Зображення користувача Оксана Колосовська.
Оксана Колосовська
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Новозеландський стартап представив першого чатбота-політика

Видання Techinasia цікавиться, чи змогли б люди проголосувати за політика, який є не людиною, а чат-ботом. Саме такого створив стартап з Нової Зеландії. Алгоритм на ім’я SAM знає все про новини Нової Зеландії, про цифри і факти, і як справжній політик дає закінчені відповіді, уникаючи при цьому запитань.

Поки що SAM не має досвіду живого політика, але багатьом людям він вже припав до душі: принаймні він не здатний завдати шкоди.

На відміну від живих політиків, він завжди доступний для діалогу, написати йому може будь-хто, хто володіє англійською і має акаунт у Facebook. Бот готовий обговорити проблеми охорони здоров’я, освіти, соціальні проблеми або поговорити на будь-які інші теми.

При цьому важливо, що це буде не розлогий діалог про глобальне — він буде прив’язаний до реального життя в Новій Зеландії. Бот знає статистику, розбирається в поточному стані справ і готовий ділитися цим зі співрозмовником.

Очевидно, що SAM в сьогоднішньому його вигляді не здатний виконувати всіх функцій реального політика. Але проект, радше, ставить питання суспільству і змушує задуматися про майбутнє, про функції влади.

Це міркування авторів на тему того, що відбувається з політикою зараз і як вона трансформується потім. Є думка, що ШІ у політичних питаннях може забезпечити неупередженість.

Для алгоритму без бажань і пристрастей всі люди будуть однаково важливі — або на тому рівні, на якому це запрограмують. Але це піднімає вже інші питання, чи не передасть людина свої уявлення про світ і свої стереотипи алгоритму.

Наприклад, бот від Microsoft, здатний до самонавчання, всього за 24 години став расистом і сексистом. Тому SAM змушує задуматися про ідеального політика майбутнього: цифрового, неупередженого і справедливого. Сьогодні, коли справжній ШІ тільки формується, є шанс створити щось, що допоможе людям.

Якщо забути про філософський бік створення ШІ-політика, то розробники SAM кажуть, що вже сьогодні він здатний приносити реальну користь суспільству. На їхню думку, чат-бот хороший інструмент для збору статистики та врахування громадської думки.

У розмові з алгоритмом про нагальні проблеми людина може висловлювати важливі питання, що хвилюють її. Якщо аналізувати ці дані, то реальна людська влада може скорочувати розрив з суспільством, вирішувати дійсно важливі проблеми.

Чат-бот може стати посередником між політиками і народом. У цьому вже зараз може бути його важлива політична роль. Творці говорять, що вибори в Новій Зеландії пройдуть в 2020 році. Вони впевнені, що до того часу бот стане більш просунутим і теоретично зможе спробувати балотуватися.

Це важливий етап для політики, тому що суспільство чекає тільки політичний морок, поки в 21 столітті керують методами з 19, вважають в компанії.

Наші інтереси: 

Принаймні розбирається в новинах і орієнтується у статистиці...

Час змінювати політикум!

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Доповню статтю посиланням на відео. Дуже дивно, що під цим відео, яке було опубліковане два тижні тому, лише чотири коментарі після 35 тисяч переглядів.

Вірю в те, що розумію.

Коментарі

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Доповню статтю посиланням на відео. Дуже дивно, що під цим відео, яке було опубліковане два тижні тому, лише чотири коментарі після 35 тисяч переглядів.

Вірю в те, що розумію.