Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Представники операторів розповіли про досвід інших країн в сфері гемблінгу, який може бути корисним для України

Процес легалізації гемблінг-індустрії в Україні розпочався кілька років тому, давши старт створенню профільних органів, змінам в чинному законодавстві, запуску процедури ліцензування операторів тощо.

Сфера азартних ігор розвивається і поступово перетворюється на легальний бізнес, що працює з дотриманням всіх норм і правил, сплачує податки, отримує ліцензії, взаємодіє з іншими галузями. Проте чимало змін і важливих рішень ще попереду, тому для України корисним є міжнародний досвід. Як зазначає Антон Кучухідзе, багато світових трендів в гемблінг-індустрії вже реалізуються в Україні.

Мова йде про підвищення соціальної відповідальності, взаємодію операторів з ІТ-сектором, легалізацію сфери тощо. Є деякі і негативні світові тренди, які також прослідковуються в Україні – в першу чергу, це велика кількість нелегалів, які користуються низьким рівнем інформування населення та заохочують до гри клієнтів незаконними методами, що потім кидає «тінь» на всіх, хто легально працює в сфері.

Які тенденції інших країн варто взяти до уваги українській гральній індустрії

Представники гемблінг-операторів, що працюють в країні, мають власні уявлення про те, яким має бути український ринок і на які світові тренди корисно було б звернути увагу.

Цікавий досвід країн світу – на користь Україні:

  • Румунія – тут створено умови для формування принципів відповідальної гри, системи оподаткування, організації діяльності регуляторних органів, правил роботи з контентом.
  • Велика Британія – багато ресурсів приділяє відповідальній грі та піклуванню про гравців: тут реалізовано багатоступінчату верифікацію, працюють гарячі лінії, є певні обмеження в рекламі, правила щодо тривалості гри тощо. В країні протягом кількох десятків років створювали ефективне законодавство, досягли успіху в розробці справедливої податкової системи і тому гемблінг-індустрія є серйозним джерелом поповнення держбюджету, виступаючи в ролі виключно сфери розваг.
  • Німеччина – в країні створено певні правила для розробників ігор, що дає змогу покращити ігровий досвід, зробити більш ефективною взаємодію між гравцем та оператором. Наприклад, є вимоги щодо інформування клієнта про умови гри, зазначення найбільшого призу, демонстрації виграшних комбінацій та ін.
  • Мальта – є прикладом ефективної та вигідної для всіх учасників ринку системи оподаткування, яку могли б взяти українці за приклад під час створення власних законопроєктів. Також корисним стане вивчення податкового законодавства в сфері гемблінгу Чехії, країн Балтії.

Водночас не всюди сфера азартних ігор працює так, як належне. Є безліч країн, яким ще також потрібно працювати і їх досвід може стати антиприкладом, підсвітивши складні моменти та продемонструвавши помилки, яких варто не робити. Наприклад, рішення про повну заборону гемблінгу ще жодного разу не призвело до зниження кількості гравців, але стало поштовхом для виходу бізнесу в «тінь» і збільшення кількості нелегалів.

Наші інтереси: 

Спорт, гра, азарт.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи