Зображення користувача Народний Оглядач.
Народний Оглядач
  • Відвідувань: 26
  • Переглядів: 26

Учені знайшли легендарне Євангеліє від Іуди

Світ:

Група швейцарських дослідників оповістила в середу, 30 березня, що ними знайдено Євангеліє від Іуди. У II столітті текст зізнання апостола, який, як вважається, зрадив Христа, зникає після оголошення його єретичним.
Учені вважають, що, нарешті, знайшли його серед рукописів, привезених із Єгипту в 50-х роках минулого століття.

У середу в Базелі Фонд за збереження давнього мистецтва „Maecenas” зробив серйозну заяву: можливо, загублене колись Євангеліє від Іуди нарешті знайдено.

Як повідомив директор Фонду Маріо Жан Роберті, мова йде про рукописний текст на 62 папірусних сторінках. Його було виявлено ще в 50-х або 60-х роках минулого століття в Єгипті, потім він кілька разів перепродувався, крім того донедавна власники документу не мали й уявлення про його справжню цінність. І нарешті рукопис опинився в розпорядженні фонду.

"Ми щойно одержали результати радіовуглецевого аналізу рукопису: текст старше, ніж ми припускали, він датується періодом між III і IV сторіччям нашої ери", – заявив Роберті.

Дослідники вважають, що рукопис і є євангелієм від Іуди Іскаріота – апостола, який, за загальноприйнятою версією, доніс на Ісус Христа за 30 срібних.

Зараз християнська церква визнає тільки чотири Євангелія. Євангелія від Матвія, Марка, Луки й Іоанна було названо канонічними і внесено до Нового Завіту у 325 році під час першого Нікейського собору, скликаного за підтримкою римського імператора Костянтина Великого. Тексти описують життя, смерть і воскресіння Христа і є одними з головних джерел християнського віровчення і культу. Церква приписує їхнє авторство самим апостолам Христа або їхнім учням.

Учені вважають, що тексти Євангелій могли з’явитися не раніше 70-х років від Різдва Христова, а швидше за все, на рубежі I-II століть. Дослідники не виключають, що невідомі автори використовували для їхнього написання загублені назавжди для нас так звані логії – фрази з повчань Христа, можливо, складені арамейською.

Тому нічого дивного в тому, що знайдене Євангеліє від Іуди було написано значно пізніше життя самого апостола, немає. "Ніхто не може із вірогідністю стверджувати, що Іуда сам склав текст", – про усяк випадок відзначив Роберті.

Фонд збирається перекласти текст, написаний на давньому діалекті єгипетської громади християн-коптів, на англійську, французьку і німецьку мови. Його буде опубліковано до католицького Великодня 2006 року.

Учені сподіваються, що зможуть прочитати й оприлюднити близько 70% тексту. "У Швейцарії, у реставраційному цеху, місцезнаходження якого зі зрозумілих причин тримається в секреті", – повідомив Роберті, відповідаючи на питання про місцезнаходження документів.

"Ми не хотіли б надавати нашій роботі жодної винятковості", – пояснив також Роберті, відзначивши все-таки, що текст справді ставить під сумнів деякі з принципів християнської доктрини. "Над цією інформацією треба бути подумати, – додає він із посмішкою в голосі. – Там є щось, здатне похитнути деякі політичні принципи християнської доктрини... Жодної містики... Текст швидше конкретний...".

За словами Роберті, Євангеліє від Іуди, оригінал якого було написано грецькою мовою, уперше згадується єпископом Ліонським Іринієм. У II столітті священнослужитель відніс зізнання Іуди до богоневгодних. "Це єдине безсумнівне джерело, завдяки якому ми знаємо, що євангеліє від Іуди існувало", – додав директор фонду.

Існує думка, що через те, що Іуда був автором цього Євангелія, яке суперечить традиційному життєпису Христа, церква і "зробила" з апостола зрадника.

До опублікування Євангелія фонд збирається організувати спеціальну виставку, яке розповідає про манускрипт і про роботи з його відновлення, а також зняти документальний фільм про пошуки рукопису та його розшифровку.

До наших днів рукопис, безперечно, зберігся тільки завдяки тому, що коптам забороняється знищувати тексти, які містить слово "Бог". А також тому, що клімат Середнього Єгипту, де було знайдено скарб, достатньо вологий для збереження папірусу. Знайдений у 50-і роки ХХ століття одним єгиптянином, текст побував у Швейцарії, потім ще 20 років пролежав у сейфі в США.

Багаторазово продане і перепродане, Євангеліє повернулося до Швейцарії: востаннє його викупив (сума утримується в секреті) у 2001 році Фонд „Maecenas”. Єгипет прийняв дарунок від Базельського фонду. "Іуда" повертається до публіки і зберігатиметься в Коптському музеї в Каїрі.

"Це історичний документ, який належить усім. Ми не хочемо, щоб його було передано якійсь одній релігійній групі", – пояснює директор „Maecenas”. І додає: "Імовірно, у підвалах Ватикану є сліди цього апокрифа, але Церква про них мовчить".

За матеріалами Газета.Ru, „Инопресса”
В тему: 
Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи