Зображення користувача Альберт Саїн.
Альберт Саїн
  • Відвідувань: 41
  • Переглядів: 41

Холерик – хто він?

Енергійний холерик – це така рухлива особистість, яка як лицар Дон Кіхот Ла-Манський, задумавши неможливе, кинеться до недосяжних зірок із порожніми, розпростертими руками. Він відчуває так, як це описав Роберт Браунінг:

«Наші бажання простягаються набагато далі, ніж наші руки, для чого ж тоді треба було б небо?» Енергійний холерик йде вперед, досягає мети і пожинає успіх. Якщо сангвінік воліє говорити, меланхолік – думати, то холерик вважає за краще діяти. Серед всіх інших, цей тип темпераменту зрозуміти найлегше і найлегше ужитися з ним, потрібно всього лише беззаперечно виконувати його один єдиний наказ: роби все негайно, тут, і так, як я хочу цього!

Енергійний холерик схожий на популярного сангвініка тільки в тому, що обидва вони особистості відкриті та оптимістичні. Холерик з усіма спілкується відкрито, і знає, що все буде в порядку до тих пір, поки він керує ситуацією. Він здатний добитися від людей більшого, ніж представники будь-якого іншого типу темпераменту, і завжди чітко і ясно викладає свою точку зору. Його цілеспрямованість і вроджена здатність до керівництва зроблять його успішним в будь-якій обраній ним сфері діяльності. Як правило, більшість політиків, по природі своїй, є енергійними холериками.

Наприклад, газети писали про Маргарет Тетчер: видатна, правляча, королівська, здатна приймати рішення, змагальна натура, більш тверда, більш безпосередня, яка пройшла випробування, агресивна тактика, не сприймає чужої точки зору. Із цих характеристик можна зробити висновок, що пані Тетчер – жінка холеричного типу темпераменту. Про неї говорили, що вона «залізна леді, одягається в яскраві кольори й говорить переконливо». Тобто динамічна жінка, яка випромінює впевненість у собі і готовність до лідерства.

 

Дитина-холерик

Схильність енергійного холерика до командування і панування виявляється ще в дуже ранньому віці. Природжені лідери крізь грати ліжечка вивчають можливість взяти від матері владу в свої руки. Питання полягає не в тому, чи перейде влада в їх руки, а в тому, коли це станеться. Вони дають зрозуміти своїм батькам, чого вони чекають від життя, з дитячого віку потребують виконання своїх прав і в інтересах досягнення мети підвищують свій голос або впадають у гнів. Малюки з рішучим характером не слухаються своїх матерів; вони приймають рішення замість всієї родини, і, будучи ще в зовсім юному віці, командують в будинку.

 

Природжений керівник

У непередбачених ситуаціях енергійний холерик завжди бере керівництво ситуацією на себе. Сенс його існування – зміни. Енергійний холерик з одержимістю намагається повернути все в звичайну колію і зміните на хороше все те погане, яке повісили на його шию слабкі й безпорадні. Він негайно стає на чолі добрих справ і благодійних акцій. Його ніколи не можна уявити байдужим, він завжди турботливий і впевнений.

 

Рішучий і вольовий

Кожна організація, фірма чи сім’я потребує вольової сили і рішучості, які повною мірою притаманні енергійному холерикові. Там, де інші не здатні прийняти будь-яке рішення, холерична натура приймає рішення негайно. Він вирішить усі проблеми і заощадить масу часу, незважаючи на те, що не всім може сподобатися прийняте ним рішення.

Енергійний холерик бере на себе важку роль. Він знає всі відповіді, знає, що потрібно робити, здатний приймати швидкі рішення, витягне кожного, що сів в калюжу – і, тим не менш, він все одно не популярний, тому що самовпевнений. Його вибаглива поведінка вселяє невпевненість в інших, а його здатність до керівництва багато хто сприймає як тон керівника. Після ознайомлення з типами темпераменту, енергійний холерик може спробувати трохи стримати свою активність, після чого, інші з радістю та без заперечень будуть виконувати його керівні вказівки.

 

Здатний керувати чим завгодно

Енергійний холерик де завгодно може взяти кермо влади в свої руки і не має значення, чи знає він правила гри. Енергійний холерик має природжену здатність піднятися на саму вершину і взяти кермо влади в свої руки. Він навіть у зовсім незнайомій йому ситуації завжди хапається за штурвал.

Енергійні холерики само собою зрозумілим чином знаходять практичні рішення на виникаючі життєві питання, і навіть не можуть уявити собі, чому це інші не можуть прийняти правильне рішення.

 

Цілеспрямований

Енергійний холерик, перш за все, прагне досягти мети, а не задовольнити бажання оточуючих. Це одночасно і перевага, і недолік тому, що до вершини він приходить один. Енергійні холерики завжди працюють більш ефективно, якщо інші не стоять у них на шляху. Часто вони стають самотніми, не свідомо, а тільки тому, що ніхто не здатний йти в ногу разом з ними. Вони навіть і не приховують, що інші лише стримують їх у просуванні вперед.

 

Хороший організатор

Для досягнення мети, чи то на роботі чи в сім’ї, організованість є обов’язковою необхідністю. Той, хто не знає куди йде, ніколи туди й не дійде. Енергійний холерик – майстер швидкої і ефективної організації.

 

Розподіляє обов’язки

Найсильнішою стороною особистості енергійного холерика є те, що завдяки своїм організаторським здібностям він може досягти більшого, ніж будь-хто інший. Зіткнувшись з якимось завданням, він абсолютно точно знає, як потрібно підійти до його вирішення і подумки розбиває завдання на окремі частини. Він чітко знає, на яку допомогу може розраховувати і швидко розподіляє обов’язки серед учасників. Навіть ледачих роззяв він залучить в роботу (тому що вважає, що краще нехай кожен працює, ніж вештається).

Деякі енергійні холерики настільки судорожно намагаються утримати в руках кермо влади, що доручають виконувати тільки «нудну» – неважливу роботу, залишаючи собі виконання роботи по суті. У більш широкому сенсі, ця відданість до керівництва може перешкодити тому, що б інші могли зробити стільки, скільки вони б могли зробити тоді, коли він навчився би поводитися з людьми і розумніше розподіляти обов’язки між ними.

 

Перешкоди тільки збільшують його запал

Енергійний холерик любить прагнути не тільки до мети, але й перешкоди реально збільшують його одержимість щодо цієї мети. Якщо популярний сангвінік, почавши виконання якоїсь роботи, раптом дізнається, що ця робота нездійсненна, він подякує за корисну пораду – і припинить подальші зусилля. Ідеальний меланхолік пошкодує про витрачений на попередні приготування час, а миролюбний флегматик буде радий тому, що справу неможливо довести до кінця, адже вона здавалася такою виснажливою із самого початку. Але, якщо енергійному холерикові скажуть про те, що щось неможливе, це тільки збільшить його запал.

Серед енергійних холериків, зокрема, багато професійних спортсменів саме тому, що вони обожнюють випробовувати свої здібності. У інших, напевно, душа йде в п’яти, коли в очі їм вовчим поглядом дивляться одинадцять міцних чоловіків (як в американському футболі), енергійного ж холерика охоплює азарт і він з головою кидається в запал змагання. Чи то чоловік, чи то жінка, але енергійний холерик не відчуває нестачі в звіриному інстинкті, бажанні використовувати можливість, яка піднесе його на вершини сучасного ділового життя. Його не відлякує критика, він не впадає у відчай від незацікавленості. Він спрямовує свій погляд на мету, а перешкоди на шляху тільки підвищують його запал.

 

Не дуже потребує друзів

Популярний сангвінік потребує друзів тому, що у нього постійно повинна бути аудиторія вдячних слухачів, ідеальний меланхолік повинен мати друзів з метою підтримки, енергійному холерикові ж не потрібен ніхто. У нього є свої плани, світське життя він вважає марним витрачанням часу, яке ні до чого не призводить. Однак колективну роботу він виконує з задоволенням, оскільки в ній він переслідує свою мету, наприклад, з готовністю візьметься за організацію якогось фонду, але не має жодного бажання на порожню балаканину про його роботу.

 

Зазвичай він має рацію

Із «вбудованою в нього антеною» аналізує стан ситуації, і висловлює свою думку тільки тоді, коли впевнений, що правий. Це дуже цінна риса, але дуже часто оточення енергійного холерика все ж таки не цінує її.

Сутність енергійного холерика просто гине без неординарних ситуацій, непередбачені ситуації можуть направити його діяльність у зовсім нове русло.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи