Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Москва вимагає від Пекіна збільшити допомогу. Китай боїться санкцій

Категорія:

Кремль щонайменше двічі чинив тиск на китайських чиновників, щоб вони довели свої заяви про "безмежне" партнерство. Глава КНР, за інформацією журналістів, доручив найближчим радникам вигадати шляхи допомоги РФ в обхід санкцій Заходу.

22060304.jpg

Фото: National interest

Російська влада в останні тижні просила Китай збільшити підтримку, закликаючи продемонструвати своє "безмежне" партнерство, про яке вони домовилися за кілька тижнів до початку повномасштабної війни РФ в Україні.

Про це пише американська газета The Washington Post із посиланням на китайських та американських чиновників, повідомляє Фокус.

РФ наполягає на збереженні торгових зобов'язань, які були до її вторгнення 24 лютого в Україну, на фінансовій та технологічній підтримці, на яку зараз поширюються санкції США й інших країн, пише видання.

"Китай чітко висловив позицію щодо ситуації в Україні та санкцій проти Росії. Ми розуміємо скрутне становище Москви, але не можемо ігнорувати власне становище. Китай завжди діятиме на користь китайського народу", – сказав співрозмовник у Пекіні, знайомий з дискусіями.

Цілі Китаю суперечливі

Глава КНР Сі Цзіньпін доручив найближчим радникам вигадати, як можна допомогти Росії фінансово без порушення санкцій. Офіційний представник США заявив, що Китай намагався знайти "інші можливості" для підтримки Росії дипломатичним шляхом і за допомогою спільних військових навчань.

"Це було важко і цього недостатньо з російської точки зору. Китай намагається бути з Росією, публічно заявляти про нейтралітет і не наражатися на фінансову небезпеку. Більшість з цих цілей суперечливі. Їх важко виконувати одночасно", – сказав високопоставлений американський чиновник.

"Проблема не в тому, хто допоможе Росії обійти санкції, а в тому, що нормальному економічному та торговому обміну між Росією і Китаєм було завдано невиправданих збитків. Санкції створили програшну ситуацію для всіх сторін і погіршили без того складну світову економіку", – заявив представник посольства Китаю у Вашингтоні Лю Пен'юй.

Китай побоюється, що за допомогу Росії Захід відріже доступ до найважливіших технологій – напівпровідників та аерокосмічного обладнання і завдасть удару по фінансовій системі. Постачання китайської техніки в Росію – смартфони, ноутбуки та телекомунікаційне обладнання різко скоротилися після початку війни.

"Сполучені Штати та Європа сподіваються, що Китай змусять обирати між Росією та Заходом. Але у Китаю є конкурентні інтереси. Практично неможливо змусити їх поставити свою давню підтримку територіальної цілісності та суверенітету вище відносин з РФ", – вважає директор азійської програми німецького фонду Маршал США Бонні Глейзер.

Директор програми Східної Азії в центрі Стімсона Юн Сун вважає, що ціль підтримки Росії полягає в тому, щоб вона була з Китаєм у стратегічному союзі проти США. Але дотримуючись західних санкцій, Пекін ризикує підірвати відносини з Москвою.

Великі проєкти РФ та Китаю

У китайських тендерних документах, з якими ознайомилося видання, йдеться про фінансування Китаєм будівництва газопроводу "Східний маршрут" від початку війни в Україні. Очікується, що до 2025 року ним поставлятимуть 18,9 млрд кубометрів російського газу в китайський регіон дельти Янцзи.

Китайський інститут атомної енергії у квітні придбав нові послуги й обладнання у російського центру атомного машинобудування "ОКБМ імені І. І. Африкантова" для ядерного проєкту Китайського експериментального реактора, що будується в Росії, на швидких нейтронах (CEFR).

Крім цього, Китай закупив у російської держкорпорації "Росатом" нові матеріали та послуги для Тяньванської АЕС, китайсько-російського проєкту в провінції Цзянсу.

Пекін доручив муніципальним і провінційним урядам країни запустити проєкти з розширення торгових і фінансових зв'язків з Росією та Білоруссю, заявили пекінські чиновники.

Тендерні документи та контракти за квітень та травень показують, що китайські компанії постачали обладнання до китайсько-білоруського індустріального парку "Великий камінь". Понад половина компаній у парку фінансуються Китаєм.

Наші інтереси: 

У світі відбувається велика геополітична баталія. Де і з ким буде Китай для України дуже важливо.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи