Зображення користувача Олена Каганець.
Олена Каганець
  • Відвідувань: 1
  • Переглядів: 1

Майбутні лідери світової економіки (аналітичне дослідження) - Foreign Affairs (США)

Економічне зростання в країнах, що розвиваються, стимулює попит на продукцію, вироблену в розвинених країнах. Торгівля послугами - на підйомі. Компанії розміщують виробництво ближче до своїх клієнтів, щоб швидше реагувати на зміни попиту. Автоматизація виробництва знизила темп постійного пошуку людей, які хочуть працювати за все нижчу заробітну плату. А те, якими складними стають сучасні товари, означає, що розробка, дизайн і технічне обслуговування стають важливішими, ніж саме виробництво.

19070603.jpg

Back in business: at an Amazon warehouse in Florence, New Jersey/ REDUX

Глобалізація перетворюється на користь для багатих країн - пише Foreign Affairs.

Всі ці тенденції грають на руку сильних сторін розвинених країн, де кваліфікована робоча сила, серйозний капітал, величезна клієнтська база і цілі кластери високотехнологічних компаній працюють разом на сучасну економіку.

Країни із середнім рівнем доходу, такі як Китай і Мексика, також можуть отримати вигоду з наступного етапу глобалізації (хоча зміна структури торгівлі і інвестицій може залишити за бортом частину їхньої робочої сили, як це відбувається в багатьох країнах останні два десятиліття). При цьому головна перевага найбільш бідних країн - дешева робоча сила - на очах буде втрачати свою цінність.

Багаті країни вибрали надзвичайно невдалий час, щоб почати відгороджуватися від торгівлі, інвестицій та імміграції. Замість того, щоб спалювати мости зараз, коли переваги глобалізації почали повертатися в розвинений світ, їм варто було б навчитися отримувати вигоду з цих мінливих моделей глобалізації. Зробити так, щоб вигідно було всім, а не тільки тим, хто вже успішний, буде непростим завданням. Але є один надійний спосіб переконатися в тому, що всі втратять: багатим країнам лише потрібно відвернутися від відкритого світу тоді, коли вони стають його господарями.

У 1990-х і на початку нинішнього століття стрімко розвивалася торгівля, особливо промисловими товарами і природними ресурсами. Вступ Китаю до Світової організації торгівлі в 2001 році допоміг створити величезний новий центр для виробництва трудомістких товарів.

Цифрова революція дозволила багатонаціональним компаніям розширити ланцюжки поставок по всьому світу. Цей сплеск глобалізації частково був викликаний торгівлею проміжними товарами, такими як сировина і комп'ютерні мікросхеми, номінальна вартість яких потроїлася - з 2,5 трильйона доларів в 1995 році до 7,5 трильйона доларів в 2007 році. За цей період загальна вартість товарів, що продаються щороку, росла більш ніж удвічі швидше, ніж світовий ВВП.

Потім настав Великий економічний спад. Глобальні торгові потоки різко скоротилися. Більшість аналітиків передбачали, що як тільки почнеться поступове відновлення світової економіки, торгівля відновиться. Вони помилялися.

З 2007 по 2017 роки експорт скоротився з 28% до 23% світового валового продукту. Спад був найбільш відчутний щодо зовнішньо-торгових товарів зі складними глобальними ланцюжками доданої вартості, таких як комп'ютери, електроніка, транспортні засоби та хімікати.

Через десятиліття після Великого спаду стає очевидним, що торгівля не повертається до своїх колишніх моделей і темпів зростання.

Торгівля послугами займе небувалу частку в світовій економіці.

Почасти це відбувається тому, що розстановка сил у світовій економіці змінюється в міру того, як Китай та інші країни з ринками, що розвиваються, досягають наступної стадії розвитку.

Після того, як протягом кількох десятиліть країни, що розвиваються, брали участь у світовій торгівлі в основному у якості виробників, вони наразі стають основними двигунами попиту в світі.

Наприклад, в 2016 році автовиробники продали на 40% автомобілів більше в Китаї, ніж в Європі. Очікується, що до 2025 року ринки, що розвиваються, будуть споживати дві третини світових промислових товарів, а до 2030 року вони будуть споживати більше половини всіх товарів.

Зростаючий попит Китаю означає, що там продається більше товарів місцевого виробництва. У 2007 році Китай експортував 55% споживчих електронних товарів і 37% виробленого ним текстилю; у 2017 році ці цифри становили 29% і 17% відповідно. Інші країни з економікою, що розвивається, йдуть тим самим шляхом.

Крім того, країни, що розвиваються, тепер менше покладаються на проміжний імпорт. Китай вперше вийшов на світову торгову арену в 1990-х роках, імпортуючи сировину і комплектуючі, які потім переробляв в готову продукцію для експорту. Але все змінилося. У деяких секторах, включаючи комп'ютери, електроніку, транспортні засоби та обладнання, Китай тепер виробляє набагато складніші компоненти в значно ширшому асортименті, ніж два десятиліття тому.

Торгівля все сильніше концентрується в певних регіонах, особливо в Європі й Азії. Почасти це є результатом більш високого внутрішнього попиту з боку країн з ринком, що формується, але це також обумовлено збільшеною важливістю швидкості.

Близькість до споживачів дозволяє компаніям швидше реагувати на мінливий попит і нові тенденції.

Багато компаній створюють регіональні ланцюжки поставок поруч з кожним зі своїх основних ринків. Наприклад, компанія «Адідас» (Adidas) вважала за краще розмістити автоматизовані фабрики (так звані Speedfactories) для виробництва нового взуття в Німеччині і США, а не в звичних для неї місцях в Індонезії. Компанія «Зара» (Zara) - піонер індустрії «швидкої моди» - оновлює асортимент товарів в магазинах двічі на тиждень. Більше половини з декількох тисяч постачальників компанії зосереджені в Марокко, Португалії, Іспанії та Туреччини, де вони можуть обслуговувати європейський і американський ринки. Шлях нового дизайну «Зара» від креслярської дошки до магазину на Манхеттені займає 25 днів.

Розвиток нових технологій, зростання рівня проникнення інтернету і поява штучного інтелекту також змінюють структуру торгівлі.

З 2005 по 2017 рік обсяг даних, переданих через кордони кожну секунду, збільшився в 148 разів. Доступність дешевого і швидкого цифрового зв'язку сприяла зростанню торгівлі. Платформи електронної комерції дозволяють покупцям і продавцям легше знаходити один одного. Пристрої з розумними технологіями - повсякденні продукти з підключенням до інтернету - дозволяють компаніям відстежувати свої ланцюжки поставок по всьому світу і контролювати їх.

Проте не всі нові технології ведуть до зростання торгівлі. Деякі, такі як робототехніка, автоматизація, штучний інтелект і тривимірний друк, змінюють природу торгових потоків, але не збільшують загальний обсяг торгівлі.

Фабрики десятиліттями використовували роботів, але тільки для виконання рутинних завдань. 

Тепер нові технологічні досягнення, такі як зір на основі штучного інтелекту, розуміння мови і дрібна моторика, дозволяють виробничим роботам виконувати завдання, які раніше були їм недоступні. Вони можуть збирати складні компоненти і починають працювати з делікатними матеріалами, такими як текстиль.

Розквіт автоматизації означає, що компаніям не потрібно турбуватися про вартість робочої сили при виборі місця для інвестування.

В останні десятиліття компанії прагнули знайти низькооплачувану робочу силу, навіть якщо для цього доводилося створювати довгі і складні ланцюжки поставок. Ця модель вже не є домінуючою: сьогодні тільки 18% всієї торгівлі товарами включає експорт з країни з низькою заробітною платою в країну з високою заробітною платою.

Тепер важливі інші чинники, такі як доступ до ресурсів, швидкість, з якою фірми можуть доставляти свою продукцію споживачам, і навички, наявні у працівників. Компанії будують повністю автоматизовані фабрики з виробництва текстилю, одягу, взуття та іграшок - трудомістких товарів, які дозволили Китаю та іншим країнам, що розвиваються, зайняти своє місце в світовому виробництві.

Експорт з країн з низькою заробітною платою в країни з високою заробітною платою скоротився з 55% всього експорту цих видів дешевих трудомістких товарів у 2007 році до 43% в 2017 році.

Торгівля товарами, можливо, і сповільнюється по відношенню до глобального економічного зростання, але торгівля послугами - ні.

З 2007 року світова торгівля послугами росла більш ніж на 60% швидше, ніж світова торгівля товарами. Торгівля в деяких секторах, включаючи телекомунікації, інформаційні технології, бізнес-послуги та інтелектуальну власність, в даний час зростає в два-три рази швидше, ніж торгівля товарами.

У 2017 році обсяг світової торгівлі послугами склав 5,1 трильйона доларів, що набагато менше, ніж 17,3 трильйона доларів товарів, які продаються в усьому світі. Однак ці цифри занижені. Національні системи бухгалтерського обліку, наприклад, не відокремлюють науково-дослідні розробки, дизайн, продажу та маркетинг, а також послуги з обробки документів від фізичного виробництва товарів. З урахуванням цього послуги становлять майже третину вартості промислових товарів, що продаються. І компанії все частіше звертаються до іноземних постачальників цих послуг. Хоча послуги, що піддаються безпосередньому виміру, складають тільки 23% від загального обсягу торгівлі. На  сьогодні на послуги припадає 45% доданої вартості товарів, що продаються.

Торгівля послугами буде займати все більшу частку в світовій економіці, оскільки виробники і роздрібні продавці тепер готові надати споживачам цілий спектр нових послуг, а не тільки товари.

Наприклад, виробники легкових і вантажних автомобілів встановлюють партнерські відносини з компаніями, які розробляють технології автономного водіння, здають в оренду автомобілі або надають послуги каршерінга, передбачаючи відхід від традиційної моделі одноразових покупок транспортних засобів. Хмарна обробка даних популяризувала модель оплати за фактом споживання і підписку на зберігання і програмне забезпечення, звільняючи користувачів від великих інвестицій у власне обладнання. Надшвидкі бездротові мережі 5G подарують компаніям нові способи надання послуг, такі як хірургічні операції, що виконуються роботами з дистанційним управлінням, і віддалене обслуговування інфраструктури, яке стало можливим завдяки відтворенню віртуальної моделі відповідного місця.

Протягом десятків років виробничі фірми створювали фізичні об'єкти. Сьогодні це вже не обов'язково. Деякі багатонаціональні компанії, в тому числі «Еппл» (Apple) і багато фармацевтичних фірм перетворилися у «віртуальних виробників» - компанії, які розробляють, продають і поширюють продукт, але покладаються на підрядників, які його насправді виробляють.

Ці зміни відображають більш масштабний зсув в бік нематеріальних товарів. У багатьох галузях науково-дослідні розробки, маркетинг, дистрибуція і післяпродажне обслуговування в даний час створюють більшу вартість, ніж реальні товари, і вони розвиваються швидше.

Економіст Керол Коррадо (Carol Corrado) показала, що щорічні інвестиції фірм в нематеріальні активи, такі як програмне забезпечення, бренди і інтелектуальна власність, перевищують їхні інвестиції в будівництво, обладнання та інші фізичні активи.

Частково це пов'язано з тим, що продукти стали більш складними. Наприклад, зараз на програмне забезпечення припадає 10% вартості нових автомобілів, і, згідно з прогнозом компанії «Маккінзі» (McKinsey) очікується, що ця частка зросте до 30% до 2030 року.

Товари і раніше мають значення. Компанії, як і раніше, змушені переміщати товари через кордони, хай навіть в їхньому виробництві послуги стали грати більш значиму роль. Мита на товари порушують і знижують продуктивність. Мита на проміжні товари збільшують витрати для виробників і призводять до свого роду подвійного оподаткування кінцевого експорту. Словом, підстави на користь вільної торгівлі сьогодні так само сильні, як і три десятиліття тому.

Американці і європейці середнього класу понесли основний тягар втрати робочих місць, викликаний останньою хвилею глобалізації. За винятком Німеччини, в країнах з розвиненою економікою за останні два десятиліття різко скоротилася зайнятість на виробництві. У Сполучених Штатах кількість зайнятих на виробництві людей скоротилася з 17,6 мільйона в 1997 році до 11,5 мільйона в 2010 році, а на сьогоднішній день знову зросла, але не набагато - до 12,8 мільйона.

Проте країни з розвиненою економікою виграють від наступного етапу глобалізації. Майбутнє, яке залежить від інновацій, цифрових технологій, послуг і близькості до споживачів, чітко збігається з їхніми сильними сторонами: кваліфікованою робочою силою, надійним захистом інтелектуальної власності, прибутковими споживчими ринками, а також провідними високотехнологічними фірмами і системою платформ для стартапів.

Розвинені країни, які скористаються цими перевагами, будуть процвітати. Ті, хто не зможе цього зробити, - не будуть.

Робочі місця в сфері виробництва ще не повертаються в багаті країни світу у величезних кількостях, але вже з'явилися деякі обнадійливі ознаки. За останні роки кілька великих компаній, таких як «Адідас» (Adidas), «Фаст радіус» (Fast Radius) і «Лінкольн електрик» (Lincoln Electric), відкрили виробничі об'єкти в США. «Еппл» (Apple) оголосила про значне збільшення операцій в Остіні, штат Техас, і планує будівництво нових центрів обробки даних і дослідницьких центрів в інших містах США. Компанії з країн, що розвиваються, також почали інвестувати більше коштів у Сполучені Штати і Європу.

Зростання торгівлі послугами надає додатковий імпульс країнам з розвиненою економікою. Річне сальдо торгівлі послугами Сполучених Штатів, Європи та інших розвинених країн разом узятих становить майже 480 мільярдів доларів, в два рази більше, ніж десять років тому - це наочно показує їхню конкурентну перевагу в цих галузях.

Нові технології дозволять компаніям надавати більше послуг віддалено в таких сферах, як освіта та охорона здоров'я. Країни, які вже спеціалізуються на експорті послуг, такі як Франція, Швеція, Великобританія і Сполучені Штати, в змозі отримати вигоду з цих тенденцій.

Ринки, що розвиваються, стають головними світовими двигунами попиту.

Нарешті, у міру того, як країни, що розвиваються, стають багатшими, вони будуть купувати більше автомобілів, комп'ютерів, літаків і техніки у розвинених країн. Країни з розвиненою економікою направляють більше 40% свого експорту на ринки, що розвиваються, що майже вдвічі більше, ніж 20 років тому. Тільки в 2017 році було експортовано товарів на суму понад 4 трильйонів доларів.

Однак країни з розвиненою економікою зіткнуться з новою жорсткою конкуренцією з боку країн, що розвиваються. Місцеві компанії в Бразилії, Китаї та інших країнах із середнім рівнем доходу розвиваються і перетворюються в галузі з більш високою доданою вартістю, такі як виробництво суперкомп'ютерів, аерокосмічних і сонячних панелей, і менше залежать від імпортних деталей з розвинених країн.

Китайські компанії починають виробляти комп'ютерні мікросхеми, які раніше закуповували за кордоном. (Хоча чіпи для смартфонів Китай як і раніше імпортує.) Загальний річний обсяг проміжних товарів, які Китай закуповував в Німеччині для транспортних засобів, машин та інших складних товарів, досяг максимуму в 2014 році, склавши 44 мільярди доларів; на 2017 рік цей показник дорівнював 37 мільярдам доларів. Японія і Південна Корея також зіткнулися зі скороченням експорту проміжних товарів в Китай. Ініціатива «Зроблено в Китаї - 2025» спрямована на зміцнення сильних сторін країни в таких передових областях, як штучний інтелект, бездротові системи 5G і робототехніка.

Країни із середнім рівнем доходу, такі як Бразилія, Китай, Угорщина, Мексика, Марокко, Польща, Південна Африка, Таїланд і Туреччина, отримають деякі переваги від нової хвилі глобалізації, але вони також зіткнуться з новими труднощами.

Такі країни відіграють важливу роль в складних ланцюжках з виробництва транспортних засобів, автомобілів, електроніки, хімікатів і транспортного устаткування. Вони одночасно є постачальниками і конкурентами для компаній з країн з розвиненою економікою, які традиційно домінували в цих галузях.

Низка країн із середнім рівнем доходу мають міцну перевагу: вони розташовані поблизу основних споживчих ринків в країнах з розвиненою економікою. Оскільки автоматизація робить витрати на робочу силу менш важливою, багато багатонаціональних компаній вважають за краще будувати нові заводи не в країнах з найнижчою заробітною платою, а в країнах, які ближчі до основних споживчих ринків та які, як і раніше, готові на більш низьку заробітну плату, ніж багаті країни. Мексика відповідає всім вимогам США; Марокко, Туреччина і країни Східної Європи відмінно підходять для країн Західної Європи, так само, як і Малайзія і Таїланд - для багатших азійських країн, таких як Японія і багатші регіони Китаю.

Інші країни із середнім рівнем доходу також можуть отримати вигоду з розвороту від товарів до послуг. Наприклад, Коста-Ріка в даний час є великим експортером ділових послуг, таких як бухгалтерський облік, аналітика і підтримка інформаційних технологій. За останні десять років експорт країни в цих секторах ріс в середньому на 34% в рік, і сьогодні його обсяг оцінюється в 4,5 мільярда доларів, або 7,6% ВВП Коста-Ріки. Щорічний оборот світової торгівлі бізнес-послугами, наданими третіми особами, - від бухгалтерського обліку до підтримки клієнтів - оцінюється в 270 мільярдів доларів і продовжує зростати.

У країн із середнім рівнем доходу також є всі шанси отримати вигоду з нових технологій - не тільки впроваджуючи, але і розробляючи їх. Наприклад, Китай є світовим лідером в сфері мобільних платежів. Такі програми, як «Вічат пей» (WeCh  з багатих країн. Сучасні технології дозволили людям в усьому світі почати бізнес, залучити клієнтів і отримати доступ до фінансування. У звіті йдеться про те, що в Китаї цифрові технології прискорили економічне зростання в сільських районах і внутрішніх провінціях, містах, які традиційно відставали від узбережжя.

Навіть коли країни з середнім рівнем доходу переходять на виробництво і послуги з більш високою вартістю, їхні працівники, ймовірно, зіштовхнуться з труднощами, аналогічними тим, що відчувають американські та європейські працівники, яких витіснили цифрові технології. Фабричні працівники в Китаї, Мексиці і Південно-Східній Азії можуть відчути на собі наслідки витіснення робочих місць у міру зростання заробітної плати і розвитку автоматизації.

Дослідження економіста Роберта Аткінсона (Robert Atkinson) показало, що Китай, Чеська Республіка, Словенія і Таїланд впроваджують промислових роботів швидше, ніж цього можна було очікувати, судячи з рівня заробітної плати.

Хоча автоматизація сприятиме зростанню продуктивності і якості продукції, ці країни повинні будуть допомогти працівникам, яких замінили машини, і уникнути помилок, допущених Заходом.

У світі зростаючої автоматизації перспективи країн з низьким рівнем доходу стають все більш невизначеними. У короткостроковій перспективі в деяких країнах з низьким рівнем заробітної плати трудомістке виробництво, засноване на експорті, все ще може рости. Бангладеш, Індія і В'єтнам домагаються впевненого зростання експорту трудомістких виробництв, користуючись тим, що в Китаї зростає заробітна плата, і країна робить наголос на більш складні і прибуткові продукти.

Щоб стара модель зростання виробництва, орієнтованого на експорт, працювала, країнам необхідно буде інвестувати в автомобільні дороги, залізниці, аеропорти та іншу логістичну інфраструктуру, а в кінцевому підсумку - в сучасні високотехнологічні заводи, які можуть конкурувати з іншими світовими підприємствами. Бангладеш, Індія і В'єтнам зробили деякі конструктивні заходи, але їм необхідно зробити набагато більше.

Чи зможе торгівля послугами викликати такий же швидкий ріст, як це колись зробило виробництво, в країнах, що знаходяться на ранній стадії розвитку, - ще невідомо.

У деяких країнах з низьким рівнем доходу, таких як Гана, Індія і Філіппіни, процвітаючі галузі послуг обслуговують підприємства по всьому світу. Але навіть в цих країнах в секторі експорту послуг зайнято мало людей. Як і країни із середнім рівнем доходу, країни з низьким рівнем доходу повинні будуть перейти до більш дорогих видів діяльності, щоб випередити автоматизацію.

Послуги, які користуються попитом на світовому ринку (такі, як транспортні, фінансові та бізнес-послуги), відрізняються високим зростанням продуктивності і можуть підвищити рівень життя. Але менш комерційно привабливі послуги, такі як приготування їжі, охорона здоров'я і освіта, в яких зайняті мільйони людей, поки що показують низький зріст продуктивності, тому навряд чи можуть служити основою довгострокового процвітання.

Технології можуть дозволити деяким людям в країнах з низьким рівнем доходу просунутися вперед в економічному розвитку, не повторюючи шляху, пройденого країнами з розвиненою економікою.

Доступ до інтернету дозволяє працівникам по всьому світу використовувати онлайн-платформи для позаштатної роботи, такі як UpWork, Fiverr і Samasource, щоб отримувати додатковий дохід.

Велика частина фрілансерів, які працюють на цих платформах, знаходиться в країнах, що розвиваються. Академія Хана (Khan Academy) і «Курсера» (Coursera) навчають мовам та іншим компетенціям. Перекладач «Гугл» (Google Translate) усуває мовні бар'єри. «Ківа» (Kiva) і Kickstarter допомагають починаючим підприємцям отримувати фінансування для їхніх стартапів. А віддалені медичні послуги роблять краще медичне обслуговування доступним для людей у ​​віддалених куточках світу.

Однак використання цих послуг вимагає широкого доступу до недорогого високошвидкісного інтернету. Країнам необхідно інвестувати в цифрову інфраструктуру і освіту, щоб домогтися успіху в глобальні цифровій економіці. Хоча багатьом країнам вдалося зробити початкову освіту майже загальною, поки ще виникають складнощі з тим, щоб учні могли закінчити середню школу і отримати якісну освіту на наступному етапі.

Саме торгівля зіграла головну роль в скороченні бідності в усьому світі. Якщо країни, що розвиваються, змінять стратегію, щоб скористатися перевагами наступної хвилі глобалізації, торгівля, можливо, і далі буде виводити людей з убогості в середній клас.

А ось країни з розвиненою економікою повинні кардинально змінити свій світогляд. Вони відгороджуються від решти світу в той самий момент, коли їм слід відкрити йому свої обійми.

Наші інтереси: 

Відстежуємо глобальні тенденції, тримаємо руку на пульсі життя. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Визначаємо формування прекрасних світів! (Джерело Повноти)

Перехід-IV, або палінгенезія: сім кроків до Homo triplex і універсальної нації нового циклу

Добра Новина дає дороговказ для заснування нового світу та переходу в режим керованої молодості – «вічного життя», по-науковому – біологічного безсмертя. Починати треба вже сьогодні, а діяти...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

красно дякую за якісну роботу

Коментарі

Зображення користувача Сергій Білецький.
0
Ще не підтримано

красно дякую за якісну роботу

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це дуже важливе дослідження. Три головні висновки:

1. Завдяки роботизації, матеріальне виробництво переноситься ближче до ринку споживачів, тобто повертається у розвинені держави.

2. Зростає ринок послуг (нематеріальних товарів), включаючи освіту, медицину, софт, дизайн, захист інтелектуальної власності. Ринок споживачів цих послуг найактивніше зростає у країнах з економіками, що розвиваються, зокрема в Китаї. Головний виробник послуг - країни Заходу.

3. Зростає попит на творчих людей, що дає перевагу Білій расі.

Все, що робиться з власної волі, – добро!