Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 78
  • Переглядів: 83

Молитва «Отче наш» – зразковий шаблон і мнемотехнічний каркас для здійснення бажань

Категорія:

Як запам’ятати 12 правил ефективної молитви? Для цього треба лише знати молитву «Отче наш». Цю досконалу схему для здійснення бажань нам подарував Ісус Хрестос. Її можна використовувати для правильної взаємодії і з Богом, і з ближніми.

230215bazhannya-1.jpg

Просіть – і дасться вам, шукайте – і найдете, стукайте – і відчинять вам
Просіть – і дасться вам, шукайте – і найдете, стукайте – і відчинять вам

Попередні статті:

Постіндустріальна Економіка дарування (Економіка приязності) основана на взаємовигідній підтримці світлих людей згідно з трьома настановами Ісуса Хреста: Просіть! Шукайте! Стукайте! Це означає: 1) Висловлюйте бажання! 2) Шукайте друзів! 3) Пропонуйте рішення! Для того, щоб усе це добре працювало, треба не лише чітко формулювати свої прагнення, а й викликáти у ближніх сприятливий відгук. Для цього застосовують так звані мотиваційні промови, тексти, листи. На цю тему нині є чимало рекомендацій, працює навіть цілий напрямок професійної діяльності під назвою «копірайтинг».

Що таке молитва

Для позначення промов, спрямованих на здійснення бажань, з давніх-давен використовується термін «молитва». Воно походить від «молвити» (мовити), тобто «говорити». «Молитва» (молва) – це правильно виконане говоріння (промова). Людина, яка вміє правильно здійснювати «молву» (тобто промову для здійснення бажаного) називається «мольфар» («молвар») – той, хто майстерно реалізує «мольфу», «молву», «молитву», «замовляння». Мольфар – це чарівник, який керує реальністю за допомогою слова, подібно до того, як це робив Ісус Хрестос: «Тоді погрозив вітрові й розбурханим хвилям, і сказав до моря: Замовкни! Ущухни! І затих вітер, і ущухли хвилі, і настала велика тиша» (Марко 4.39).

Ця справа настільки важлива для індивідуального і колективного розвитку, що Ісус їй присвятив значну частину свого «Навчання на горі», або ж «Нагірної проповіді». Ісус дає нам універсальний шаблон, який тут же ілюструє прикладом молитви до Творця Всесвіту. Логіка зрозуміла: якщо це працює для спілкування з Богом-Творцем, то працюватиме й для спілкування з людьми, які є втіленими богами, адже містять в собі частинку соборної особистості Бога-Творця («іскру Божу», «божественне сонце»).

Спілкування з Творцем має одну особливість – воно відбувається через внутрішнього бога, тому вимагає ізоляції він навколишніх подразників і занурення у внутрішній світ: «Коли молишся, увійди у свою кімнату, зачини за собою двері й молись Отцеві твоєму, що в тайні, і Отець твій, що бачить таємне, воздасть тобі» (Матвій 6.6). У всьому іншому молитовний шаблон однаковий для спілкування і з Богом-Творцем, і з внутрішнім богом, і з навколишніми людьми.

Про користь лаконічності

Навчання про творення дієвих молитов Ісус починає з настанови про лаконічність формулювань: «Коли ж молитесь, не говоріть зайвого, як неуки; гадають бо, що за своїм многословієм будуть вислухані. Не будьте, отже, подібні до них, бо Отець ваш небесний знає, чого вам треба, перш ніж ви просите в нього» (Матвій 6.7-8). Бог-Творець добре знає весь перелік можливих людських прохань (зазвичай вони стандартні), тому не потребує розлогих пояснень. А от при зверненні до людей лаконічність має іншу причину – вона потрібна тому, що люди не люблять читати довгі тексти та слухати багатослівні промови. Що лаконічніше формулювання, то більше шансів, що тебе вислухають.

Для стислого викладу потрібно докласти додаткових зусиль, адже що менший текст для передачі змісту, то важче його створити. Але воно того варте ще й тому, що прагнення лаконічності допомагає виразніше сформулювати свою думку, а також ясніше зрозуміти своє бажання.

Після попередньої настанови щодо лаконічності Ісус дає чіткий виклад структури молитви, мотиваційного листа чи мотиваційної промови.

1. Ім’я того, до кого звертаємось

«Тож моліться так: Отче наш» (Матвій 6.9) – обов’язково треба звертатися на ім’я.

2. Уточнення імені для однозначності

«Що єси на небесах». Якщо сказати лише «Отче наш», то це може бути сприйнято як звернення до свого земного батька, тому робиться уточнення «що єси на небесах». Тоді стає зрозуміло, що це звернення сáме до Творця Всесвіту, відтак усувається шкідлива двозначність.

При зверненні до свого внутрішнього бога використовуємо його земний ідентифікатор у вигляді свого повного імені – прізвища, імені та по батькові (ПІБ).

При зверненні до іншої людини також використовуємо ПІБ, а для повної однозначності додаємо ще якість унікальні ознаки, наприклад, посаду в організації, адресу, авторство винаходу, видатний вчинок. Це потрібне для уникнення плутанини, адже різні люди можуть мати однакові повні імена.

3. Висловлення пошани

«Хай святиться ім’я Твоє». Для отримання позитивної реакції добродія треба висловити йому свою повагу і виявити доброзичливе ставлення. У технології самозцілення «Живе Слово» це досягається шляхом прочитування ПІБ через спеціальні тексти, які освячують ім’я, відтак наповнюють Світлом його власника. Наповнення Світлом є великим благом, люди тягнуться до Світла.

4. Спільна справа

«Хай прийде царство Твоє». Висловлюємо переконання, що ми ВЖЕ діємо разом, робимо одну справу, тому маємо підтримувати одне одного.

5. Спільна мета

«Хай буде воля Твоя» – у нас спільна воля і спільна мета.

6. Єдність духовна та земна

«Як на небесах, так і на землі» – наша спорідненість є як духовною, так і матеріальною. У нас є спільні цінності та інтереси.

7. Формула бажання

«Хліб» – це пожива. У цьому місці формулюється конкретний сенс прохання. Формула бажання має бути максимально точною, зрозумілою, однозначною.

8. Природовідповідність

«Наш». Просимо лише те, що нам підходить, відповідає нашій природі, співмірне з нашими заслугами, вміннями, можливостями. Не забагато і не замало, а саме стільки, щоб ми дали раду отриманому дару.

9. Життєва важливість

«Насущний». Це наше бажання є для нас вкрай необхідним. Це не якась забаганка, а справді дуже важлива річ.

10. Актуальність

«Дай нам днесь» – сьогодні, тут і тепер, а не коли-небудь в майбутньому, тому що потреба гостро актуальна.

11. Ми робимо так само

«Відпусти нам борги наші, як і ми відпускаємо боржникам нашим» – допоможи нам, адже ми також допомагаємо іншим. Тут могла би бути й інша фраза, наприклад, «Дай нам грошей, бо ми даємо іншим», але Ісус в якості прикладу застосовує найвищий дар – волю. На це вказує саме слово «відпусти» – в оригіналі: ἄφες, від ἄφεσις – відпущення на волю, звільнення. Річ у тім, що борг – це тягар і кайдани, тож відпущення боргів – це звільнення. Тому фразу, застосовану Ісусом для прикладу правильної мотивації, можна перекласти як «допоможи нам стати вільнішими, як і ми робимо вільнішими наших ближніх».

Людина приходить у світ як вільна істота. Ми нікому нічого не винні, і так само нам ніхто нічого не винен. Ми робимо добрі справи не з обов’язку, а з любові. Так це працює у спільнотах шляхетних людей.

12. Подяка

Але це ще не все. В іншому місці Євангелія Ісус робить важливе доповнення: «Коли молитесь і просите, віруйте, наче все вже отримали, і буде вам» (Марко 11.24). Ознакою отримання дару є здійснена подяка за нього, тобто якщо подякували, то справа успішно завершена і ви вже отримали те, що хотіли. З цього випливає, що мотиваційний текст або формула здійснення бажання мають закінчуватися подякою. Подяка значно посилює прохання, тому зцілюючі форми «Живого Слова» завжди закінчуються фразою «Дякую Творцеві Всесвіту».

Мнемотехнічний каркас

Як запам’ятати описані 12 правил ефективної молитви? Для цього треба лише знати напам’ять молитву «Отче наш». Вона являє собою так званий «мнемотехнічний каркас» – схему для запам’ятовування. Цю красиву схему для здійснення бажань нам подарував Ісус Хрестос. Її можна використовувати для правильної взаємодії і з Богом, і з ближніми.

Продовження: Вічне життя: 7 необхідних компонентів режиму керованої молодості

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
Наші інтереси: 

Опановуємо мистецтво дієвої молитви.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

З цієї статті випливає, що, повторюючи молитву "Отче наш", ми насправді лише повторюємо правила для складання правильної молитви. Наступним кроком має бути творче застосування цих правил для формування конкретних молитов, спрямованих на розв'язання поточних проблем.   

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Коментарі

Зображення користувача Сергій Ждан.
0
Ще не підтримано

Радіймо, Арії!

Колись давно ми майже домовились спілкуватись на ТИ і ім'я. Дійсно, неаріям можна дати певний термін для перевивчення (і більшість з них більш-менш успішно з часом це роблять). Але чому знову виникає П.І.Б. на НО і у матрицях ЖС, - привід комунізму?

Все починається з Любові.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Тут йдеться лише про точний адресат для отримання Світла, подібно як при написанні листа чи відправленні посилки. Для того, щоб згенероване тобою Світло точно дійшло за адресою, треба максимально точно вказати ціль, інакше буде розсіювання або й повне непопадання. 

А для звичайного спілкування ми справді звертаємось на ти і на ім'я.

Сергій Ждан wrote: Радіймо, Арії! Колись давно ми майже домовились спілкуватись на ТИ і ім'я. Дійсно, неаріям можна дати певний термін для перевивчення (і більшість з них більш-менш успішно з часом це роблять). Але чому знову виникає П.І.Б. на НО і у матрицях ЖС, - привід комунізму?

 

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Ігор Каганець.
5
Середнє: 5 (1 голос)

З цієї статті випливає, що, повторюючи молитву "Отче наш", ми насправді лише повторюємо правила для складання правильної молитви. Наступним кроком має бути творче застосування цих правил для формування конкретних молитов, спрямованих на розв'язання поточних проблем.   

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Залишилося практикуватися!

Радіймо життю граючи!

Зображення користувача Ірина Новиченко.
5
Середнє: 5 (1 голос)

Дякую, у цій статті для мене є багато важливої і цінної інформації.

Зображення користувача Тарнай Стрілець.
0
Ще не підтримано

Дякую. Справді дуже цінна і важлива стаття. Спонукає подивитись з несподіваного ракурсу, на здавалось би рутинні, очевидні речі.

Зображення користувача Андрій Гарас.
0
Ще не підтримано

Виявляється, щоб написати мотиваційний текст, промову чи лист, зовсім не потрібно годинами просиджувати в інтернеті в пошуках готових шаблонів, наймати спеціальних репетиторів чи купляти книги на відповідну тематику. Ісус Хрестос подарував нам готовий зразок, на основі якого можна створити дієвий «продукт», який, до того ж, матиме підтримку егрегора боголюдини. Звичайно, щоб кінцевий варіант вийшов якнайкращим, потрібно володіти детальною інформацією про того, до кого звертаєшся (це що стосується інших людей). В такому випадку достатньо включити творчу уяву, попрактикуватися і результат буде неперевершеним.

Радіймо життю граючи!