Зображення користувача Володимир Щербина.
Володимир Щербина
  • Відвідувань: 2
  • Переглядів: 2

Інститут Ґеллапа: Все більше американців вважають, що «забагато» користуються своїми смартфонами

Категорія:

Інститут Ґеллапа провів опитування американців, щоб з’ясувати, наскільки часто і як саме вони використовують свої смартфони. Хоча мова йде про американців, проте думаю, що у нас особливості використання смартфонів дорослим населенням не дуже відрізняються. А результати цього дослідження доволі цікаві. Опитування проводилося ще взимку, результати опубліковано зараз.

Минулого разу подібне опитування інститут Ґеллапа проводив у 2015 році, тому є можливість порівняти дані, побачити, що змінилося.

Використання смартфонів серед людей різного віку значно зросло за останні роки, і сьогодні більшість американців вважають, що користуються своїми пристроями «занадто багато». Якщо у 2015 році таких було 39%, то сьогодні вже 58% американців вважають, що «забагато» користуються смартфоном.

Ці настрої сильно залежали від віку у 2015 році й залишаються такими й зараз; проте всі вікові групи частіше висловлюють таке занепокоєння. Крім того, це переконання поширене не лише серед 20-тирічних (його поділяють 81% таких користувачів). Як бачимо з  таблиці, переважна більшість, а саме 74% користувачів смартфонів віком від 30 до 49 років теж вважають, що забагато користуються смартфоном. Водночас так думають 47% користувачів у віці від 50 до 64 років і 30% у віці старше 65 років.

В опитуванні взяли участь 30 тисяч американців, при тому 97% з них повідомили, що мають смартфон. У 2015 році таких було 81%.

Попри те, що американці вважають, що вони занадто часто користуються смартфоном, майже дві третини вважають, що смартфон покращив їхнє життя — 21% стверджують, що він зробив їхнє життя «набагато» кращим, а 44% — «трохи» кращим. Хоча це трохи менше, ніж 72% у  2015 році, котрі вважали, що смартфон покращив їхнє життя. При тому 12% вважають, що смартфон погіршив їхнє життя. Ось на таблиці показники вишневим кольором ті, кому смартфон трохи погіршив життя, а темно-вишневим – у кого життя зі смартфоном сильно погіршилося. Як бачимо, доля таких незадовільних за останні сім років збільшилася з 6 до 12%.

Половина американців погоджуються з твердженням: «Я не уявляю свого життя без свого смартфона», що практично не змінилося у порівнянні з 47% сім років тому. Відсоток тих, хто сказав, що вони будуть відчувати занепокоєння, якщо вони втратять свій телефон на день – такий собі потенційний маркер залежності від смартфона - залишається стабільним на рівні 44% сьогодні проти 42% у 2015 році. Трохи більше ніж вісім з 10 дорослих (83%), як і у 2015 році (82%), кажуть, що тримають смартфон біля себе майже постійно під час неспання.

Як бачимо з таблиці, прихильність до телефону сильно пов’язана з віком. Дорослі віком до 50 років набагато частіше, ніж люди старше 50 років, повідомляють, що тримають свій телефон цілодобово при собі та перевіряють його, коли прокидаються, а також кажуть, що вони будуть хвилюватися, якби втратили його на день.

У цьому ж опитуванні користувачів смартфонів попросили відповісти, що вони в основному використовують – свій смартфон або комп’ютер – для виконання ряду рутинних дій, таких як перегляд Інтернету, спілкування у соціальних мереж, чи вони однаково використовують обидва інструменти. Як бачимо, після 2015 року американці стали набагато частіше використовувати для цього саме смартфон, а не комп’ютер

Найбільша зміна відбулася у використанні смартфонів для онлайн-покупок: у 2015 році кількість тих, хто говорив, що проводили більше часу за смартфоном, ніж за комп’ютером, зросла з 11% до 42% сьогодні, тобто на 31 відсотковий пункт. Спостерігається збільшення на 23-25 пунктів використання смартфонів американцями для перегляду Інтернету, порівняння цін та продуктів в Інтернеті, а також для управління своїми фінансами. Відсоток людей, які використовують смартфони для спілкування у  соціальних мережах, зріс на 17 пунктів, і на 14 пунктів збільшився відсоток тих, хто використовує смартфон для управління своїми інвестиціями.

Як дотепно зауважують автори дослідження: американців, схоже, все більше перехитрують їхні власні телефони. Як ми бачимо, все більше людей вважають, що вони «дуже багато» користуються смартфоном. Однак це не обов’язково означає, що вони відчувають потребу протистояти його чарам, оскільки переважна більшість вважає, що їхній смартфон зробив їхнє життя кращим. Крім того, смартфони все частіше стають улюбленим способом для виконання важливих завдань, що робить сам пристрій більш важливим.

Ці висновки можуть мати позитивні наслідки, якщо смартфони підвищать здатність людей працювати ефективно та залишатися на зв’язку з іншими. З іншого боку, залежність від смартфонів створює ризики для психічного здоров’я та стосунків людей, якщо вони стануть залежними, причому молоді американці мають найбільший потенціал відчути ці негативні наслідки.

Ну а підприємствам, установам, організаціям, що мають власні сайти – треба взяти до уваги все більшу схильність американців оглядати вітрини, робити покупки, читати новини, керувати своїми фінансами та, безсумнівно, багато інших речей - саме через маленький екран смартфона, котрий майже завжди поруч, надаючи саме йому перевагу перед великим екраном комп’ютера.

 

Наші інтереси: 

Стежимо за тенденціями соціального життя в сучасному світі

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Передчуття Великого джигаду

Фільм і роман «Дюна» як війна людей і психопатів – три вибухові ідеї таємного послання Френка Герберта

Моад’Діб став рукою Господньою – і пророцтво вільних справдилося. Моад’Діб приносив мир туди, де була війна. Моад’Діб приносив любов туди, де панувала ненависть. Він повів свій народ до справжньої...

Останні записи