Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 24
  • Переглядів: 26

Програмування Демосів Web 3.0: вільне поєднання гри, роботи і навчання

Категорія:

Засновуємо українську школу постіндустріального програмування Web 3.0. В якості головного інструменту обираємо Python  у передовій версії 3. Ця мова належить до вільного програмного забезпечення. Її розробив Гвідо ван Россум, по-нашому – Розум :)

160201guidovanrossum.jpg

Гвідо ван Россум (нар. 31 січня 1956 р.) – розробник мови Python
Гвідо ван Россум (нар. 31 січня 1956 р.) – розробник мови Python

Яка інформація, така й формація

Творення нової формації завжди починається з правильної організації інформації – з того, що «творить форму» (лат. «in» – в, «forma» – форма, вигляд, «form» – надаю форму, формую, створюю). У наш час головним засобом роботи з інформацією є Інтернет.

Ми вже з’ясували, що для творення постіндустріального суспільства потрібен новий інструментарій – Web 3.0. Його практична реалізація відбуватиметься у вигляді програмного комплексу «Демоси», розгорнутого на сотнях тисяч напівавтономних інтернет-сайтів.

В якій організаційній формі має відбуватися розробка нового софту? Постіндустріальний зміст вимагає постіндустріальної форми. Що це означає?

Відкритість

Система управління вмістом (СУВ) «Демоси» в базовій конфігурації з 7 компонентів (оболонка + 6 модулів) розробляється як open-source software – програмне забезпечення з відкритим сирцевим кодом. Сирцевий код таких програм доступний для перегляду, вивчення і колективного вдосконалення. Відкритість сприятиме написанню якісного програмного коду та його постійному розвитку.

Безплатність

«Демоси» – це безплатне програмне забезпечення (freeware). Його можна буде безоплатно використовувати протягом необмеженого терміну без обмежень у функціональності. Безплатність сприятиме поширенню СУВ та пов’язаних з нею ідей постіндустріальної формації.

Вільність

«Демоси» – це вільне програмне забезпечення (libre software). Його можна вільно використовувати, змінювати і розповсюджувати, в тому числі модифіковані варіанти. Це додатково сприятиме розвитку і поширенню постіндустріальної самоорганізації суспільства.

Тотальна освіта

У доіндустріальну епоху людина навчалася передусім у своїй громаді, а якщо мала бажання і здібності – шукала собі вчителя. Школи водночас були творчими майстернями, де процес навчання поєднувався з практичною діяльністю.

Наприклад, у філософських чи художніх школах учитель з учнями жили як єдина родина, разом заробляли на життя і їли з одного стола. Навчання було індивідуалізоване – пристосоване до здібностей і талантів учня. Робота і навчання мали ігровий характер: від сільських толок до цехових карнавалів.

Постіндустріальне суспільство повертає такий підхід до навчання, здійснюючи його на вищому технологічному і методологічному рівні. Принципи тотальної освіти: Навчайся працюючи! Працюй граючись! Всі навчають всіх!

Природно, що сучасна розробка постіндустріального софту Web 3.0 відбуватиметься у громаді зацікавлених розробників і користувачів шляхом поєднання навчання, роботи та гри. 

Навчання – робота – гра

Навчання полягатиме в тому, що розробники СУВ «Демоси» пояснюватимуть у своїх блогах на «Народному Оглядачі» і в коментарях весь хід розробки – від застосовуваної методології програмування до коду окремих модулів. Усі бажаючі зможуть долучитися до групи розробки, стежити за ходом робіт і брати в ній участь у міру своєї кваліфікації.

Робота полягатиме в тому, що навчання відбуватиметься не на штучних прикладах, а шляхом участі в живій справі, причому надзвичайно важливій, перспективній і відповідальній. Пам’ятаймо, що закладаються основи Web 3.0 – софту нової формації.

Гра закладена у сам принцип «толоки» – спільного радісного творення нового світу. Глядачі підтримуватимуть розробників ідеями, побажаннями, відгуками, нагородами. Гравці отримуватимуть радість від дружньої змагальності, командної гри, загальної атмосфери свята. Головний приз – слава і почесне місце в історії цивілізації. 

Поєднання навчання, роботи і гри є фундаментальним принципом роботи і розвитку «Народного Оглядача». Портал AR25.ORG постійно розширює інструментарій для ігрофікації колективної творчості, а тому є зручною платформою для розробки проекту «Демоси».      

Українська школа розробки мовою Python

Реалізація проекту «Демоси» в контексті Web 3.0 означає формування особливого науково-методологічного напрямку розробки софту, основаного на  трендах постіндустріального суспільства.

Такого роду об’єднання однодумців навколо певного вчення чи стилю у науці, мистецтві, спорті, управлінні називаються школами, наприклад, Стокгольмська школа економіки.

В якості головного інструменту програмування обираємо Python  (Пайтон, або Пітон) у передовій версії 3. Ця мова належить до вільного програмного забезпечення. Її розробив у 1990 році голландський (майже галицький :) програміст Гвідо ван Россум, по-нашому – Розум :) Походження назви ігрове – на честь британського комедійного шоу «Літаючий цирк Монті Пайтона».

Дзен Пайтона

Розробники мови Python є прихильниками певної філософії програмування, яку називають «The Zen of Python» («Дзен Пайтона»):

  • Гарне краще, ніж потворне.
  • Явне краще, ніж неявне.
  • Просте краще, ніж складне.
  • Складне краще, ніж заплутане.
  • Плоске краще, ніж вкладене.
  • Розріджене краще, ніж щільне.
  • Легкість читання має значення.
  • Особливі випадки не настільки особливі, аби порушувати правила.
  • При цьому практичність важливіше бездоганності.
  • Помилки ніколи не повинні замовчуватися.
  • Якщо не замовчуються явно.
  • Зустрівши двозначність, відкинь спокусу вгадати.
  • Має існувати один — і, бажано, тільки один — очевидний спосіб зробити це.
  • Хоча спочатку він може бути і не очевидним.
  • Зараз краще, ніж ніколи.
  • Хоча ніколи, як правило, краще, ніж прямо зараз.
  • Якщо реалізацію важко пояснити — ідея погана.
  • Якщо реалізацію легко пояснити — ідея, можливо, хороша.
  • Простори імен — чудова річ! Будемо робити їх побільше!

Формуємо групу розробників – учителів і учнів

Запрошуються всі зацікавлені опанувати мистецтво розробки софту за допомогою мови Python. Усі учасники є розробниками. Усі навчаються один в одного. Починати можна з нуля, головне – сильне бажання і цілеспрямованість.

Для започаткування процесу досить чотирьох і більше учасників – згідно з правилами формування демосів. Засновники демосу обирають між собою координатора і починають творити.    

Прошу всіх зацікавлених у заснуванні української школи постіндустріального програмування викладати свої міркування тут у коментарях або у власних блогах.

Зголошуйтесь, творці нового світу! 

Попередні статті:


Гурт "Еней" (Польща). Вітре гнатий (2012)

Співайте, люди, ідемо разом з нами,
Для нас не страшні океани!
Нова є Польща і Україна
Нове майбутнє народила!
Синєє море, старіють вже Карпати,
Тому-то можна починати!
Літайте разом і вище неба,
Та напиймося з джерела!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Ласкаво просимо до церкви програмістів Aryan Softwerk

Стартап Aryan Softwerk запрошує ІТ-фахівців спільноти Народний Оглядач до освоєння ринку самоорганізації арійських церков

Метою «церкви програмістів» Aryan Softwerk є колективне досягнення Царства божого шляхом розробки софту для самоорганізації шляхетних духовних демосів – арійських церков. Розробка церковного софту –...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Усім, хто вже перейшов на Лінукс, пощастило. У них вже є встановлений пітон. Щоб перевірити його версію, можна в терміналі набрати команду:
python --version
Для командної розробки можна скористатись сервісом, де можна виконувати онлайн програми, написані на пітоні версії 3.4.

https://t.me/ETEPHET

Коментарі

Зображення користувача Амадео Райт.
0
Ще не підтримано

Ну як не вірити в чудеса , коли вони оточують нас у найнеочікуваніших місцях ? Не так давно думав, що вивчати: джаву , пітон , чи що інше ? Пройшов 30 уроків по джаві на codecademy.com , зупинився після 15-тої спроби написати код, коли зрозумів, що вони перечать самі собі (щоб пройти до наступного уроку потрібно було написати код з помилками , всупереч пройденому матеріалу) , бо сайт не "пускав" далі..А тут ще й бачив комент по порівнянню джави і пітона.. Друзі ! розслабтесь і насолоджуйтеся життям ,абстрагуйтесь і спостерігайте, як наш світ нам допомагає

Sapienti Sat

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Програмно-інформаційний комплекс "Демоси" - це і є те зерно, яке саме розмножуватиметься, саме пробиватиме собі дорогу і саме знаходитиме ресурси для розвитку.

Ми довго йшли до цього розуміння. Залишилося взяти і зробити.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Микола Стригунов.
0
Ще не підтримано

Де створене?

Якщо прагнеш чуда - створюй його!

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Усім, хто вже перейшов на Лінукс, пощастило. У них вже є встановлений пітон. Щоб перевірити його версію, можна в терміналі набрати команду:
python --version
Для командної розробки можна скористатись сервісом, де можна виконувати онлайн програми, написані на пітоні версії 3.4.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Доброслав Велесовий.
0
Ще не підтримано

Лінукс добре дружить з Пітоном, тому що багато програм для нього написані саме на цій мові.

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Отже, маємо ще одну причину для переходу на Лінукс. Одне притягується до іншого. Принцип цілісності.

Доброслав Велесовий каже:
Лінукс добре дружить з Пітоном, тому що багато програм для нього написані саме на цій мові.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!