Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 0
  • Переглядів: 0

Використання смартфона може покращити вашу пам’ять

Несподіваний результат дослідження Університетського коледжу Лондона: виявляється, використання цифрових пристроїв, таких як смартфони, може допомогти покращити навички пам’яті, а не змушувати людей стати ледачими або забудькуватими.

Дослідження, опубліковане в «Journal of Experimental Psychology: General», показало, що цифрові пристрої допомагають людям зберігати дуже важливу інформацію. Це, своєю чергою, звільняє їх пам'ять, щоб запам’ятовувати менш важливі речі.

Нейробіологи раніше висловлювали занепокоєння, що надмірне використання технологій може призвести до порушення когнітивних здібностей і викликати «цифрову деменцію».

Однак результати показують, що використання цифрового пристрою як зовнішньої пам’яті не тільки допомагає людям зберегти на пристрої важливу інформацію, але також допомагає запам’ятати ту інформацію, яку раніше не запам’ятовували як другорядну.

Для цього дослідники провели простий, але оригінальний тест. Брали участь добровольці у віці від 18 до 71 року.

На екрані з’являлися 12 пронумерованих кіл. Необхідно було перетягнути частину кіл ліворуч, частину праворуч. За правильне перетягування відповідного кола на відповідну сторону була оплата. При тому всі кола мали різну грошову вагу. І по закінченні тесту учасник отримував винагороду залежно від того, скільки «дорогих» і «недорогих» кіл перетягнув у правильний бік.

Кожен учасник пройшов тест 16 разів. В половині з них учасник намагався запам’ятати все завдання сам, а в половині тестів – мав можливість записати частину завдання на зовнішній пристрій (смартфон).

Як показав експеримент, учасники записували завдання насамперед про більш цінні кола. І в середньому з використанням смартфонів вони на 18% краще запам’ятовували інформацію про дорогі кола. Більш коректно буде сказати не «запам’ятовували», а «зберігали інформацію і користувалися нею».

Але при тому у них покращилася на 27% і пам’ять на малоцінні кола.

Однак, якщо в учасників забирали ці зовнішні носії, то з’ясовувалося, що вони запам'ятали кола з низькою ціною краще, ніж ті, що мають високу вартість, показуючи, що вони довірили кола з високою цінністю своїм пристроям, а потім забули про них.

Як пишуть автори експерименту:

«Ми виявили, що коли людям дозволяли використовувати зовнішню пам’ять, це дозволяло їм зберегти інформацію, яку вони записали. Це не дивно, але ми також виявили, що пристрій також покращив пам’ять людей на незаписану інформацію.

Це сталося тому, що використання пристрою змінило те, як люди використовують пам’ять для зберігання саме важливої, а не маловажливої інформації. Коли людям доводилося запам’ятовувати самостійно, вони використовували свій потенціал пам’яті, щоб запам’ятати найважливішу інформацію. Але коли вони могли користуватися зовнішнім пристроєм, вони зберігали в ньому важливу інформацію, а замість цього використовували власну пам’ять для менш важливої інформації.

Результати показують, що засоби зовнішньої пам’яті працюють. Використання зовнішньої пам’яті не викликає «цифрової деменції», а може навіть покращити нашу пам’ять для інформації, яку ми раніше не зберігали. Але ми повинні бути обережними та створювати резервні копії найважливішої інформації. Інакше, якщо інструмент запам’ятовування вийде з ладу, у нашій власній пам’яті може залишитися лише менш важлива інформація».

В принципі, це все було ясно й на рівні так званого здорового глузду. Ми всі ще до появи смартфонів та подібних пристроїв найбільш важливу інформацію записували у зошитах, на аркушах, на полях книжок тощо. Тобто робили те саме – зберігали найбільш важливу інформацію на зовнішніх носіях.

Цінність цього дослідження в тому, що те, про що ми інтуїтивно й так здогадувалися – було доведено на практиці з фактами й цифрами. І показало, що смартфон не є причиною так званої «цифрової деменції». Це лише інструмент, який допомагає нам краще організувати збереження інформації.

Але я б застеріг від спочивання на лаврах. Пам’ять все одно треба тренувати й розвивати, а також треба вчитися визначати вагу інформації, щоб оптимально її розподілити – що записати на зовнішній носій, а що запам’ятати в голові.

Наші інтереси: 

Треба не панікувати через появу нових технологій, а вчитися їх раціонально використовувати.

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи