Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 11
  • Переглядів: 11

"Шматочок слона": техніка, яка дозволить впоратись з грандіозними завданнями, – Брайан Трейсі

Категорія:

Основною причиною зволікання стосовно великих і важливих завдань є те, що на початку роботи над ними вони здаються величезними й страшними. Майже нездісненними. Що робити? Є спеціальна техніка.

Існує техніка, яка може допомогти вам поділити об’ємну роботу на частини, і називається вона «шматочок слона». За цим методом ви ділите роботу на частинки і беретесь до виконання одного шматка за раз — усе одно що їсте поїдаєте слона, відкушуючи невелику порцію за раз.

Психологічно вам набагато легше виконати одиничний, невеликий шматочок великого проекту, ніж починати одразу робити все.

Дуже часто, почавши й успішно виконавши якесь невелике завдання, ви захочете працювати ще. Повірте, скоро ви навчитесь виконувати завдання по одному і не помітите, як роботу буде завершено.

ВИМАГАЙТЕ ВІД СЕБЕ ЗАКІНЧУВАТИ РОБОТУ

Не варто забувати, що в глибині душі ви маєте потребу завершувати. Це означає, що людина почувається сильнішою і щасливішою, коли доводить до кінця будь-яке завдання.

Цим ви задовольняєте глибоку підсвідому потребу. Відчуття закінчення мотивує починати нове завдання або проект, а тоді робити все, аби довершити і його. Це стимулює вироблення ендорфінів у мозку, про що йшлося раніше.

Що більшим є завдання, виконання якого ви завершили, то краще й більш піднесено ви себе почуваєте. Що більшу роботу зробите, то більший і яскравіший приплив енергії зможете відчути.

Початок і завершення одного невеликого завдання мотивує починати й завершувати наступну частину, а тоді ще і ще. Кожен крок уперед дарує енергію.

Зовсім скоро у вас розвинеться внутрішній драйв, що мотивуватиме продовжувати діяти, доки не досягнете бажаного.

Оце досягнення й породжує відчуття щастя і задоволення, яке повсякчас супроводжує успіх.

ШВЕЙЦАРСЬКИЙ СИР

Іншою технікою, якою ви можете скористатися для продовження роботи, є «швейцарський сир». Її можна використовувати для того, щоб включитись у роботу, вирішивши пробивати дірки в завданні, наче в головці швейцарського сиру.

Ваш сир — це те завдання, над яким ви вирішили працювати протягом певного часу. Можливо, це триватиме п’ять чи десять хвилин, після чого ви зупинитесь і перейдете до іншої справи. Ви відкусите один шматочок, тоді відпочинете або візьметесь за що-небудь інше.

Сила цього методу схожа на силу методу «слона». Коли ви починаєте працювати, у вас виникає відчуття руху вперед і потреба завершення. Ви сповнені енергії та ентузіазму. Вас переповнює відчуття внутрішньої мотивації, поклик продовжувати роботу, доки її не завершите.

Випробуйте метод «шматка слона» чи метод «швейцарського сиру» на будь-якому завданні, яке здається завеликим, коли ви вперше підступаєтесь до нього. Ви здивуєтесь, наскільки кожна з технік допомагає здолати прокрастинацію.

Домашнє завдання:

1. Не гайте часу й застосуйте техніку «швейцарського сиру» чи «шматочка слона» для початку виконання великого, складного й комплексного завдання, яке ви відкладали.

2. Орієнтуйтесь на дію. Спільною рисою високоактивних людей є те, що коли вони чують хорошу ідею, то відразу починають над нею працювати. Тому вони вчаться більшого, працюють швидше й отримують кращі результати.

Не тягніть кота за хвіст. Спробуйте діяти вже сьогодні!

 

 

Викладено за мотивами книги Брайана Трейсі "Зроби це зараз. 21 спосіб зробити більше за менший час".

Попередня стаття: Як позбутись технологічного рабства і стати господарем власного життя

Продовження читайте: Як навчитись створювати великі часові блоки для виконання важливих завдань

 

Наші інтереси: 

Інструменти для досягнення мети.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи