Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 9
  • Переглядів: 9

Що таке Web 3.0: пояснення за 5 хвилин зі схемами і музикою

Категорія:

Наша розробка «Народного Оглядача» фактично є розробкою стандартних модулів для Web 3.0 – програмного забезпечення нової цивілізації. Те, що ми сьогодні робимо, потрібне не тільки нам, а й усій Україні, Міжмор’ю, Всесвіту.   

Словом Веб (від англ. WWWeb – World Wide Web – всесвітня павутина) позначають технології інформаційної взаємодії в Інтернеті.

Web 1.0: лінійна модель «сайт–користувач», одновимірна трансляція

Власник сайту є джерелом інформації, читач є її споживачем. Софт, який це забезпечує, називається Веб 1.0.

Зворотний зв’язок між сайтом і користувачами відсутній, хіба що можна написати листа в редакцію або зателефонувати (подібно як у читачів паперової газети).

Джерело «диктує», читач «виконує». Така собі «диктатура»,  одновимірна система 1D (від англ. dimensional –  вимірний). Слово «диктатура» вживається в первинному нейтральному сенсі. Прикладом «диктатури» є написання диктанту на шкільному уроці.  

Модель 1D реалізується у багатьох інформаційних та управлінських процесах. За цієї моделлю працюють відверто диктаторські, зокрема репресивні режими:

У репресивних режимах горизонтальні зв’язки між людьми сприймаються з підозрою. У технології Веб 1.0 вони взагалі відсутні. 

Web 2.0: соціальна площина, двовимірна взаємодія

Власник сайту керує інформацією, яку постачають користувачі згідно з правилами власника. Користувачі самостійно роблять публікації, пишуть коментарі, спілкуються між собою. Так працюють сучасні масові соціальні мережі.  

Зворотний зв’язок між сайтом і користувачами також відсутній, адже користувачі не формують правила.

Оскільки користувачі можуть висловитися у розмовах між собою, то у них виникає ілюзія, що цими розмовами – «вільним волевиявленням» – вони впливають на сайт. Проте початкова схема залишається такою ж самою: джерело «диктує», читач «виконує».

Web 2.0 вигідніший для власників сайту, ніж Web 1.0,  адже їм тепер не треба наповнювати сайт інформацією – цим займаються самі ж його користувачі.  

З погляду державної реалізації, Web 2.0 – це модель прихованої диктатури, яка ще позначається терміном «охлократія». Буквально цей термін означає «влада натовпу», проте натовпи не мають жодної спроможності до влади, тому охлократія – це влада над натовпом. Різновидом охлократії є сучасна олігархія – панування паразитичної верхівки, замасковане під «вільне волевиявлення». Оскільки правила встановлює олігархія, то результат цього волевиявлення точно прогнозований – це завжди «гра в одні ворота».

Визначальною властивістю натовпу є відсутність вертикальної організації. У натовпах усе відбувається в одній площині. Відповідно, маємо двовимірну державу 2D. Все, що піднімається над натовпом (у третій вимір), репресується диктаторською верхівкою або заглушується самим же натовпом, який у 2D-державах завжди є переважаючою більшістю.  

Та не все так погано: Web 2.0, забезпечуючи горизонтальне спілкування, створює передумови для формування вертикальної ієрархії. Але для цього потрібна інша інформаційна технологія.

Web 3.0: соціальний простір, тривимірна самоорганізація

Вищим рівнем Вебу є такий стан, коли користувачі сайту є його власниками і самі наповнюють його інформацією згідно з власними правилами. Для керування цим своїм інформаційним ресурсом вони свідомо і добровільно обирають органи управління і, за потреби, їх оперативно оновлюють.  Така інформаційна модель називається Web 3.0.  

Визначальними ознаками Web 3.0 є три «с»: самофінансування, самоорганізація і самокерованість – докладніше. Додатковими ознаками третього Вебу є  мобільність (зручність для роботи на смартфонах), масштабованість (легка розширюваність) та ігрофікованість (елементи ігрової змагальності).  

Соціальні 3D-мережі, сформовані за моделлю Web 3.0, набувають ознак колективного мозку, тому ще називаються соціальними нейромережами, або екомережами.

Держава, в якій органи влади формуються громадянами, називається республіка.

Республіка, сформована на основі демосів (природних еволюційних спільнот), називається демократичною республікою, або екодержавою.

Софт (комплекс програмних засобів), призначений для забезпечення життєдіяльності екомереж і екодержав, – це і є Web 3.0. Його ще треба створити.

Прикладом формування третього Веба є розробка «Народного Оглядача»: тут уже є Галія – система обміну соціальною енергією – і створена на її основі система голосування за публікації, коментарі та членів мережі енергообміну. Напрямки подальшого розвитку описані у статті Еволюція Народного Оглядача: від земноводного до небесного.

Усе це означає, що наша розробка «Народного Оглядача» фактично є розробкою стандартних модулів для Web 3.0 – програмного забезпечення майбутньої постіндустріальної цивілізації. Те, що ми сьогодні робимо, потрібне не тільки нам, а й усій Україні, Міжмор’ю, Всесвіту.   

Продовження: Демоси – антикорупційний софт Web 3.0 для ігрофікованої самоорганізації спільнот.

Uttara-Kuru: Winter Dance

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Цікаво, Ігоре чи ВУД творилася за моделею WEB 3,чи обидва ячища розвинулися побічно?

Чомусь галити не вдається: вічно з'являється білий квадратик начорному тлі...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Коментарі

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Цікаво, Ігоре чи ВУД творилася за моделею WEB 3,чи обидва ячища розвинулися побічно?

Чомусь галити не вдається: вічно з'являється білий квадратик начорному тлі...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Спочатку була розробка соціальної нейромережі ВУД, а потім з’ясував, що це третій Веб.

Для відновлення нормальної роботи треба вийти з НО (розлогінитись), почистити кеш і знову увійти (залогінитись).

Зірка Вітошинська каже:
Цікаво, Ігоре чи ВУД творилася за моделею WEB 3,чи обидва ячища розвинулися побічно?
Чомусь галити не вдається: вічно з'являється білий квадратик начорному тлі...

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Миро Продум.
0
Ще не підтримано

Web 3.0 - це могильщик корупційних систем. Він закриває усі щілини для паразитів. Тому його можна просувати як антикорупційний софт.

Освячуйся! Озброюйся! Плодися!