Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Карантин на Херсонщині: непродумано жорсткі санкції обернулися непоправними збитками для селян

Світ:

Раніше на чотирьох гектарах площі стратегічно важливої торгової «точки» Херсонської області закуповували ранні овочі та фрукти практично всі супермаркети України. А відтепер тут виросли гігантські гори з гнилої городини. Терикони гнилої першої зелені, капусти та редиски «прикрасили» Херсонську область після того, як комісія з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації через коронавірус заборонила роботу оптового овочевого ринку в селі Великі Копані.

20041901.jpg

Карантин у Великих Копанях обернувся непоправними збитками для селян, а тони редиски їдять свині
Карантин у Великих Копанях обернувся непоправними збитками для селян, а тони редиски їдять свині

Його прикрили через начебто антисанітарію та наявність грубих порушень, що могли спричинити спалах небезпечної хвороби COVID-19 не лише у межах Херсонщини, а й по всіх регіонах України. Але непродумано жорсткі санкції обернулися непоправними збитками для селян, пише Україна молода.

"Дві тонни нерозпроданої редиски довелося звалити до траншеї та засипати зверху землею, — скаржиться фермер Роман Лобанов. — Продавати овочі та зелень через соціальні мережі нереально. Бо розсилати у посилках по 2-3 кілограми — собі на збиток, а закуповувати ранні овочі тоннами прості люди точно не зацікавлені".

"Ми щодня проводили дезінфекцію всієї території, роздавали людям маски та антисептики, у чому причина закриття, я просто не розумію, — обурюється діями контролерів власник ринку «Нежданий» Федір Негой. — Нам попередньо пообіцяли відкрити ринок із 15 квітня, але кожен день простою для селян — це збитки на десятки тисяч гривень".

Закриття одного з найбільших оптових ринків України обернулося соціальною напругою для тисяч реалізаторів, покупців та місцевих фермерів, які працюють на ринку. У розпачі селяни шикуються уздовж трас міжнародного значення та намагаються продати за безцінь автомобілістам те, що раніше охоче забирали за доброю ціною великі супермаркети з усієї країни.

Але більша частина врожаю 2020 усе ж таки відправляється на смітник, а жителі Херсонської області змушені щодня рахувати збитки.

"Селяни влізли у борги та кредити, а тепер просто розоряються через карантин, — каже фермер із села Малі Копані Юрій Бєляєв. — Коли відкриється ринок — невідомо, але багато місцевих жителів уже збанкрутували, адже термін зберігання першої зелені та молодих овочів дуже короткий...".

Контролюючі органи мотивують рішення порушеннями карантину, зокрема: недотриманням дистанції між торговими точками, браком захисних масок у продавців та покупців, відсутністю рукавичок та окулярів. Повідомили, що на оптовому ринку незаконно працювали кафе, при цьому дезінфекція усієї території ринку не проводилася, засоби для гігієни рук були відсутні, контроль за рухом транспорту та температурний контроль не проводили.

Заступник голови Херсонської ОДА Вадим Чабан повідомив, що обласна влада розуміє серйозність ситуації та зацікавлена відновити роботу ринку «Нежданий» найближчими днями.

А ось фермери та аграрії чесно попереджають: у наступному році овочів та фруктів українці отримають значно менше, адже через теперішнє псування ранніх овочів та зелені багатьом просто ні за що буде купувати насіння та вирощувати новий урожай. 

До речі, фермери Закарпаття також потерпають від карантину. Продукцію – а це капуста, редиска, огірки просто нема, куди подіти. Склалася ситуація: з одного боку є попит, з іншого – товар, але ланцюг постачання розірваний, пише 0312.ua

Фермери сподіваються на підтримку з боку держави, як це відбувається у країнах ЄС. У той час, поки у супермаркетах продовжує зростати вартість привозних овочів із-за кордону, власна екологічно вирощена продукція викидається.

Наші інтереси: 

Розуміти, що безглузді і непродумані дії влади спричинили злочин. І цей злочин не тільки економічний.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це диверсія і саботаж. За підривну діяльність у тилу під час війни мають відповісти і організатори протизаконного карантину, і найбільш нарвані виконавці.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це диверсія і саботаж. За підривну діяльність у тилу під час війни мають відповісти і організатори протизаконного карантину, і найбільш нарвані виконавці.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Марія Бджілка.
0
Ще не підтримано

Це все виглядає як цілеспрямоване знищення дрібного фермерства. Натомість ці ніші з охотою будуть готові зайняти агрохолдинги.

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

До речі, мій друг вирощує органічні огірки на Борщівщині, продає і пересилає по пошті. Ми у Тернополі з друзями і знайомими компонуємось, замовляємо великі партії а потім розбираємо кому скільки.
Огірки приїжджають свіжими і дуже смачними, адже він їх зриває і зразу відправляє.
Інформація у фейсбук
Можете і ви замовляти, ціна вельми хороша.
Залишу номер його телефону: 0961342418 Василь

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Життя примусить багатьох виробників і споживачів перебудуватися і працювати напряму - без ринків і супермаркетів.

Але це добре спрацює тоді, коли споживачами будуть організовані групи.

Проте споживачем може бути й окрема сім’я, яка щотижня отримуватиме з села посилку з продуктовим набором. Для цього вже мають об’єднуватися виробники - для спільного формування такого набору.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Ідеї створення демосів, і взагалі структуризації суспільства, що відомі гравцям НО стали дуже на часі. Наприклад якби вони масово реалізувались ще кілька років тому, або принаймні рік, то економіка би майже не відчула жодних потрясінь. Демоси, що виробляють продукцію і є в контакті з іншими демосами, мали би налагоджену систему постачання за принципом "свій до свого по своє", і навіть би не помітили "відтинання" такої ланки постачання як ринки, наприклад.
По суті люди після всього, що сталось переосмислили стан справ, і тепер краще зрозуміють для чого об'єднуватись у демоси. Це типу стало питанням виживання...
Творення демосів у контексті останніх подій набуло нової актуальності! Творимо!