Зображення користувача Ігор Каганець.
Ігор Каганець
  • Відвідувань: 243
  • Переглядів: 282

Античне харчування – постіндустріальний тренд, рух до омолодження і безсмертя (+аудіо)

Категорія:

Масовий інтерес до цього типу харчування з’явився завдяки спортсменам і любителям фітнесу, зацікавленим у швидкому нарощуванні м’язової маси, а також дієтологам, які допомагають людям стати стрункими.  

180929-fitnes.jpg

Правильне харчування  - запорука успішного розвитку
Правильне харчування - запорука успішного розвитку
Аудіоверсія статті Античне харчування
«Слава блаженному Богу за те, що потрібне зробив неважким, а важке – непотрібним»
Григорій Сковорода

Індустріальний режим

Поширений нині режим багаторазового харчування нав’язаний людині індустріальною мегамашиною. Зазвичай, з самого ранку людина йде на роботу, тому змушена поїсти, навіть якщо не хочеться. Під час дозволеної перерви вона обідає, а після повернення додому вечеряє незадовго до сну. Між цими основними прийомами їжі застосовуються випадкові «перекуси». Таке харчування визначається індустріальним ритмом, а не фізіологією людини і природними циклами.

Традиція одноразового харчування

Але так було не завжди. Римляни зазвичай споживали їжу раз на добу в районі полудня, розповідає історик їжі пані Керолайн Йелдгем: «Римляни вірили, що їсти раз на день – найкорисніше для здоров’я. Вони були схиблені на здоровому харчуванні і їсти більше вважалося мало не зажерливістю. До речі, ці погляди зберігалися досить довго». До середніх віків європейці їли близько полудня, і цей основний прийом їжі називався «dinner».

Українці знали про архаїчний звичай одноразового харчування. Так, коли Андрей Шептицький готувався стати монахом і священиком, то у 1892 році під час Великого Посту «їв лише один раз на день, а ранком і ввечері випивав тільки склянку чаю» (Софія Шептицька. «Молодість і покликання о. Романа Шептицького» — С. 72).  

Врешті-решт, традиція харчування стародавнього Риму має українське походження, адже давня Італія була у III тисячолітті до н. е. заселена українськими племенами. Професор Олександр Чертков півтора століття тому дослідив назви етруських племен в Італії: трояни, орателі, дуліби, ірпіні, бреги, обричі, давні, поляни (Чертков О. Пелазго-фракійські племена, які заселяли Італію // Основа, № 4, 5–1994, № 6–1995).    

Харчування вільних людей

Постіндустріальне звільнення людини відкриває можливість повернутися до давнього звичаю оздоровлюючого харчування. Воно основане на трьох природних принципах.

1. Спати треба вночі. Згідно з арійською традицією, ніч починається о 21 годині і закінчується о 6 годині. Від 6 до 9 години триває ранок.

2.  Їсти треба вдень. День триває з 9 до 18 години. Від 18 до 21 години триває вечір.

3. Найкращий час для їжі – полудень («обід»), тобто близько 12 години. А все тому, що в цей час найактивніше працює система травлення: що вище сонце, то активніша внутрішня «піч».

Звідси випливає просте правило античного харчування: Снідати близько 11–13 години (основний прийом їжі) і додатково вечеряти близько 16–18.

Зрозуміло, що такий режим можуть собі дозволити лише ті люди, які вільно розпоряджаються власним часом, наприклад, працюють фрілансерами. При переході до постіндустріального суспільства таких людей стає дедалі більше.  

Як це працює – принципова схема

Якщо людина засинає до 22 години, то під час сну виділяються гормони, зокрема мелатонін і соматотропін, які активно оновлюють організм.

Мелатонін справляє загальну гармонізуючу, лікуючу, зцілюючу дію, зокрема підвищує імунітет і сповільнює старіння.

Соматотропін активно розщеплює жири і формує м’язову масу, за що його називають «гормоном росту». Тому й говорять, що "діти ростуть уночі".

Якщо соматотропін розщеплює складовані запаси і будує тіло, то гормон інсулін навпаки – захоплює поживні речовини і запасає їх у вигляді жиру.

Інсулін і соматотропін є антагоністами. Як тільки людина починає споживати їжу, то в неї негайно виділяється інсулін, який блокує дію гормону росту.

Робота гормону росту – розщеплення жирів і формування м’язів – відновлюється лише через 3–4 години, тому мінімальний час між прийомами їжі становить 4 години. Якщо їсти частіше, то організм за допомогою інсуліну постійно накопичує жир і блокує роботу гормону росту.

Легко побачити, що дворазове харчування забезпечує повноцінну роботу як інсуліну, який накопичує запаси, так і гормону росту, яких їх розщеплює для побудови м’язів. Наприклад, після першого прийому їжі в 12 годині до другого прийому в 17 проходить більше 4 годин. Так само проходить 4 години від закінчення вечері о 18 годині до засинання о 22.    

Автофагія, тобто самовідновлення

Проте переваги античного харчування не обмежуються повноцінним виконанням функції «накопичення» і «використання». Таке харчування вмикає третю надпотужну функцію – «самовідновлення».

Річ у тім, що від часу вечері о 18-ій годині до сніданку об 11-й годині проходить 17 годин. Проте точно встановлено: якщо організм протягом 12 чи більше годин не отримує їжу іззовні, то в ньому вмикається механізм автофагії, тобто самовідновлення.

Автофагія – це коли клітина перетравлює те, що у ній є  шкідливе або непотрібне. Головні наслідки автофагії:

1. Клітина позбувається відходів власної життєдіяльності («сміття») і своїх зіпсованих складників.

2. Клітина знищує чужорідні віруси й бактерії, які потрапили в неї іззовні.

3. Якщо потрібно швидко себе перебудовувати (наприклад, при ембріональному розвитку), то клітина розкладає ті свої частини, які вже виконали потрібну функцію, і будує з них актуальніші органоїди.

4. Утилізуючи «сміття», клітина отримує додаткове джерело живлення.  

За відкриття автофагії японський клітинний біолог Йосінорі Осумі у 2016 році став лауреатом Нобелівської премії.

Що довше організм не отримує їжу понад 12 годин, то активніше спрацьовує автофагія. Наприклад, при досягненні інтервалу в 16 годин вона прискорюється в 5 разів.

Систематичне пригнічення автофагії внаслідок частого вживання їжі, характерне для сучасного життя, є одним з ключових чинників зношування організму, його старіння і передчасної смерті. Натомість античне харчування сприяє активному довголіттю.   

Як це краще уявити

Уявімо, що наш організм – це будівельний майданчик. Якщо до нього підвозять будівельні матеріали, то всі робітники негайно кидають свої поточні справи, хапають ці будматеріали і складують на території. Така рішучість робітників  дуже важлива, адже «поки є – треба брати». Це автоматичний механізм виживання. Складуючи «поживні для будівництва речовини», робітники виконують функцію «інсуліну». 

Якщо протягом 4 годин не було нового підвозу, то робітники беруть інструменти і починають виконувати будівельні роботи, використовуючи складовані матеріали. Тепер вони виконують функцію «гормону росту». Але якщо в цей час їм щось привезуть, то вони знову все кинуть і побіжать за новою поставкою, а до будівництва приступлять лише через 4 години.

Йдемо далі. Якщо протягом 12 годин не було підвозу будматеріалів, то робітники починають використовувати для справи внутрішні ресурси, зокрема прибирають сміття і застосовують його для будівництва. Якщо їх від цього не відволікають, то вже через 4 години їхня активність зростає у 5 разів. Окрім того, вони прискіпливо оглядають вже побудоване, виправляють недоліки, ремонтують поломки, вдосконалюють недосконале. Це вже третя функція – «самовідновлення», тобто «автофагія».   

Таким чином, завдяки переходу на античне харчування ми забезпечуємо якісне виконання трьох базових функцій:

1) накопичення запасів поживних речовин;

2) будування організму за допомогою розщеплення цих запасів;

3) очищення і оновлення організму.

Принагідно зауважимо, що це відповідає трьом етапам інформаційного процесу:

1) навчання (накопичення інформації та її складування);

2) творення (застосування накопиченої інформації для «будування»  чогось нового);   

3) вдосконалення (поліпшення сотвореного, його очищення і «ремонт»).

Додаткові переваги

Додатковими «бонусами» античного – дворазового і одноразового –  харчування є:

1) підвищення рівня дофаміну, який викликає почуття щастя і посилює мотивацію,

2)  підвищення рівня тестостерону – гормону, який посилює активність, концентрацію, рішучість і впевненість;

3) поліпшення роботи кишкової мікрофлори;

4) економія часу, який витрачається у випадку багаторазового прийому їжі;

5) підвищення стрункості, зменшення надлишкової ваги;

6) прискорене  зростання м’язової маси;

7) економія коштів, які витрачаються на надмірну їжу;

8) впорядкування сну, адже треба засинати до 22-ї години.      

Як перейти на античне харчування

Найголовніше – поступово збільшувати інтервал між вечерею і сніданком, починаючи від 12 годин до 16–18–20. Між прийомами їжі нічого не вживати крім теплої води. Якщо все робити поступово, то це зовсім не важко.

Традиція понеділкування

Після відновлення традиції античного харчування доволі легко відновити давню українську традицію понеділкування, тобто не вживання їжі щопонеділка. Наприклад,  якщо людина закінчила вечеряти о 18 годині в неділю, а у вівторок снідає об 11 годині, то інтервал між вживанням їжі становить 41 годину. Цього досить для глибокого очищення і оновлення з використанням механізму автофагії.

Обнулення біологічного таймера

Понеділкування є складником арійського способу життя і гіперборійської традиції безсмертя. При поєднанні античного харчування та  понеділкування з аріянським світоглядом і оновленням Живим Словом відбувається періодичне «обнулення» біологічного таймеру, який відраховує дні життя людини. Умовно кажучи, після кожного понеділкування таймер показує, що людині ще залишилося 200 років життя.

Це пов’язують з тим, що автофагія за певних умов дозволяє відновлювати теломери – ділянки ДНК на кінцях хромосом, які скорочуються при кожному поділі клітини. Відновлення теломер робить клітини фізично безсмертними.   

Технологія «Живе Слово» необхідна для того, щоб перепрограмувати психіку і замінити програму смерті на програму безсмертя.

Аріянський світогляд необхідний для того, щоб дати дозвіл нашій підсвідомості на активацію програми безсмертя і сформувати відповідну мотивацію.  

Висновки

1. Перехід на античне харчування є поверненням людини до гармонії з власною природою, що збігається з сучасним  переходом людства від індустріальної до постіндустріальної формації.

2. Античне харчування дозволяє організму повноцінно виконувати три базові процеси – «накопичення», «будування», «очищення».

3. Головним засобом античного харчування є витримування 4-годинного інтервалу між денними прийомами їжі і 16-годинного інтервалу між вечерею і сніданком.  

Якщо вас цікавить розвиток цієї теми, ви можете підтримати наш проект щедрими дарами.
 
Продовження: 
Наші інтереси: 

Прискорюємо розвиток за допомогою відновлення прадавніх знань і практик. 

Якщо ви помітили помилку, то виділіть фрагмент тексту не більше 20 символів і натисніть Ctrl+Enter
Підписуюсь на новини

Зверніть увагу

Френк Герберт: Ну як вам друге дно Вулика Геллстрома?

«Вулик Геллстрома», «Дюна» і 10 принципів Джигаду – політичний проект Френка Герберта

«Життя у вулику передбачає не регламентовану монотонність, а МЕТАМОРФОЗУ. Коли комаха досягає межі своїх можливостей, вона чудесним чином перетворюється на абсолютно нову істоту. У цій метаморфозі я...

Останні записи

Кращий коментар

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Дуже корисна статя. Тут я для себе знайшов відповідь на вічні питання. Як і що корисно, а не як роблять всі. Харчування - це не просто поповнення організму енергією. Це можливість дати в потрібних дозах і в потрібний час те, що потребує космічний біогодинник людини. Просто я зрозумів, що у світі все має свою логіку. навіть дерева отримують більше світла коли розквітають, а взимку навіть листя скидають. Може це не найкращий образ для розуміння користі античного харчування, але в цьому є глибинний зміст. Ми ще мало пізнали себе, а це дуже важливо... Дякую за нові знання.

Хай живе Міжмор’я!

Коментарі

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Теорія чудова! Хотілося б побачити хоча б одного практика з щоденником!

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Ну я вже практикую місяць цю систему, але без щоденника.

Мені подобається!
По-перше, нарешті з’явилося відчуття ситості.
По-друге, з’явилося більше енергії для силових вправ.

Побачимо, як воно далі піде.
Мене найбільше цікавить збільшення м’язової маси і омолодження.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Щоб збільшити м'язову масу потрібне фізичне навантаження...і на мою думку не лише простенька фізкультура,а навантаження на межі можливостей...цього літа в цьому переконався на собі...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Я веду кілька щоденників - кожен відповідає вибраному напрямку.
Наприклад, в одному я записую:
- час вранішнього пробудження,
- час сходу Сонця,
- початок читання текстів ЖС,
- початок нічного відпочинку.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Чому я говорю про щоденник? Потрібен об'єктивний контроль організму. Пройшло півроку, наприклад, і можна порівняти... зробити висновки... щось скоригувати.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Мудра підказка/порада

Зображення користувача Явсе Світ.
0
Ще не підтримано

Чудова стаття,яка по полицям впорядкувала мої спостереження на тему харчування...

Звідки ця чудова ідея про будівельний майданчик?Вона теж давно крутиться у мене в голові...Лише із доповненням,що тіло по аналогії будівельний майданчик лише в молодому віці,коли росте; а в дорослому віці це лише підтримка (ремонт) сформованої будівлі (тіла).Тому будівельних матеріалів (їжі),потрібно дуже мало...Є ж різниця у кількості будівельних матеріалів коли будинок будується,а коли лише потрібно замінити кілька цеглин...

Вірю в те, що розумію.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це найважливіша стаття з харчування, адже дає цілісне уявлення і дозволяє свідомо планувати свою добову активність.

Досі ми говорили про те, що бажано поступово переходити на живу їжу. Тепер ми знаємо, коли найкраще її вживати.

Очевидно, що правильне харчування треба поєднувати з правильним чергування сну та фізичної активності.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Федько.
0
Ще не підтримано

Я давно спостерігаю цікавий феномен. При фізичному навантаженні і навіть інтенсивній велосипедній прогулянці я протягом дня споживаю менше продуктів харчування, ніж коли цілий день сиджу за компом і напружено пишу статтю і працюю над ілюстраціями до неї.

Воїн Світла ніколи не грає за правилами, написаними для нього іншими!

Зображення користувача Богдан Бень.
0
Ще не підтримано

Надзвичайно комплексна і цілісна стаття! Аналогія з будівельниками супер влучна і гарна

Зображення користувача Богдан Бень.
0
Ще не підтримано

А звідки вся ця цікава інформація про гормони, автофагію і т. д.?

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Це загальновідома інформація, просто систематизована і сконцентрована. Найпростіше - почитай Вікіпедію різними мовами. Там усе це є.

Богдан Бень каже:
А звідки вся ця цікава інформація про гормони, автофагію і т. д.?

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Бор Крутивус.
0
Ще не підтримано

Гарна стаття, так мені сподобалась, що вже другий день споживаю їжу в такому форматі. Мені це підходить і я радий тому!
З часом напишу свої враження у блозі. В поєднанні з фізичними вправами це те що треба, а якщо додати ЖС, то й взагалі прекрасно! ;)

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Пізніше можна буде перейти на одноразове харчування (опівдні). Це називається "харчування воїна".

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Якщо людина харчується сирою їжею, то організм працює в полегшеному режимі, бо ця їжа не вимагає додаткових зусиль. Тому не варто перейматися тим що ти їси тричі на день. Проте після 18.00 таки не варто взагалі їсти це правда.

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Якщо їсти тричі на день (сніданок, обід, вечеря), то втрачається ефект від автофагії, яка починає повноцінно працювати після 16-годинного інтервалу. Для цього першу їжу треба вживати після 10-00.

Для повноцінного засвоєння їжі треба не менше 4 годин без перекусів, тому тричі на день ніяк не виходить.

Володимир Самотий каже:
Якщо людина харчується сирою їжею, то організм працює в полегшеному режимі, бо ця їжа не вимагає додаткових зусиль. Тому не варто перейматися тим що ти їси тричі на день. Проте після 18.00 таки не варто взагалі їсти це правда.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Трішки жарту сподіваюся що все ж таки для сміху)
Тож якщо бути безсмертним то можна і взагалі нічого не їсти)) ну окрім прани)
Жарти жартом, а хто його зна чи нема у ньому і правди..

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Правдомовна стаття, Ігоре, переконуюся на собі!
Особливо прекрасна новина, що піст мотивується безсмертю, і що воно «практикувалося» нашими предками!!!

Зараз я на 6-му місяці понеділкування.
Тільки вдалася до наступної спроби.

На 12-му тижні поступово розтягувала піст від 36 годин до 45 і дійшла до 48 годин, водночас зменшуючи кількість випитої води щоби дійти до сухого посту : зацікавили мене французькі інтернет-відео, які пояснювали, що 1 день сухого посту рівняється 3 дням водного.

Але це тривало всього 3 понеділки, бо:

- вівторками почувалася вже геть безсилою,
- в ніч проти вівторка майже не спала,
- і моя вага впала від 42 до 39 кг (і виглядала висохлою!)...

Тому повернулася до водного посту, але п’ю - джерельну - воду малими ковтками і тільки тоді, коли відчуваю спрагу. І спрагу таки відчуваю. Хоч індустріал твердить, що, наприклад, старші мають силуватися, бо спраги не відчувають... адже треба всіх заганяти купувати мінералки!

Але все ще й при водному пості менше сплю: буває менше 5 годин, і то - з перервами.
Правда, ще не владнала засинання від 22-гої години... але поступ уже є:)
Ще один «бемоль»: руханка мені «не виходить» регулярно ...

І все таки, спостерігаю на собі такі зміни:

- на ногах (від коліна до кістки) шкіра більше не лущиться! Навіть коли не вживала жодних кремів під середземним сонцем !!! - думаю, що це тому, що обмін речовин покращився, і організм все таки очищається...
- язик рожевіє з тих самих причин,
- відразу відчуваю легкість, особливо помітно, коли піднімаюся сходами,
- так само, як Живе Слово, піст хвилево виявляє болючу точку (напр. артрит на великому пальці), а пізніше цей біль зникає.

З другого боку, скасувала сніданок, тому що почала слухати свій організм.
Насправді, сніданок - нав’язаний рекламою, і цілком не збігається з потребою, а Ігорева праця навіть стверджує, що він протиприродній.

Тож поступово переходжу на дво-, й інколи на одноразове харчування - зазвичай між 11.00 і 16.00 годиною. І дуже добре почуваюся, бо це харчування повноцінне (тобто насичуюся досхочу, навіть, якщо далі «ламаюся на сирах»).

Питання:
1/ «Соматотропін активно розщеплює жири і формує м’язову масу, за що його називають ’гормоном росту’»:
чи навіть без практики спорту??

2/ В разі дворазового харчування,
якщо 4-годинної перерви між ними не вистачає,
чи скромніше перше харчування скоротить час його засвоєння?

Дякую !

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

1. Гормон соматотропін діє незалежно від фізичних навантажень.

2. При дворазовому харчуванні головним є обід, а вечеря є допоміжною. Якщо між ними інтервал менше 4 годин, то краще "полегшувати" не обід, а вечерю.

Зірка Вітошинська каже:
Питання:
1/ «Соматотропін активно розщеплює жири і формує м’язову масу, за що його називають ’гормоном росту’»:
чи навіть без практики спорту??
2/ В разі дворазового харчування,
якщо 4-годинної перерви між ними не вистачає,
чи скромніше перше харчування скоротить час його засвоєння?
Дякую !

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Альберт Саїн.
0
Ще не підтримано

Хм, як цікаво москалик розповів на цьому відео подібність до нашої теми про харчування Как ГОЛОД Изменит Тебе МОЗГ так ми не одні на цім світі з такою ідеологією про харчування)

Зображення користувача Петро Олар.
0
Ще не підтримано

Дуже корисна статя. Тут я для себе знайшов відповідь на вічні питання. Як і що корисно, а не як роблять всі. Харчування - це не просто поповнення організму енергією. Це можливість дати в потрібних дозах і в потрібний час те, що потребує космічний біогодинник людини. Просто я зрозумів, що у світі все має свою логіку. навіть дерева отримують більше світла коли розквітають, а взимку навіть листя скидають. Може це не найкращий образ для розуміння користі античного харчування, але в цьому є глибинний зміст. Ми ще мало пізнали себе, а це дуже важливо... Дякую за нові знання.

Хай живе Міжмор’я!

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Сухий піст дозволяється не більше трьох діб.
Його ще називають Хрестовим.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Із власного досвіду можу сказати, що вечеряти краще до 17 годин.

Михайло Харачко колись радив в їжу додавати трошки солі. Мені пригадались ці слова для тебе , Зірко. Свою вагу будеш регулювати
кількістю води і малою кількістю солі.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Регулювання, гадаю, Оро, йтиме постійно, відповідно до життєвих умов, та знань.

Щодо солі, це неорганічна сполука, яка не засвоюється.
До того ж, солі додавати непотрібно, оскільки вона присутня у плодах природи :

- у зелені (шпинат, петрушка...)
- у зеленій ярині,
- у всяких видах цибулі,
- у редьці, зеленому горосі...

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Якщо випивати на добу 1.5-2.0 літри води, то необхідно споживати сіль щоб довести розчин до стану крові. А це 1/3 чайної ложки солі. Краще її спожити в розчиненому стані в незначній кількості води після сніданку. Далі протягом дня п'ємо воду малими порціями.

Зображення користувача Ора Світла.
0
Ще не підтримано

Дякую, Зірко!
Я полюбляю натерту моркву, в яку додаю лиш трохи цвітної капусти і лимонний сік, під дією якого овочева суміш стає більш соковитою, ніжною і смачною. Таку суміш легко і швидко можна приготувати на сніданок.
Лимонний сік замінює і сіль і олію.

Усе проминає, за винятком Бога і Любові.
Григорій Сковорода

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Додав аудіоверсію статті "Античне харчування". Дуже корисно сприймати ту ж саму інформацію різними каналами.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Алекс Гун.
0
Ще не підтримано

* * *
Цифрові полігони для щастя
Замикають відлуння дощу.
А у небі – зоря передчасна,
До якої криком лечу.

Повертайся у схований голод.
Загортайся у придбану суть.
Тут тебе не віддушини тролять,
А лункі невідчутності ссуть.

І не стати ні гномом, ні ельфом.
І не вийти в заблуканий час.
Лиш у дзвони ударити рельсом,
Доки потяг спішить до причасть.

Зображення користувача Владислав Дзигар.
0
Ще не підтримано

Спогади про Григорія Сковороду:

"Уставав дуже рано, їв раз на день, без м'яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити. Поважав і любив добрих людей без різниці їх стану, навідувався до хворих, розважав сумних, ділився останнім з тим, хто нічого не мав"

(«Житіє Сковороди»).

Жнива почалися, браття!

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Треба зберегти таке цінне свідчення, і додати його до Шептицького, яке згадав Ігор.

Воно вкотре підкреслює, що харчування воїна (античне) - давня українська практика !

Владислав Дзигар каже:
Спогади про Григорія Сковороду:
"Уставав дуже рано, їв раз на день, без м'яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити. Поважав і любив добрих людей без різниці їх стану, навідувався до хворих, розважав сумних, ділився останнім з тим, хто нічого не мав"
(«Житіє Сковороди»).

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Зірка Вітошинська.
0
Ще не підтримано

Треба зберегти таке цінне свідчення, і додати його до Шептицького, яке згадав Ігор.

Воно вкотре підкреслює, що харчування воїна (античне) - давня українська практика !

Владислав Дзигар каже:
Спогади про Григорія Сковороду:
"Уставав дуже рано, їв раз на день, без м'яса і риби, був завжди веселий, сильний, рухливий, з усього задоволений, до всіх добрий, усім готовий послужити. Поважав і любив добрих людей без різниці їх стану, навідувався до хворих, розважав сумних, ділився останнім з тим, хто нічого не мав"
(«Житіє Сковороди»).

Творимо разом Вільну Українську Державу Гартленд !

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

Виявляється, що собаки їдять раз на добу. Мені сьогодні про це розповіли. Можливо, одноразове харчування - це біологічний стандарт.

Все, що робиться з власної волі, – добро!

Зображення користувача Володимир Самотий.
0
Ще не підтримано

Недаремно кажуть - голодний як пес

Зображення користувача Ігор Каганець.
0
Ще не підтримано

А ще кажуть "Лінивий як пес".

Володимир Самотий каже:
Недаремно кажуть - голодний як пес

Все, що робиться з власної волі, – добро!