Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 17
  • Переглядів: 21

Норвегія буде платити українцям 1500 євро, аби вони поверталися в Україну

Категорія:

Українці масово їдуть до Норвегії – в останні тижні до цієї країни стало прибувати все більше і більше українських біженців. Це – безпрецедентна ситуація для Норвегії розселити таку кількість біженців за такий короткий час.

Біженці з України, які користуються колективним захистом у Норвегії, можуть отримати допомогу для повернення додому. Норвегія виділяє для них підтримку у 1500 євро, йдеться на сайті Директорату імміграції Норвегії (UDI). Заяву на добровільне повернення та копії квитків слід подати за 16 тижнів до виїзду в Україну.

З початку повномасштабної війни в Україні до Норвегії прибуло понад 63 тис. українців. Це створило безпрецедентний виклик для національної системи обробки та розселення біженців. Кількість шукачів притулку з України продовжує зростати, йдеться у статті "Норвегія намагається впоратися зі збільшенням кількості біженців в Україні" на Life in Norway.

UDI визнав необхідність збільшення потужностей з прийому біженців майже на 3 тисячі місць у зв'язку зі збільшенням кількості прибулих з України. Дві третини цих біженців прибули безпосередньо з України, тоді як близько третини перебували в іншій європейській країні до того, як попрямували до Норвегії.

"Норвегія є країною Північної Європи з найбільшою кількістю прибулих з України. За останні чотири тижні близько 60% усіх українців, які прибули до Скандинавського регіону, обрали Норвегію своїм пунктом призначення", – заявив Фроде Форфанг (Frode Forfang), директор UDI.

Нинішня ситуація означає, що Національний центр прибуття в Роде працює на повну потужність. ІМІ уважно стежить за ситуацією і вживає заходів для розширення можливостей прийому біженців.

За попередніми оцінками Національного комітету з питань прийому та розселення біженців, у 2024 році необхідно розселити 35 тисяч біженців, але ця цифра може змінитися, якщо будуть прибувати ще.

У публікації зазначається, що це – безпрецедентна ситуація для Норвегії розселити таку кількість біженців за такий короткий час.

"Щоб досягти успіху в інтеграції такої великої кількості біженців так швидко, дуже важливо, щоб якомога більше з них стали робочою силою. Це забезпечує фінансову незалежність і полегшує вивчення норвезької мови, що приносить користь як окремій людині, так і суспільству в цілому", – зауважує голова Директорату іміграції та різноманітності (Directorate of Integration and Diversity) Лібе Рібер-Мох (Libe Rieber-Mohn).

Процес працевлаштування є ключовим для великої кількості українців, які прибули у 2022 та першій половині 2023 року, багато з них наразі беруть участь у підготовчих програмах. Значна частина з них завершить ці програми наступної осені та, як очікується, приєднається до робочої сили країни.

Наші інтереси: 

Розуміємо, що багато українців користуються ухваленими європейськими країнами законами щодо спрощеного прийому українців, які "тікають від війни", і їдуть з України. Українці зрозуміли, де більше платять, і їдуть в більш заможні країни. Так, нещодавно намітилася тенденція, що українці масово виїжджають з Польщі до Німеччини (де платять по 500 євро на особу в місяць і оплачують житло). Тепер бачимо, що наші "біженці" ломанулися до Норвегії. Слід також розуміти, що з усіх українських біженців великий відсоток тих, хто, маючи український паспорт виїхав з давно окупованих територій Донецької та Луганської областей (вони навіть записують відео і розповідають, як заїхати до Норвегії).

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи