Зображення користувача Антоніна Ансара.
Антоніна Ансара
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Переваги дистанційної шкільної освіти – практичний досвід з Центром освіти «Оптіма»

Світ:

У наш час інтернет-технологій багато аспектів  життя переносяться в мережу, прискорюючи тим самим темпи розвитку інформаційного суспільства і долаючи географічні бар’єри. Не стала виключенням і освіта. Зараз вже не обов’язково знаходитись поруч з викладачем. Можна жити в одному місті (чи навіть країні!), а навчатися в іншому.

Як мати дитини, яка три роки навчалася  в загальноосвітній школі, а зараз навчається в дистанційній, я можу з упевненістю сказати, що дистанційна освіта має безліч переваг над традиційною. Ось ті, які я встигла помітити за півроку навчання сина у дистанційній київській загальноосвітній школі «Optima» (https://optima.school/):

1. Вивільнилася значна кількість часу. Якщо пересічний  четвертокласник  зайнятий у школі приблизно 5 годин на день плюс до того він ще 2-3 години має виконувати домашні завдання, то в дистанційній – це 3-4,5 години (в залежності від розкладу), враховуючи те, що  домашні завдання окремо не виділяються, вони інтегровані в урок. Вільний час мій син використовує для відвідування п’яти гуртків, читання книжок, прогулянок.

2. Зручним є те, що графік навчання можна регулювати самостійно, наприклад, починати хоч із сьомої ранку. Можна рівномірно розподілити розумове та фізичне навантаження впродовж дня. Що стосується  уроків фізичної культури, то потрібно відвідувати якусь спортивну секцію. А в загальноосвітніх школах часто відбувається така ситуація, що фізкультуру в молодших класах веде той же самий  вчитель, що й усі інші предмети. Коли клас  з тридцяти п’яти учнів не встигає засвоїти новий матеріал з математики чи української мови, то «неважливі» предмети типу малювання  чи фізкультури просто забирають на те, щоб наздогнати основну  програму.

3. Батьки реально контролюють рівень навчальних матеріалів та якість засвоєння їх дитиною. Але тут  важливим компонентом є наявність вільного часу, власна відповідальність і свідомість батьків, а також самодисципліна.

4. Дистанційна школа зменшує страх  не впоратися із завданням (його завжди можна переробити), знімає страх перед вчителем (якщо той кричить, наприклад).

5. Дитина менше хворіє. У мене взагалі перестала.

6. Стосовно оплати: дистанційна освіта не є безкоштовною. На перший погляд, вартість навчання від 1,5 до 3 тисяч гривень на місяць видається надзвичайно високою, але дитині вже не потрібна шкільна форма, рюкзак, частина шкільного приладдя, гроші на перекуси в буфеті, придбання підручників,  ремонт класу, «подарунки школі»  і т.д. Для навчання потрібні комп’ютер, доступ до мережі  інтернет, кілька зошитів, ручки, олівці, приладдя для уроків праці та малювання. Різниця  в перерахунку на весь рік виходить не такою вже й значною.

7. Соціалізація дитини.   Соціалізація навіть в умовах дистанційної школи триває. Тільки це корисна соціалізація з можливістю вибіркового спілкування. У звичайній  школі дитина не має вибору. Вона змушена перебувати в оточенні щонайменше 30 дітей, більша частина яких їй може бути неприємна.  Є випадки булінгу як з боку дітей, так і, на жаль, з боку дорослих. Навчаючись дистанційно, дитина може спробувати себе в різних напрямках позашкільної діяльності в зручний для себе час.  У  гуртках та секціях збираються діти, які мають спільні інтереси.

У підсумку можу сказати, що дистанційна освіта ідеально підходить свідомим батькам із гнучким графіком роботи або фрилансерам (особливо на етапі початкової школи, коли дитині ще потрібна допомога дорослих у навчанні).

Надалі така система освіти вчить дитину відповідальності, виховує самодисципліну та вміння раціонально планувати, розподіляти свій час, виховує критичне мислення та дає навички самоосвіти. Вона стає першим щаблем у підготовці до дорослого життя.

Наші інтереси: 

Поширюємо досвід альтернативної освіти - для вільних і самостійних людей. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

усесвіт радіє, радіє земля, радіє такеє малеє як я!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Важлива перевага дистанційної освіти - відсутність примусової вакцинації.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Антоніна Ансара.
0
Ще не підтримано

Так, саме примусова вакцинація стала останньою краплею, поштовхом до переходу на дистанційне навчання.

Матеріалізацію гармонійної події здійснюю!

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

усесвіт радіє, радіє земля, радіє такеє малеє як я!

Зображення користувача Олена Каганець.
0
Ще не підтримано

Дуже цікаво! Дякую.

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

Для дистанційної освіти потрібні якісні методичні матеріали й бажання вчитись.

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Леонід Українець.
0
Ще не підтримано

А як виконують, наприклад, завдання з малювання в дистанційній школі?

https://t.me/ETEPHET

Зображення користувача Антоніна Ансара.
0
Ще не підтримано

Там з кожного предмету, з малювання у тому числі, є пояснення до уроку. Може бути і якесь навчальне відео, де покроково показують, як намалювати чи зліпити щось. А якщо мама - викладач художньої школи, то взагалі ніяких проблем немає)
Дитина малює роботу, потім її скануємо або фотографуємо і відсилаємо на перевірку.

Матеріалізацію гармонійної події здійснюю!