисяч радянських військовослужбовців. Серед них були і українці.

Рекомендую подивитись

Д/ф "Контингент. Війна у В’єтнамі". Фільм третій

 

  

Наші інтереси: 

Вивчаємо невідому історію 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи